Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Philips 329P1H

Hegevall har för första gången på över fyra år förpassat sin trotjänare till kontorsmonitor till skrubben för att låta Philips nya IPS-32:a ta dess plats...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

När det gäller kontorsskärmar för grafiskt designarbete och typografipill, är jag hopplöst kritisk. Svårflirtad eller "kräsen" tror jag ärligt talat inte riktigt räcker till när det kommer till hur överdrivet petig jag är. Det finns nog ingen annan produktkategori i världen, av alla tänkbara prylar som byggs och existerar, där jag är svårare att förtrolla än här. Tror jag i alla fall, och efter att ha testat och betygsatt närmare 35 monitorer i denna produktkategori de senaste 20 åren, har gjort att jag på et par sekunder ser om skärmen framför mig är något som kan komma att fungera bra för mig och mina krav, eller inte.

Philips Brilliance 329P1H
Det finns helt klart snyggare monitorer men inga med bättre konstruerat stativ.

I mitt dagliga arbete använder jag mig av en 2015 års Mac Pro och en Asus MX38VC och den kombinationen är för mina krav och för enligt min smak alldeles, alldeles superb. Jag älskar IPS-panelen i ultrawide-ratio som Asus-skärmen innehåller och jag älskar designen på denna monitor, hur den laddar min mobiltelefon med sin finurligt utformade fot och hur den ser stilfullt minimalistisk ut och proper, på mitt skrivbord. Bilden är knivskarpt lugn och flimmerfri, pixeldensiteten är strålande, färgåtergivningen och den minimala mängden clouding som panelen dras med gör det till en riktig vinnare. Just därför har allting från LG, Sharp, Dell, Acer och Samsung som jag testat i "kontors"-kategorin, visat sig vara underlägset under de senaste tre åren. Fram till nu. Min Asus MX38VC har fått flytta ut. Efter fyra underbara år.

Ersättaren heter Philips 329P1H. En alldeles lysande monitor.

Designen är dock inget jag tänker applådera, direkt. Philips 329P1H är ärligt talat ganska ful med sin nästan 90-talasaktiga form och mörkgrå kontorsplast. Jag hade ledigt kunnat tänka mig att betala 2000-3000 kronor mer än de 6399 kronorna som Philips vill ha för denna fenomenala monitor om de istället stoppat in den i ett sobert, snyggt aluminiumchassi och bjudit till lite mer gällande hur den ser ut, som möbel. Men om vi bortser från det (och jag vet att jag i egenskap av grafisk designer hakar upp mig lite väl mycket på ren design, ofta) hittar vi här en monitor som jag endast kan beskriva som briljant. Den är briljant. Helt enkelt.

Detta är en annons:
Philips Brilliance 329P1H
Själva stativarmen och foten i sig väger mer än Jonas Mäki.

Panelen är Philips egen med 4K-upplösning (3840 x 2160) och av IPS-typ. Det betyder lysande färgåtergivning, den där lugna och flimmerfria bilden som känns skonsamt trevlig och angenäm mot ögonen även efter tio timmar framför den. Uppdateringsfrekvensen ligger på 60Hz vilket är lågt om du avser att spela exempelvis Counter-Strike, men med tanke på att detta är en kontorsmonitor avsedd för exempelvis bildredigering eller grafisk design, är 60Hz klart godkänt. Ljustyrkan ligger på respektabla 350 cd/m² och för mina ändamål är det mer än tillräckligt, precis som i fallet med min gamla Asus-trotjänare. Responstiden ligger på fyra millisekunder och under mina veckor tillsammans med Philips 329P1H har jag upplevt bilden som rapp, kristallklar, jämn och väldigt behagligt skarp. Det finns ingen sån knastrigt överstyrd skärpa att tala om här och heller inget "ludd" runt hur den ritar upp kantutjämningen runt mindre typografi. Jag brukar störa mig på detta i flera avseenden när jag testar olika monitorer precis som att jag ibland har vissa problem med mikromillimeterprecision när jag designar detaljer i exempelvis Adobe Illustrator men dessa tester klarar Philips 329P1H med bravur. Fläckfritt.

Philips Brilliance 329P1H
Detta är en briljant kontorsskärm för dig som formger eller bildredigerar.

Det finns en inbyggd popup-webbkamera i toppen av denna monitor som samarbetar med Windows Hello men eftersom jag kör uteslutande Mac när jag jobbar (och PC när jag spelar, i ett annat rum) har denna inte testats av mig. Jag har däremot testat EasyRead-läget som jag gillar. Inget som jag kommer att nyttja i mängder kanske men en bonusfunktion som jag tycker om. Det är panelen i helhet som imponerar här tillsammans med fästet och foten (stativet) och hur smart Philips utformat det, som jag vill stanna kvar vid. För stativet är det enskilt smartaste och mest välbyggda jag stött på i denna produktkategori. Supertungt. Megastabilt och alldeles briljant i hur man kan vrida, höja, sänka, vinkla sin monitor beroende på behov eller situation. Såhär förträffliga borde alla monitorstativ vara.

Detta är en annons:

Jag trodde inte riktigt att Philips 329P1H skulle slå mig med häpnad på det vis som den gjort, men nu är det så - och nu står vi här. Jag har bytt ut min kontorsmonitor för första gången på över fyra år och är imponerad av det helhetspaket som Philips här sytt ihop. För 6000 kronor får du idag ingen bättre monitor för dig som avser att pyssla med bildredigering, videoredigering eller grafisk design.

09 Gamereactor Sverige
9 / 10
+
Lysande stativ, fantastisk bildkvalitet via en strålande IPS-panel, flimmerfri och lugn bild, vettig prisbild
-
Tråkig design, ingen HDR
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

2
Philips 329P1H

Philips 329P1H

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

Hegevall har för första gången på över fyra år förpassat sin trotjänare till kontorsmonitor till skrubben för att låta Philips nya IPS-32:a ta dess plats...Loading next content