Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Logitech G Pro TKL

Så var det dags för redaktionens CS-tokiga e-sportfantast Lukas att skriva sin första recension och det blev om Logitechs kompakta och mekaniska tangentbord riktat mot e-sport...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Logitech har en klart fin position inom e-sportens värld. Proffsens skrivbord och huvuden är ofta helt belamrade med Logitech G Pro-manicker. Det spelar ingen roll om vi kollar på Counter-strike: Global Offensive, Valorant, Dota 2 eller League of Legends-proffsen, där framgång finns finner vi Logitechs produkter. Nu är ju inte min kapacitet i närheten av dessa damer och herrar men när jag valt möss senaste åren har valet alltid hamnat hos Logitech. Just nu slirar jag exempelvis runt på min 90-centimeters med en Logitech G Pro-mus, min absoluta favoritmus (jag har inte haft glädjen att prova X superlight-varianten än) som fick topp-betyg av oss i den här hyllningen till recension. Det räcker dock inte med att kunna skjuta när du tar steget ut på Nuke i CS: GO, man måste ju kunna gå också. Därför är det nu dags att ta en kik på det mekaniska Logitech G Pro TKL (Ten key Less) -tangentbordet.

Logitech G Pro TKL
Välbyggd med fin balans mellan runda och skarpa former.

Vi börjar från början. I onsdags kom ett paket till den lokala jourlivs-butiken. Minuten senare sitter jag hemma i soffan med ett till av de där fina paketen från Logitech där loggor tillhörande olika CS-proffslag, som jag titta på otaliga matcher med, lite diskret klämts in på sidan. Logitech och Steelseries har absolut trevligast förpackningar enligt mig och ger lika delar en känsla av e-sport som lite mognare design. Något jag uppskattar mer än limegröna ormar. Ur paketet kommer ett kompakt och robust tangentbord som osar byggkvalité. Även om det är byggt i hårdplats och inte aluminium så var jag tvungen att känna på det rejält för att vara säker. Det är tungt, det är hårt och du råkar inte vifta bort det från skrivbordet i första taget. Nu kanske det viktigaste för många inte är hur prylarna ser ut när huvuden ska klickas men jag tillhör den fåfängare skaran och ett snyggt bord och en trevlig upplevelse att packa upp bidrar till min upplevelse av ny produkt. Vidare fungerar RGB:n fint och om man är lagd åt det lite pubertala hållet (jag tycker det är rätt trevligt faktiskt) så kommer man inte bli missnöjd. Tangenterna lyser upp fint ovantill utan att det spills massa ljus underifrån, något som kan ge lite väl mycket disco på finlandsbåt-känsla med många andra bord. Återigen, det är ett stilrent bord. Sen vill jag uppmana alla att köpa TKL-tangentbord. Det kanske känns konstigt att inte ha den numeriska biten kvar av tradition men den är ju faktiskt bara i vägen för din musarm.

Logitech G Pro TKL
Ett syskonpar som är trevliga att titta på men med mord i sinnet.

Men det tangentbordet är till för då, att få knapparna nedtryckta? Jo givetvis finns det ju en anledning till att det här bordet och storebror Logitech G Pro X TKL är så poppis, de fungerar galant. Båda använder sig av Logitechs egna GX-brytare i stället för de populära Cherry MX-brytarna som många tillverkare använder. Bordet har den blåa clicky-varianten av brytare som ger ett distinkt litet klick när tangenten trycks ner. De funkar helt superbt. Om du är ett MX-fan behöver du inte oroa dig, Logitech har kopierat förlagan i MX med bravur och MX kan glädja sig åt att plagiering är den största formen av smicker. Jag älskar de blå clicky-brytarna då jag skriver en hel del (hör och häpna). Det där klicket gör under för mig som ofta missar en tangent i skrivandet. Jag måste säga att det är ett ovanligt trevligt klickande i det här bordet rent audiovisuellt, ofta är det nämligen en riktig plåga att lyssna till.

Detta är en annons:

Att spela med Logitech G Pro TKL har också varit en ren fröjd och det är väl själva syftet med bordet, att det ska liras. Att "peeka" (fladdra fram och tillbaka vid ett hörn för att kunna få i väg ett snabbt skott i huvudet på motståndaren utan att bli träffad själv) har varit en ren fröjd. Jag tycker också tangenterna känns mindre "fladdriga" än flera av de mekaniska bord jag testat. Dock har ju bordet en nackdel, det går inte att byta brytare. Nu är det ju inget superproblem då man antagligen har en favoritbrytare och knappast orkar byta mellan man skriver och spelar. Känner man att behovet finns så kan man köpa storebror i X-varianten som dock kostar lite mer. Där får man avgöra själv vad som väger tyngst. Sen måste vi nämna latensen, eller snarare avsaknaden av den. Den är nämligen riktigt rejält låg.

Logitech G Pro TKL
Tänk på att du hitta ett tangentbord med de brytare just du uppskattar.

Programvaran är det inte heller något fel på och heter G Hub. Jag har aldrig haft problem med Logitechs G Hub, någonsin, tillskillnad från kanske framför allt Razer vars appar driver mig till totalt vansinne. Styra ljuset, göra makros för olika spel och vad du nu kan önska göra med programvara sköts lätt och smidigt utan onödigt huvudbry.

Logitech G Pro TKL
G Hub fungerar precis som man vill utan onödig huvudvärk.
Detta är en annons:

För mig är nog det här rätt exakt det jag söker i ett tangentbord. Det presterar precis som jag vill när jag ska skjuta eller skriva. Någon kanske hade velat ha skärmar och dylikt på bordet som Steelseries Apex Pro men i ärlighetens namn, vem behöver det för att kunna veva runt på mid lane i Dota 2? Vad som däremot finns är en behändig liten knapp som stänger av onödiga tangenter som exempelvis Windows-knappen när det ska spelas. Ett fint tillägg för spelare med lite större fingrar eller rivigare motorik exempelvis. Att brytarna inte går att byta gör inte mig något enormt och att det pressar ner priset gör att jag ser det utbytet som klart godtagbart. Kanske är det snålt att man inte får med ett handledsstöd tänkte jag när jag öppna lådan men mina händer ligger i så bra vinkel mot tangentbordet att det inte behövs, vare sig när jag skriver eller spelar.

09 Gamereactor Sverige
9 / 10
+
Funktionellt, välbyggt, snygg design, trevligt klick-ljud, låg latens, bra RGB, prisvärt, enkel programvara, avskalat, grymma brytare, tar lite plats, väldigt sköna tangenter, fantastisk för spel och skrivande
-
Går inte att byta brytare
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

2
Logitech G Pro TKL

Logitech G Pro TKL

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Lukas Wallander

Så var det dags för redaktionens CS-tokiga e-sportfantast Lukas att skriva sin första recension och det blev om Logitechs kompakta och mekaniska tangentbord riktat mot e-sport...Loading next content