Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Nokia QLED TV 5800D 58"

Nokia och tyska Streamview har precis släppt lös sina nya QLED-modeller och här på Gamereactor är vi först i Norden med en utförlig recension...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Ändå sedan finska HMD Global köpte tillbaka rättigheterna till det finska mobiltelefonvarumärket från Microsoft och började dundra ut högkvalitativa budgetmodeller av såväl telefoner som surfplattor, har jag varit kroniskt imponerad av Nokia. För en som mig vars allra första mobiltelefon var en Nokia och som genom åren ägde flera stycken innan de till slut blev frånsprungna och bortglömda i starten av smartphone-eran, har det varit riktigt trevligt att se hur de kämpat sig tillbaka med hjälp av ett antal riktigt fina produkter till direkt kriminellt låga priser. Nokia G21 är strålande precis som budgetplattan T20 och X20 som är deras "flaggskepp" i mobilsegmentet.

När de under fjolåret även slungade sig in i TV-djungeln vad det med hjälp av den tyska tillverkaren Streamview som byggde instegsskärmen 5500A (LED) som ärligt talat inte var särskilt bra, på något men nu är de tillbaka med en bättre modell, baserad på en QLED-panel och även den tillverkad av tyska Streamview. Nokia QLED TV levereras i aningen udda storlekar på 43", 58" och 70". Vi har under den gångna månaden testat 58-tummaren som utan att direkt imponera visat sig vara en klart godkänt, ytterst kapabel skärm till ett väldigt tilltalande pris.

Nokia QLED TV 58"
Designen är aqnspråkslöst steril men samtidigt snygg på ett standardaktigt vis.

Nokia QLED TV 58" kostar 9000 kronor vilket är cirka hälften av prislappen som sitter på en nysläppt QLED från Samsung i samma storlek. Det är såklart tanken här från Nokias sida att precis som i mobilsvängen och med deras surfplatta T20 erbjuda en bra TV baserad på modern teknologi till ett väldigt bra pris, och här har man lyckats. Designen är supersimpel och erbjuder i stort sett ingenting utöver det vanliga. Den mattsvarta plastramen är tunn även om skärmen i sig inte är särskilt tunn, bordsstativet är kvadratiskt, påminner om Panasonics 2017-variant och skruvas fast på skärmens bakstycke med fyra korta små skruvar. Fjärrkontrollen är liten och lätt, påminner om Samsungs Smart Controller och är bakgrundsbelyst vilket är trevligt, även om vare sig TV:ns design eller fjärren kommer att vinna några priser, eller imponera på någon. En sak som jag gillar och vill belysa lite extra här, dock, är det faktum att bordsstativet tillåter mig att vrida själva skärmen 45 grader åt båda hållen vilket verkligen inte särskilt många av dagens bordsstativ gör. Smidigt och användbart.

Precis som i fallet med Samsung QLED innebär Quantum Dot-teknologin ordentligt väl tilltaget färgomfång och massor av ljusstyrka vilket är perfekt för oss gamers och perfekt för den som har ett ljust rum där OLED kanske blir en smula ljussvagt. Ljusstyrkan i Nokia QLED TV 58" uppgår till över 1500 nits vilket är cirka tre gånger så mycket som de flesta OLED-skärmar och detta är särskilt bra för oss som vill spela med HDR påslaget, och här är denna TV såklart riktigt bra. Ur kartong har vårt recensionsexemplar varit förhållandevis stabilt sett till färgkorrekhet även om bilden var lite röd i högdagrar innan vi kalibrerade bort det. På baksidan hittar vi tre stycken HDMI-portar där ingen av dem är av 2.1-typ utan alla tre 2.0-standard vilket tillsammans med 60Hz-panelen alltså innebär att du inte kommer att kunna nyttja 120 FPS-funktionen i vare sig Playstation 5 eller Xbox Series X, vilket heller inte var förväntat då detta som sagt är en budget-TV.

Detta är en annons:

Netflix, Disney Plus, Paramount Plus och HBO Max finns förinstallerat precis som Youtube-appen och via det inbyggda Android TV-systemet går det naturligtvis att ladda hem en hel rad andra appar och det finns Chromecast inbyggt i skärmen, som körs via en fyrkärning processor och åtta gigabyte arbetsminne. Är den snabb och rapp i gensvaret som smart-TV? Japp! Är den i klass med LG:s OLED-serie i det här avseendet? Nej.

Nokia QLED TV 58"
Bilden är bra och för oss gamers är detta en riktigt vettig TV.

När det gäller bildkvalitet är denna TV bra, inte superb och inte i klass med segmentets bästa (såklart, det är ju en budgetmodell) men för sitt pris presterar den riktigt bra. Fin svärta, bra kontrast, rapp panel med följsam hantering av snabba rörelser och ett riktigt genomarbetad "game mode" med åtta millisekunder i input lag. Funktionaliteten är bra, designen är anspråkslöst standardaktig och fjärrkontrollen lätt, smidig och belyst. Det finns för egen del inte särskilt mycket att klaga över här och heller inte särskilt mycket att direkt hylla. Detta är en stabil budget-QLED med rapp och problemfri panel samt vettiga funktioner som fungerar alldeles utomordentligt att spela på. Helt enkelt.

08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Stabil design, vettigt bordsstativ, belyst fjärrkontroll, bra bild, massor av ljusstyrka, bra på HDR
-
Saknar HDMI 2.1-portar, kan inte tävla med OLED-svärtan
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

0
Nokia QLED TV 5800D 58"

Nokia QLED TV 5800D 58"

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

Nokia och tyska Streamview har precis släppt lös sina nya QLED-modeller och här på Gamereactor är vi först i Norden med en utförlig recension...Loading next content