Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Technics EAH-A800

Technics laddar på med en brusreducerande over ear-modell som avser att tävla med framförallt Sony och Bose. Men håller de måttet? Petter har hårdtestat...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Utan att för den skull låta som en gammal gråtmild töntfarbror är det enkelt för mig att konstatera att vi just nu lever i en absolut guldålder när det kommer till hörlurar. Framstegen som gjorts när det gäller i synnerhet Bluetooth-lurar av olika typer och storlekar, de senaste två åren har varit otroliga och som vi på Gamereactor poängterat tidigare är det idag ganska enkelt att hitta trådlösa, brusreducerande lurar som låter lika bra som en dedikerad, sladdbaserad hifi-lur gjorde för ett antal år sedan. Och det är såklart fantastiskt. Det är en insikt som gör mig genuint lycklig och jag kan ärligt talat säga att jag blivit sådär gruvligt, ordentligt imponerad fler gånger under det senaste halvåret av olika hörlurar, än vad jag blivit av någon annan hårdvarukategori under de senaste tio åren och på toppen av detta kvalitetsberg står i allra högsta grad Technics, vars nyvunna "andra chans" bevisligen nyttjats till maxgränsen och i slutändan fött produkter som i flera instanser tävlar med segmentets referensklassiker.

Technics EAH-A800Technics EAH-A800
Sobert, enkelt, snyggt.

Sony WH-1000XM4 och klassikern Bose QC45 har länge stått som någon slags mall för hur lurar i den här prisklassen och kategorin ska göras. Lätta, bekväma, trådlösa lurar med rejält tilltagen batteritid och fantastisk aktiv brusreducering som gör sig lika bra på gymmet som på flygplanet, eller tunnelbanetåget. Det är en produktkategori som växt med flera tusen procent i internationell försäljning de senaste tio åren och där vi idag hittar hifi-giganter som Sennheiser, Yamaha samt Beyerdynamic, som alla vill tävla med Sony och Bose.

Technics EAH-A800Technics EAH-A800
Ljudkvaliteten är förkrossande bra och karaktären varm och behagligt ljuv.

Technics hamnar mitt i stridens hetta, här, med nysläppta EAH-A800 som ligger rent prismässigt precis mitt i mellan Sony WH-1000XM4 och klassikern Bose QC45 (3495 kronor) med samma typ av prestanda, åtminstone på papper. Elementen i dessa lurar mäter 40 millimeter, lurarna väger sammanlagt 298 gram och är primärt tillverkade av plast och aluminium. De finns i färgerna svart och silver-vit och stödjer bluetoothformat5en SBC, AAC samt LDAC. Batteritiden ligger på sanslösa 60 timmar (!) med den aktiva brusreduceringen avslagen och hela 50 timmar med den aktiverad och att para dessa lurar till sin telefon går på cirka en sekund. Det tog oss två timmar och 52 minuter att ladda lurarna från 0% till 100% och Bluetooth-räckvidden ligger på cirka nio meter enligt våra beräkningar.

Detta är en annons:

Designmässigt har Technics, sin goda vana trogen, valt en sobert simpel form som precis i fallet med AZ-snäckorna (som vi recenserade i tre omgångar för en dryg vecka sen) känns förutsägbar och enkel på rätt sätt. De här lurarna sticker inte ut, de ser inte särskilt originella ut men är heller inte fula. Vi har testat den svarta modellen och rent ergonomiskt har jag enbart snälla saker att säga om EAH-A800. Öronkuddarna är mjuka men inte för mjuka, de gör inte utsidan av mina öron sådär jobbigt ömma som vissa gamingheadsets lyckas med och bågen känns behaglig även efter att ha haft dem på kraniet en hel dag. Stort plus till Technics också för att de lyckats bygga en bekväm lur som passar lika bra på ett large-huvud som mitt (storlek 59) som på ett small-huvud som tillhör min femåriga dotter Vega (som älskar dessa lurar innerligt).

Technics EAH-A800Technics EAH-A800
Den aktiva brusreduceringen är rasande, rasande bra. Bäst i klassen.

Jag hade väldigt höga förväntningar på ljudkvaliteten och framförallt karaktären i Technics EAH-A800 med tanke på hur fantastisk jag upplever in ear-lurarna EAH-AZ40, och jag har inte blivit besviken (tvärtom). Ljudkvaliteten är nämligen rasande bra, här. Alldeles fantastisk. Karaktären är till att börja med sådär fylligt varm och framförallt balanserad som i Technics gamla 80-tals-hifiprylar med fenomenal instrumentseparation och ett omfång som får närmaste konkurrenterna Sony och Bose att kännas som budgetlurar i direkt jämförelse. Jag lyssnar exempelvis på Stings "Harmony Road" i Lossless-format via Apple Music och dynamiken mellan hur distinkt och klart Manu Katchés kantslag på virveln låter i kontrast mot hur Dominick Millers lätt reverb-smekta elgitarr plinkar fram Stings alldeles underbart delikata 7/8-delstakt medan han smeker mina öron med frasen "I would pay off all of the debts I owed. I'm all out of tune on Harmony Road". Trådlösa lurar för 3500 kronor ska inte kunna låta såhär bra. Det ska inte gå.

Jag byter sen till den minst lika fantastiska "Give Me the Gun" signerat indiekungarna i American Football och låter den bastunga inledningen där en skoningslös Steve Lamos trummar sönder min världsbild, för att sedan svepa med mig till Mike Kinsellas underbara första vers och mixen mellan Mikes röst och hur den skjuta längst fram i ljudbilden medan den pulserande baskaggen i förhållande till ride-cymbalens tretakts-mos bygger en ljudbild som förtrollar. Och det är så jag vill beskriva dessa lurar; Förtrollande bra. För när en Bluetooth-lur med 60 timmars batteritid och aktiv brusreducering kan spela som en premium-hifi-lur, då är det bara att kapitulera, vilket jag nu mer än gärna gör.

Detta är en annons:
Technics EAH-A800
Vega Hegevall (fem år) älskar dessa lurar och har nu bestämt sig för att det är hennes, och ingen annans. Här ritas det en kamel medan hon poppar Regatta De Blanc med The Police.

Tillkommer gör den enskilt bästa brusreduceringen som jag hört i en hörlur, av något slag - någonsin. Technics EAH-A800 blockar inte bara bort konstanta ljud som brummande av en tvättmaskin eller bruset från en flygplansmotor, de är inte heller en millisekund sena med att blockera enstaka, högljudda ljudattacker som gälla barnskrik eller biltutor - Inte alls. Istället tar de bort allt ljud som riskerar att störa min lyssningsupplevelse.

Jag har försökt komma på något att klaga på här, men kan inte riktigt hitta något. Inget bestående i alla fall, som spelar någon slags roll. Kartongen hade kunnat vara snyggare, kanske. Eller egentligen inte (den är kanonsnygg, faktiskt). Det är därmed ingen större konst att konstatera att Technics EAH-A800 är produktkategorins nya konung. Sony, Sennheiser, Beyerdynamic, Bose, Yamaha... Alla måste härmed buga inför kungen.

10 Gamereactor Sverige
10 / 10
+
Enastående batteritid, sanslöst bra aktiv brusreducering, fantastisk ljudkvalitet, perfekt ljudkaraktär, strålande ergonomi, bra pris
-
Ingenting...
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

Technics EAH-A800

Technics EAH-A800

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

Technics laddar på med en brusreducerande over ear-modell som avser att tävla med framförallt Sony och Bose. Men håller de måttet? Petter har hårdtestat...Loading next content