Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

AOC Agon Pro AG254FG

Vår hårdvarutok Fredrik Lindman testar AOC nya värstingskärm för gaming och är ordentligt imponerad...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Utvecklingen på gamingskärmar de senaste åren har verkligen varit mumma för oss tekniknördar och för min egen del som gillar att både kolla på film, spela FPS-spel men även att lira riktigt grafiktunga titlar som till exempel The Witcher 3: Wild Hunt har det kommit en hel del bra skärmar som både är högupplösta, färgsäkra, balanserade och har fina paneler. Dock har det varit ett litet tomrum för oss inbitna FPS-gamers att det inte kommit någon riktigt snabb skärm med IPS-panel men det har alltså Philips ägda AOC rått bot på nu.

För det är ett riktigt skrytbygge, Agon Pro AG254FG, och kostar därefter. I skrivande stund kostar den 6995 kronor och det är mycket pengar för en skärm som inte ens har 4K-upplösning utan endast Full-HD men med det sagt har den faktiskt byggts på det sättet enbart för att maximera prestandan i snabba FPS-spel riktad mot seriösa e-sport-gamers. För de spelar inte på stora långsamma 32 tums 4K-skärmar utan oftast på 24 tum med blixtsnabba TFT-paneler och en millisekunds input lag, vilket är precis vad den här skärmen har och mer därtill. Prestandan är hårresande eller vad sägs om 360Hz uppdateringsfrekvens, en millisekunds svarstid, HDR 400 och en IPS-panel med RGB:s godkänd färgprofil. Extra allt med andra ord och det ska bli spännande att se hur den presterar.

AOC Agon Pro AG254FG
Menyn är lättskött med hjälp av den medföljande lilla pucken och har mängder med finesser och inställningsmöjligheter.

Att det är en premiumskärm går det inte att ta miste på när jag packar upp kartongen för den känns rejäl och riktigt välbyggd. Stativet är tungt och står stadigt med hjälp av den triangelformade foten. Montering av skärmen är busenkel genom att klicka i snabbfästet som sitter på en höj- och sänkbar hållare på själva armen upp från foten som skruvas fast med hjälp av en liten skruv som sitter fast i botten på trefoten. Justeringsmöjligheterna är satta till 13 centimeter i höjdled och 30 grader i sidled vilket är mer än tillräckligt för att kunna justera skärmen precis som du vill ha den. Designen är väldigt avskalad med den röda loggan som enda färgklick på den i övrigt blyertsgrå ramen.

AOC Agon Pro AG254FG
Skärmen känns välbyggd och bastant och det tunga stativet gör att den står stadigt på skrivbordet och är lätt att justera in.
Detta är en annons:

Anslutningar finns det gott om och det sitter en Displayport för att kunna köra 360 Hz och två stycken HDMI-ingångar. Utöver bildingångarna finns det en USB-hub inbyggt med fyra stycken uttag där alla har snabbladdning samt ingångar för mikrofon och hörlurar. På baksidan av skärmen sitter det RGB-belysning som enkelt går att justera i menyn och på framsidan sitter det en liten miniprojektor som projicerar Agon-loggan snett neråt på skrivbordet vilket är rätt fräckt faktiskt om du precis som mig gillar färger och ljus. Menyn i Agon Pro AG254FG är fullsmetad med funktioner och finesser och styrs enkelt med hjälp av den medföljande lilla pucken som ansluts med mini-USB undertill på skärmen. Därinne går det att justera allt från färgåtergivningen till val av skräddarsydda spelprofiler men även praktiska funktioner som att kunna aktivera USB-laddning även när skärmen är avstängd. G-Menu som de valt att kalla den är lättskött och har funkat felfritt under testperioden även fast själva gränssnittet är särskilt snyggt enligt mig men det har å andra sidan inte någon skärm jag någonsin testat haft heller och är inget jag störs nämnvärt av direkt även om jag hade önskat att det såg bättre ut.

Nu måste jag bikta mig och erkänna att jag inte är något ungt e-sportproffs med reflexer som en kobra utan en gammal långsam grå farbror som spelar mest för nöjets skull ett par gånger i veckan och tänkte för mig själv att det lär nog vara svårt att se någon skillnad då jag har en bra 165Hz skärm redan men jag hade fel. Såklart. Skillnaden från 165Hz till 360Hz skulle jag ha väldigt svårt att blindtesta fram på grund av att det inte går att se skillnaden på det sättet men den märks väldigt väl under själva spelandet. Rörelserna flyter ännu bättre och det upplevs som att bilden blir lugnare trots att det är fullt kaos på skärmen. Har spelat en hel del Valorant då grafiken i det spelet är ett par snäpp bättre än Counter-Strike: Global Offensive som jag vanligtvis spelar och där märks det ännu tydligare. Mycket tack vare att färgerna i IPS-panelen är helt enastående. Färgmättnaden känns väldigt realistisk och det finns inte minsta tendens till att färgerna blöder in i varandra och skapar en oren känsla utan upplevs som kristallklar med grym skärpa och korrekt ljussättning i varenda liten bildruta. Det är verkligen en fröjd att spela på Agon Pro:n och på speltitlar där det går att nyttja 360Hz uppdateringsfrekvensen fullt ut blir det ännu bättre och den enda begränsning i spelupplevelsen sitter i den som sitter 40 centimeter från skärmen och styr musen för prestanda och bilden är helt makalös.

AOC Agon Pro AG254FG
Den lilla projektorn på framsidan av skärmen är en fräck detalj då den projicerar Agon-loggan på skrivbordet

Agon Pro AG254FG är en riktigt riktigt bra gamingskärm med en enastående bild där framförallt färgåtergivning är helt otrolig men om den verkligen är värd nästan sju tusen kronor ställer jag mig lite tveksam till. För det priset hade jag gärna sett att de haft åtminstone HDR 600 certifiering istället för HDR 400 för att på allvar kunna maximerat HDR-funktionen fullt ut då 400 nits ljusstyrka inte riktigt gör tekniken rättvis. Det råder dock inga som helst tvivel om att det är den i särklass bästa skärmen för Counter-Strike jag någonsin provat och nu är det bara att vackert vänta i nio månader och hoppas att tomten kommer med en.

Detta är en annons:
09 Gamereactor Sverige
9 / 10
+
Helt enastående färgåtergivning, mycket välbyggd, blixtrande snabb uppdateringsfrekvens, lättskötta menyer
-
Hög prislapp, Endast HDR 400
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

2
AOC Agon Pro AG254FG

AOC Agon Pro AG254FG

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Fredrik Lindman

Vår hårdvarutok Fredrik Lindman testar AOC nya värstingskärm för gaming och är ordentligt imponerad...Loading next content