Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Yamaha YH-L700A

Yamaha tar verkligen i från tårna när de mosar sig in i det konkurrensmässigt snortighta produktsegmentet som stavas premium-hifi via Bluetooth...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Det är ett tufft klimat att kliva in i, idag. Att kunna konkurrera, norpa marknadsandelar eller kanske till och med bara göra något så grundläggande som att synas/märkas i ett produktsegment där utbudet är mördande, är såklart inget man bara gör på en handvändning. Yamaha, som tillverkat högkvalitativa ljudprodukter i över 50 års tid, har bland annat Denon GC30, Bang & Olufsen H95, Bowers & Wilkins PX7, Dali IO6, Sony 1000XM4, Apple Airpods Max, Sennheiser Momentum Wireless 3, Bose 700 samt Beyerdynamic Amiron Copper att stångas mot här och lika mördande tuff som konkurrensen här är, lika imponerande är hela segmentet på senare år.

Yamaha YH-L700AYamaha YH-L700A
Designen är... Udda, och svinfin. 70-tals-funkis-inspirationen är supertydlig och dessa andas "Bauhaus".

Som aktiv, fanatisk ljudnörd sedan slutet av 90-talet har jag under de senaste tio åren (eller så) sprungit på mängder av trådlösa produkter med Bluetooth-överföring och fram till för några få år sedan har väldigt lite i den kategorin verkligen imponerat på mig. Bose och Sony var förvisso tidiga med riktigt, riktigt bra aktiv brusreducering samt imponerande batteritid, något som gjorde deras modeller klockrena kompanjoner på diverse flygresor - Men hifi-kapaciteten i dessa lurar har aldrig varit sådär överdrivet imponerande. Tvärtom har musikupplevelsen alltid varit ganska... Ordinär. Om man får säga så.

Yamaha YH-L700A
3D-ljudet är riktigt bra även om funktionen slukar massa batteri.

Idag ser det annorlunda ut. Eller ja, det låter annorlunda, rättare sagt. Jag har under det senaste året lyssnat på flertalet trådlösa lurar med aktiv brusreducering i en rad olika prisklasser som låtit riktigt bra sett till ren hifi-kvalitet, och toppmodellen Yamaha YH-L700A är verkligen inget undantag - tvärtom. Min bild av Yamahas ljudprodukter har alltid varit att de specialiserat sig på en liten kallare, mer metallisk och mätmässigt "korrekt" karaktär som åtminstone gällande deras förstärkare samt högtalare upplevts som en smula sterila, enligt mig. Yamaha YH-L700A är raka motsatsen, vilket kommit som en ytterst trevlig, ytterst välkommen överraskning. De här lurarna är varma i klangen, spelglada, livfulla, erbjuder mängder av bas utan att bli sådär Bose/Beats-aktivt övergödda i de lägre frekvenserna och utan att mellanregistret och kontrollen där - tar stryk.

Detta är en annons:
Yamaha YH-L700A
De sitter oförskämt behagligt på skallen, även under femtimmarssessioner.

Ljudbilden känns stor, omfångsrik och expansiv. Separationen är utsökt och jag hör Dominic Millers utsökta gitarrspel på Stings "The Book of Numbers" med en snudd på olustig detaljrikedom när jag spelar upp den i Lossless-format via Apple Music. Ljudet känns energiskt, starkt, roligt och det bästa betyget från min sida kretsar kring insikten att jag helt enkelt aldrig vill plocka av dessa lurar från skallen. Jag kommer på mig själv med att vandra runt i huset, laga mat, plocka disk med dem på huvudet och det har naturligtvis mycket med den väldigt goda ergonomin att göra, också.

Yamaha YH-L700A
Yamaha imponerar, rakt igenom.

Yamaha YH-L700A sitter som en smäck på min skalle (storlek 59) och jag upplever vare sig att bågen gör att det ömmar på ovansidan av kraniet som är fallet med vissa andra lurar av den här typen eller att mina öron blir ömma eller svettiga. Den retroflirtiga 70-talsdesignen är klockren och materialvalen känns bra. Jag hade velat se lite mer metall i konstruktionen dock och lite mindre plats, särskilt med tanke på att dessa lurar kostar över 6000 kronor. Kuddarna i kåporna är ultrabekväma och det går såklart att vika ihop lurarna till ett litet minipaket, för att kunna stoppa tillbaka dem i den medföljande lilla läderväskan som medföljer.

Detta är en annons:
Yamaha YH-L700A
Brusreduceringen håller inte direkt toppklass men allt annat gör det.

När det kommer till Yamahas haussade "3D Sound Field Technology" har jag även här i stort sett enbart trevliga saker att säga. Tekniken direktkonverterar stereo-musik till 3D Audio på samma sätt som Creatives Super X-FI-teknologi gör och det låter helt klart mycket bättre än vad jag hade väntat mig. Jag föredrar ändå alltid ren stereo men för den som vill ha mer rymd i sin ljudbild är 3D-funktionen mer än godkänd, även om det naturligtvis slukas mycket mer batteri med denna funktion aktiverad. Det som däremot inte är lika bra och den enda egentliga minuspunkten från min sida när det gäller dessa är den aktiva brusreduceringen som är chanslös mot toppkonkurrenterna. Jag har upplevt att lite väl mycket ljud slinkit igenom Yamahas egna system för filtrering av oljud och i dagens klimat behövs det mer, bättre och mer effektiv ANC för att kunna tävla med Bose och framförallt Sony.

Yamaha YH-L700A
Den medföljande förvaringsväskan är gjord av skinn. Ej tantskinn, eller valskinn.

Yamaha YH-L700A erbjuder hela 35 timmars batteritid med ANC och 3D avslaget och cirka 12 timmar med rubbet påkopplat. Jag har valt att avaktivera både och eftersom det inte bara slukar batteri utan påverkar ljudbilden i övrigt (som alltid med aktiv brusreducering) och att plocka ut 35 timmar ur en enda laddning och med den fantastiska ljudkvalitet som här erbjuds, är det enkelt att sjunga en vacker lovsång när det gäller Yamaha YH-L700A.

Yamaha YH-L700A
09 Gamereactor Sverige
9 / 10
+
Fantastisk ljudkvalitet, strålande komfort och ergonomi, superb batteritid, bra materialval, utsökt design
-
Blek brusreducering
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

Yamaha YH-L700A

Yamaha YH-L700A

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

Yamaha tar verkligen i från tårna när de mosar sig in i det konkurrensmässigt snortighta produktsegmentet som stavas premium-hifi via Bluetooth...Loading next content