Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Marshall Willen

Helsvenska Zound Industries nya mini-minsting är inte särskilt mycket större än en potatis men spelar som en fullstor bergsprängare... Hegevall är imponerad

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Anrika girtarrförstärkartillverkaren Marshalls hyllade Bluetooth-högtalare och hörlurar tillverkas av helsvenska Zound Industries (på licens) och det finns i min kropp därmed naturligtvis en liten skopa nationalpatriotism när jag ännu en gång slår fast att de just nu mest troligt är bäst i världen på att kräma ur stort, omfångsrikt, detaljerat ljud ur de minsta av element. Bose och JBL har under många år regerat den delen av denna alltmer populära produktkategori men idag skulle jag utan tvekan kora Marshall och Zound Industries som vinnare, här. Och mikro-pytte-högtalaren Willen är bara ännu ett tydligt bevis på detta.

HQ
Marshall Willen
Designen är verkligen ursnygg. Som en klassisk, tidlös pytte-pytte-Marshall-stärkare.

Marshall Willen är tio centimeter bred och tio centimeter hög samt mäter fyra centimeter i tjocklek vilket gör den till den minsta Bluetooth-högtalaren jag testat tillsammans med den alldeles strålande JBL Clip 4. Inuti Willen sitter det ett litet tvåtumselement och två stycken passiva basar och den producerar tio watt strömstyrka. Inte särskilt mycket mer än ett stearinljus, med andra ord - Vilket aldrig någonsin märks av. För Willen spelar långt över vad den realistiskt sett borde kunna göra. Långt bättre. Zound Industries briljanta ljudingenjörer har ännu en gång lyckats trolla med deras syn på DSP (Digital Signal Processing) och lyckas på något outgrundligt, nästan olustigt sätt få denna lilla miniburk att spela som en kanske tre gånger större högtalare.

Marshall Willen
Den släpps nästa månad i färgerna svart eller gräddvit/cream.

Jag pratade med en av Zounds mest nördiga ljudtekniker som på ren svenska gjorde sitt yttersta för att försöka få en lekman som undertecknad att begripa vad de gör för att åstadkomma detta, men jag ska vara ärlig med att säga att inte särskilt mycket fastnade. Han var dock noga med att förklara att det enklaste sättet att få en högtalare eller en hörlur att spela mycket bas och återge en varm ljudbild är att helt enkelt dra ned på både diskanten och mellanregistret, vilket Marshall aldrig gör. Och aldrig kommer att göra. Beats by Dr.Dre drogs upp som skräckexempel där Monster på enklast möjliga vis sabbade sin egen ljudbild för att komma runt diverse betydligt mer utmanande problem än att "bara"producera mer bas, och det behövs bara en halv låt från Stings nya skiva The Bridge via Marshall Willen för att inse att Zound Industries gjort på motsatt sätt och istället fokuserat på en nyansrik och heltäckande ljudbild med bra frekvensomfång.

Detta är en annons:
Marshall Willen
På baksidan sitter det en smidig liten gummistrap som gör att man kan montera den på lite vad man vill.

Willen spelar rent och fint, klart och kontrollerat och den lilla, lilla basen här spelar imponerande kraftfullt. Nu är det ju monoljud ur tvåtums-element vi pratar om här vilket aldrig når upp i samma klass som stereohögtalaren Emberton från samma märke, men Willen är fortfarande imponerande och kanske den perfekta sommarprylen för dig som bara vill ha något supersmidigt, superlitet, superenkelt och riktigt jädra imponerande i badväskan. Den är IP67-klassad vilket gör att den tål vatten och smuts. Du kan alltså plocka med den i poolen, eller låta den ligga framme i regnet utan problem. På baksidan av den klockrena designen sitter det en slitstark liten gummisnodd som man kan lossa och sen spänna fast igen vilket möjliggör montering på ett cykelstyre, eller på en gardinstång. Batteritiden varar i drygt 15 timmar på full laddning och det tar cirka tre timmar att ladda upp Willen, igen.

Jag gillar verkligen Marshall Willen. Den är rysligt väldesignad och känns som en premiumprodukt i handen, den har strålande batteritid, tål vatten och smuts och den spelar otroligt bra för att vara så pytteliten som den är. Jag tycker att den är snäppet bättre än närmaste konkurrenten JBL Clip 4 men så kostar den också cirka 400 kronor mer. I slutändan är detta en superb sommarkompis.

08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Lysande byggkvalitet och design, strålande ljudkvalitet, bra batteritid, trevliga material, supersmidig storlek, kan synkas ihop med andra Willen-högtalare
-
En smula dyr
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

7
Marshall Willen

Marshall Willen

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

Helsvenska Zound Industries nya mini-minsting är inte särskilt mycket större än en potatis men spelar som en fullstor bergsprängare... Hegevall är imponerad



Loading next content