Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

AOC Agon AG493UCX2

Philips monitormärke AOC lassar på med en direktkonkurrent till Samsung G9 Odyssey Neo och trots läcker design är Petter inte särskilt imponerad...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Samsung Odyssey G9 Neo är fortfarande något av det fränaste jag vet i skärmväg när vi pratar framförallt simracing. Här på redaktionen vill vi ha mycket större bild i vår mycket större racingrigg och kör därmed tre stycken LG OLED CX på 55" men det förändrar inte det faktum att om du vill bygga en racingsimulator och avser att nöja dig med en skärm, är den här typen av 49-tum stora ultrawide-skärmar (32:9) ett lysande alternativ. Philips-ägda AOC har hakat på och med nysläppta gamingmonitorn Agon AG493UCX2 avser de att tävla med Samsung om samma köpare, med samma typ av produkt men till ett klar lägre pris. Jag har under de gångna dygnen både jobbat med Gamereactor på Agon AG493UCX2 samt spelat bland annat Automobilista 2, Black Mesa samt Forza Horizon 5 och känner mig redo att dela ut ett betyg.

AOC Agon AG493UCX
Perfekt för simracing, inte särskilt passande för den som spelar FPS.

Det första jag vill ta upp är designen på denna monitor som jag gillar, väldigt mycket. Den är svart, stilrent minimalistisk och skippar allt vad RGB-lampor, blinkande ljus, Blade Runner-doftande jättelogotyper och annat trams som trist nog ofta pryder renodlade gamingprodukter inom detta segment. Agon AG493UCX är inte heller sådär futuristisk som närmaste konkurrenten Samsung G9 Odyssey Neo utan passar bättre in i en helt vanlig, anspråkslös kontorsmiljö utan att se ut som om du släpat med dig ett rymdskepp på jobbet och puttat upp på skrivbordet. Den är dessutom larvigt mycket enklare att montera än Samsungs G9, då man bara behöver klicka dit bordsstativet och skruva ned fyra korta småskruvar. Klart!

AOC Agon AG493UCX
Designen är stilistiskt läcker och sparsmakat snygg.

Det finns gott om inkopplingsmöjligheter och här på Gamereactor har vi testat att köra skärmen både via HDMI samt DP och även om portarna sitter lite illa till när man väl ställt Agon AG493UCX2 på skrivbordet, har vi i grunden ingenting att klaga på här. Skärmen erbjuder en uppmätt ljusstyrka på 550 cd/m2, en VA-panel med 5120 x 1 440 bildpunkter i upplösning och böjningsgraden på panelens kurvning ligger på 1800R vilket är mycket mindre än den direkt hysteriskt kurvade Samsung-konkurrenten som ligger på 1000R. AOC Agon AG493UCX2 är samma sak som att ställa två stycken 27-tumsmonitorer bredvid varandra med 1440p-upplösning och precis som i fallet med Samsung G9 tycker jag nog att det saknas upplösning här, eller åtminstone pixeldensitet. Jag anser att 109DPI är för lite och det märks ju framför allt om man spelar ett pilligt strategispel eller sitter med grafikgrejor, där det absolut märks att det existerar för mycket mellanrum mellan pixlarna.

Detta är en annons:
AOC Agon AG493UCX
Kurvningen ligger på blyga 1800R.

Detta är dock ingenting som man någonsin hinner tänka på när man dunkar fram med en Porsche GTE på Nordslingan i Automobilista och njuter av panelens uppdateringsfrekvens på 120Hz och fyra millisekunder i input lag. Det är något alldeles, alldeles visst att ställa upp en skärm som denna på ett stadigt skrivbord och meka fast Fanatecs löjligt prisvärda CSL DD på bordsskivan, skjuta skärmen snudd-på mot baksidan av rattbasen och ställa in spelets "field of view" så att det ser exakt ut som om ratten kommer "ut ur" monitorn. För det ger massa inlevelse och ser larvigt realistiskt ut, och den "mildare" böjningen här jämfört med Samsung G9 Odyssey, gör att AOC Agon AG493UCX2 ser mer ut som en riktig vindruta i en racingbil, också. Och det är vanvettigt fränt och bara möjligt på det här sättet med en 32:9-skärm av det här slaget.

AOC Agon AG493UCX
Fyra millisekunder i input lag är bra men inte strålande. Vi hade dessutom velat se en IPS-panel i denna.

HDR-portionen i denna skärm är dock inte bra. Det saknas helt klart både ljusstyrka och pixeldensitet vilket gör att alla de spel som jag testat här, ser bättre ut på denna monitor i SD än vad de gör i HDR, och för elva tusen spänn känns det snopet, minst sagt. VA-panelen här saknar lokala dimmingzoner också vilket märks i cloudingen (ljusuniformiteten) som existerar och betraktningsvinkeln är klart sämre än på min standardmonitor som jag jobbar på, en IPS-baserad MX38VC från Asus som jag anser vara fullständigt briljant. På allt. AOC Agon AG493UCX2 är stor, snygg och bilden är helt okej men den imponerar inte på något sätt, tyvärr. Färgerna känns en smula bleka, svärtan är inte riktigt så bra som jag hade hoppats på och pixeldensiteten är inte där den borde vara. Designen och stativet är superbt, dock, liksom ljudet ur skärmens inbyggda högtalare. Panelen är rapp, också. Fyra millisekunder är bra även om gamers ofta letar efter monitorer med en millisekund i input lag.

Detta är en annons:
07 Gamereactor Sverige
7 / 10
+
Läcker design, ganska snabb panel, ordentlig storlek, perfekt för simracing, massor av ingångar
-
Lite för klen pixeldensitet, en del clouding, usel HDR
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

0
AOC Agon AG493UCX2

AOC Agon AG493UCX2

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

Philips monitormärke AOC lassar på med en direktkonkurrent till Samsung G9 Odyssey Neo och trots läcker design är Petter inte särskilt imponerad...Loading next content