Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Creative Sound Blaster Katana V2

Ljudjätten dunkar på med uppföljaren till den mycket uppskattade gaminglimpan och Hegevall är nöjd och belåten...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

2016, april. Ljudjätten Creative släppte sin första skrivbordsoptimerade ljudlimpa med tillhörande baslåda och trots lågt pris (2990 kronor) imponerande den med god byggkvalitet och bra ljud. Att den dessutom kunde spela upp ljud från flera inkopplade källor utan knussel, och erbjöd en varm och trevlig ljudkaraktär, gjorde den till en succé. Och nu... Nu är Creative tillbaka med den efterlängtade uppföljaren, som jag pillat på i lite drygt en vecka nu.

Creative Sound Blaster Katana V2 (tidshistoriens töntigaste namn?) är gjord för att ligga under din datormonitor och göra din PC-spelupplevelse bättre, och mer volymstark. Med det sagt fungerar den precis lika fint under en TV, i ett vardagsrum eller varför inte i din sovhörna, då det är en lika kapabel och ljudmässigt balanserad produkt som flertalet andra kompaktlimpor från tillverkare såsom Denon, JBL och Sonos. Alla vet vi att det rent fysiskt är omöjligt för alla världens tillverkare av monitorer och TV-skärmar att bygga in väl tilltagna högtalarelement, något som i 99% av alla fall gör att ljudet ur valfri datorskärm eller TV låter tunt, trångt, platt och burkigt minimalt. Det är ju där som ljudlimporna naturligtvis kommer in i bilden (eller i "ljudet") och kompaktlimpan har verkligen gjort succé, som produktkategori, på senare år.

Creative Sound Blaster Katana V2
3300 kronor för en kvalitativ kompaktlimpa och extern bas... Är en mycket bra deal.

Katana V2 är något mindre än föregångaren, en decimeter kortare och har en annan form än V1 som såg mer ut som en renodlad gamingprodukt än vad V2-versionen gör. Designen är förhållandevis sober utan att bli sådär överdrivet snygg och det frontmonterade displayfönstret ger limpan en retrolook som påminner mig om en gammal digital väckarklocka eller en sån Casio-klocka från det glada 80-talet, med inbyggd miniräknare. Precis som med föregångaren är 16 miljoner RGB-färger en av försäljningspunkterna som Creative prånglar ut på egna siten samt i alla typer av digitala broschyrer/annonser och den funktionen är precis som med fallet med föregångaren det allra första jag avaktiverar. Regnbågsblinkande RGB-färger kan helt enkelt dra åt helv***.

Creative Sound Blaster Katana V2
Snygg... Är den dock inte.
Detta är en annons:

Den externa, medföljande baslådan är dock större än sist. Faktum är att den är 40 centimeter hög, 40 centimeter bred och väger 6,5 kilo vilket förvånade flera av oss här på redaktionen när vi först packade upp dessa prylar. Det finns mängder av anslutningar här inklusive 3,5 millimeters jack, optisk ingång, HDMI (Arc) samt möjlighet att koppla ihop Katana V2 med sin dator, surfplatta eller telefon via Bluetooth 5.0. Creatives egenutvecklade SFXI-funktion som arbetar för att mappa ljudet (en slags simplare form av aktiv rumskomp) mot var ditt huvud befinner sig är också förbättrat här och fungerar faktiskt rätt bra, även om jag vanligtvis brukar vara riktigt skeptisk mot denna typ av gimmickaktiga lösningar. Fjärren är också förbättrad och även den riktigt bra den här gången. Simpel, stilig, lätt och tålig (då min dotter redan lyckats kasta ned den för en trappa).

Creative Sound Blaster Katana V2
Hela den där förbenade RGB-grejen måste elimineras. Omedelbart. Raderas från jordens yta.

När det kommer till ljudet tänkte jag börja med de väldigt få problemområden som jag har stött på. Precis som i fallet med föregångaren saknas det en smula kontroll här och trots god dynamik är det en smärre del mindre detaljer som går förlorade eftersom Katana V2 har ett mellanregister som haft lägre prioritet än basen och diskanten i tuningen av ljudet i sig. Detta är dock ingen stor sak och på det stora hela är det bara att konstatera att V2 låter bra. Till och med riktigt bra. Basen är rapp och konkret och de 63 millimeter stora elementen i själva limpan spelar riktigt bra med god separation och massa värme.

Creative Blaster Katana V2 är en mycket bra kompaktlimpa till ett klart konkurrentkraftigt pris och den fungerar lika bra under TV:n som den gör under en datormonitor. Designen är inte i klass med JBL, Denon, Sony eller Sonos med förutom det är detta en alldeles utomordentlig produkt.

Detta är en annons:
08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Liten och lättplacerad, väl tilltagen baslåda med rappt gensvar och bra punch, varm och behaglig ljudbild, massa inkopplingsmöjligheter
-
Ful design, RGB-trams
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texterLoading next content