Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Nacon MG-X Pro

Vi har kollat in ett riktigt toppenalternativ från Nacon för dig som lirar mycket Xbox Cloud Gaming på din mobil...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Jag har aldrig varit något fan av att spela på smartphones, men i takt med att framför allt Xbox Cloud Gaming byggts ut, är det nu något jag spenderar några timmar med varje vecka när jag bara vill lira en kortis utan att koppla in TV eller liknande.

Min största beef med mobilspelande är touch-spelkontroll, och därför har jag främst använt Razer Kishi i något år nu. En helt oumbärlig tingest i sammanhanget som förvandlar min smartphone till en bärbar spelenhet. Men ergonomin är inte alltid på topp och det är här Nacon MG-X Pro kommer in i bilden. Så snart jag såg den utannonseras, hörde jag av mig för att få låna ett recensionsexemplar, då detta ser ut att vara ganska precis allt jag drömt om för mobilspelande.

Nacon MG-X Pro
Att synka mobilen mot MG-X Pro är oerhört enkelt.

Till att börja med är det en officiellt licensierad Xbox-produkt, vilket betyder att alla knappar heter som de ska, sitter där du förväntar dig och har en välbekant ergonomi. Att greppa tag om enheten känns ganska precis som att hålla en itusågad Xbox Series S/X-handkontroll, där en mobil eller en tablet sedan fästs i mitten. Visst märks det att materialvalen är lite annorlunda, men genomgående är det snudd på perfekt, med bra handtag för ergonomin.

Jag har en Samsung Galaxy S20 5G och har även testat med ett par andra mobiler (Pixel 4 och Huawei P30 Pro) och kan meddela att låsmekanismen fungerar kanonbra. Att det finns en platta i botten som mobilen liksom vilar mot, gör att enheten får en vridstyvhet som förstärker känslan av att detta är en homogen handkontroll med skärm. Brasklapp dock för att jag inte får in mitt officiella skal till mobilen i enheten så jag får plocka ut den, vilket dock är ett i-landsproblem av rang eftersom det tar runt två sekunder att göra.

Detta är en annons:

MG-X Pro stödjer även tablets, vilka även de fixeras på ett bra sätt. Här märkte jag dock att det helt enkelt blir för tungt och obalanserat efter en tids spelande, vilket gav kramp i händerna och ledde till att jag kroniskt fick byta ställning, tills jag helt enkelt kom på att det är bättre att luta skärmen mot något och vila händerna mot ett underlag, eller låta allt sjunka ner i en mjuk kudde. Denna variant funkar, men det är helt klart för mobiler kontrollösningen kommer till sin rätt och fullkomligt spöar allt annat jag testat i denna kategori när det kommer till ergonomi.

Nacon MG-X Pro
MG-X Pro låser fast mobilen så den sitter ytterst stabilt och känns som en homogen spelenhet.

MG-X Pro är en Bluetooth-handkontroll dock, vilket är bra att känna till. Det ger såklart fördelen att du helt slipper sladdar och liknande, men för puritaner ger det lite extra lagg, vilket ju är något många bekymrar sig för när det kommer till molnspelande som det redan är. Personligen tycker jag dock det fungerar väldigt väl, men skulle inte välja att lira prestigefyllda och rankade matcher på detta vis. För rollspel, plattformsspel, Halo Infinite-kampanjen och liknande fungerar det dock hur väl som helst.

Batteritiden ska vara upp till 20 timmar enligt Nacon, och jag bedömer att det verkar stämma efter att inte ha behövt ladda enheten en enda gång under de runt 15 timmar jag spelat under perioden av testande. Knappar, triggers och analogspakar är alla väldigt bra. Visst märks det att det är en annan tillverkare än Microsoft som gör dessa, men det handlar mer om en vanesak snarare än en egentlig brist. Det saknas dock knapp för screenshots, vilket jag tycker är lite trist - men det går ju att lösa på andra sätt.

Detta är en annons:

I slutändan kan jag meddela att jag här och nu byter ut Razer Kishi mot MG-X Pro som mitt självklara alternativ för portabelt mobilspelande. Visst är det synd att det saknas koppling med USB-C som alternativ, men det hade å andra sidan sannolikt lett till att färre smartphones passat (se bara på Razer Kishi som ju inte stödjer allt) samt att Bluetooth-signalerna lyckligtvis verkar vara väldigt pålitliga. Ergonomin är på topp, knappar och spakar likaså och batteritiden är mer än godkänd och detta är kort sagt en riktig köprekommendation.

09 Gamereactor Sverige
9 / 10
+
Suverän ergonomi, lätt att installera, bra kvalitet, lång batteritid, passar både smartphones och tablets, prisvärd
-
Saknar USB-C-stöd, saknar screenshot-knapp
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

5
Nacon MG-X Pro

Nacon MG-X Pro

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Jonas Mäki

Vi har kollat in ett riktigt toppenalternativ från Nacon för dig som lirar mycket Xbox Cloud Gaming på din mobil...Loading next content