Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Sonos Ray

Sonos senaste produkt är en ultrakompakt liten miniljudlimpa i stilren design men den saknas helt HDMI (Arc) vilket gjort Petter en smula osäker...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Sonos Ray är den nya, lilla, ljudlimpan från ljudjätten bakom briljanta produkter som Playbar och Five och den är verkligen kompakt. Superkompakt, till och med. 55 centimeter kort med ett djup på ynka nio centimeter är den faktiskt em av få ljudlimpor som faktiskt har samma fysiska storlek som en Skogaholmslimpa och på så sätt ämnar sig Ray väldigt väl för att läggas på skrivbordet, under datormonitorn. Det är dock inte så den är tänkt att användas utan snarare under din TV, där Sonos hävdar i sitt marknadsföringsmaterial att Ray erbjuder "stort Hollywood-ljud" ur sitt lilla pyttechassi. Det stämmer naturligtvis inte men som högtalare är den helt okej.

Sonos Ray
Ray är enbart gjord av plast. Inget lyxigt textil-skydd för elementen, inga glasknappar. Bara plast. Vit eller svart sådan.

Inuti Ray sitter det fyra stycken element varav två är diskanter och två är mid-woofers som sköter mellanregistret och basen. För att vara så pass små som de är, lyckas elementen förbluffande väl med att bygga en trovärdig ljudbild särskilt gällande de lägre frekvenserna och detta såklart tack vare Sonos smarta digitala signalhantering. Sägas ska dock att Ray inte är byggd för att spela särskilt högt då ljudet relativt snabbt kroknar. Istället är det vid lägre volymer och kanske främst under TV-stunder där tal och dialog utgör huvudaspekten av ljudbilden som denna kompaktlimpa kommer till sin fulla rätt. Sonos menar att Ray främst är byggd för de som inte vill ha en stor limpa eller ett fullfjädrat ljudsystem i sitt vardagsrum utan bara en liten osynlig minilimpa under TV:n för att bättra på TV-ljudet, som oftast är platt och burkigt. Och ja, där har de ju såklart rätt.

Sonos Ray
Som liten stereohögtalare är den helt okej. Som ljudlimpa? Nja...

Funktionaliteten i Ray är som vanligt gällande Sonos låst till deras egna app men så länge man orkar med det och så länge man har vanan inne via andra Sonos-produkter, fungerar allting supersmidigt. Det finns ett system för talförstärkning, ett för rumsakustiken som förstärker ljudet i förhållande till hur mycket rumseko som existerar samt ett nattläge som i vanlig ordning begränsar högljudda explosioner och andra effekter och sätter ett "tak" på den volym som Ray kan skjuta ur sig. Det finns dock ett problem med allt detta och det som jag anser vara den enskilt största svagheten i denna limpa, och det är den totala avsaknaden av HDMI (Arc). Sonos har enbart stoppat in en optisk ingång vilket gör att din TV inte direkt känner igen limpan som en ljudlimpa och att din TV-fjärr aldrig begriper vad som kopplats in. Detta måste man då manuellt lära sin TV med hjälp av Sonos app och hela processen tillsammans med Arc-funktionerna i övrigt som man här blir utan - Känns motsträvigt gammaldags på helt fel sätt.

Detta är en annons:
Sonos Ray
Sonos skulle behöva tänka om lite för att kunna rå på konkurrensen just nu.

Naturligtvis borde det ha funnits en HDMI-port på baksidan av Ray och naturligtvis borde det ha funnits med Arc-stöd. Det finnsx heller inget stöd för Dolby Atmos eller Dolby True HD och på det stora hela skulle jag vilja kalla den här limpan för förlegad redan innan den rullats ut i butik. Som simpel, plastigt generisk stereohögtalare är den verkligen helt okej. Den spelar förhållandevis balanserat med god kontroll men ljudpositioneringen samt stereo-separationen är ytterst begränsad och avsaknaden av HD-ljudstöd samt HDMI-port gör att jag aldrig skulle välja den före exempelvis Sony HT-G700 eller Samsung HW-Q810A. De två limporna låter ännu bättre, större, har bättre ljudpositionering, stödjer alla HD-ljudformat som existerar, huserar HDMI Arc-port samt levereras med extern baslåda. Och här blir Sonos tyvärr knäckta på mitten av den blödande tuffa konkurrensen.

06 Gamereactor Sverige
6 / 10
+
Bra stereoljud ur liten förpackning, stilren design, bra pris
-
Saknar HDMI-ingång och därmed även Arc-funktioner, kräver Sonos app, klen ljudpositionering
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

2
Sonos Ray

Sonos Ray

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

Sonos senaste produkt är en ultrakompakt liten miniljudlimpa i stilren design men den saknas helt HDMI (Arc) vilket gjort Petter en smula osäker...Loading next content