Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Xiaomi Mi Smart Standing Fans

Vi har levt med Xiaomis bejublade smartfläktar under några veckor och är nu redo att dela ut betyg.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Den svenska sommarvärmen har ännu en gång gjort sitt intåg över vårt avlånga land. Något som ofrånkomligen får de flesta att jublande springa mot närmaste strand eller planera ut hur de bäst och mest effektivt kan pressa timmar i solstolen för att få den där efterlängtade färgen av sommaren på huden. Men sommar är så mycket mer än solsken, bad och kubbspel i trädgården, den innebär även rikliga mängder av TV-spelande och allsköns andra nörderier. Aktiviteter som vi mer ofta än sällan pysslar med inomhus och därmed även tvingas konfronteras med otrevligheter så som tryckande hetta och klistrig, stillastående luft. Något som definitivt kan ta udden och glädjen från att verkligen kunna njuta av ens intressen.

Fläktar är den så klart vanligaste lösningen på problemet och knappast något nytt. En enkel men effektiv lösning som sedan något år tillbaka även kommer i smart utförande, vilket också öppnar upp en helt ny värld av möjligheter och komfort. Visst priset är några snäpp högre än vad vi normalt kanske blivit vana vid att spendera på fläktar, men som det gamla talesättet lyder så får du precis vad du betalar för. Xiaomis smarta fläktar kommer i tre olika utförande och är den andra generationen av den nu nästan legendariska Xiaomi Mi Smart Fan som introducerades häromåret och blåste bort motståndet. Bokstavligen. Enkel och stilren design kombinerat med kraftfulla, tystgående motorer och intelligent kontrollsystem gör dessa till de tveklöst bästa fläktar vi använt.

Xiaomi Mi Smart Standing Fans
Fläktarna är stilrena och diskreta.

Xiaomi Mi Smart Standing Fans kommer i tre olika utföranden och priser med stegrande funktionalitet och prislapp. Fan 2 Lite, Fan 2 och Fan Pro varav den minsta börjar på cirka 600 kronor och den största, mest kapabla och flexibla kommer kosta dig nästa det dubbla. Samtliga är enkla att använda och erbjuder överraskande kraftfull, svalkande välbehag. Men det är först när du kopplar upp dom genom Mi Home-appen som fläktarnas sanna potential låses upp och en helt ny värld av kontrollmöjligheter öppnar upp sig. Appen kan nämligen användas för att simulera naturliga vindar, stänga av och på led-belysningen, ljud, barnlås, oscillering och mycket mer. De större modellerna Fan2 och Fan Pro erbjuder dessutom ännu mer detaljerad kontroll över fläktarnas beteende och det går till och med att ställa självaste gradtalet på oscilleringen.

För entusiaster av röststyrning så kan jag meddela att Xiaomi självfallet haft den goda smaken att inkludera även det i sina smartfläktar vilka är fullt integrerade med både Google Home och Alexa. Det är med andra ord äntligen möjligt att sitta på sofflocket och snällt be om lite svalkande bris vid de tillfällen man upplever att det behövs. Definitivt guldkant på vardagen och något man inte trodde sig behöva i sitt liv innan dess att man faktiskt testat på det . Tyvärr finns här ännu inget stöd för Apple HomeKit i någon av Xiaomi Mi Smart Standing Fans, vilket får ses som lite snöpligt och trist för de som är fast i Apple-bubblan. Du kan med andra ord glömma röststyrning ifall du idag använder dig av Siri och Homepods i hemmet. Huruvida detta är planerat att inkluderas i framtida modeller är något vi bara kan hoppas och spekulera kring.

Detta är en annons:
Xiaomi Mi Smart Standing FansXiaomi Mi Smart Standing Fans
Fysiska knappar finns att tillgå på samtliga och Pro-modellen kommer med inbyggt batteri och dockningsbar strömförsörjning.

Vad som snabbt blir tydligt och något som genomsyrar hela upplevelsen från det att du öppnar förpackningen, monterar ihop fläktarna tills det att du börjar bruka dom är Xiaomis kvalitetstänk. Detaljer så som att förpackningarna är utrustade med bärhandtag, något jag nu önskar och förväntar mig att alla tillverkare börjar med - är små men betydliga delar som bidrar till det strålande helhetsintrycket. Men även i materialvalet, konstruktionen, lättheten med vilken man monterar ihop dom och inkopplingen till det smarta hemmet är dansant enkelt och okomplicerat. Xiaomi har kort och gott tagit konceptet av vad en fläkt är och ställt det hela på sitt huvud, och även om det är i grund och botten en manick som blåser lite svalkande bris i varierande styrka kan jag inte låta bli att imponeras.

Så vilka skillnader erbjuder då de tre olika modellerna Fan 2 Lite, Fan 2 och Fan Pro frånsett de tidigare nämnda app-funktionerna? När det kommer till värstingen Fan Pro så har den till skillnad från de andra modellerna ett inbyggt batteri vilket vid full laddning ger en drifttid på cirka tjugo timmar. Kör du den på full styrka får du dock självfallet räkna med att detta minskar en aning. Men oavsett vad så är det mer än tillräckligt för lite svalkande bris ute i det fria, perfekt för att sätta ut på altanen, balkongen eller rentav packa med i bilen på utflykt. Med en nätt vikt på knappt tre kilo är den behändigt enkel att bära runt på och kan dessutom vid behov även monteras ned i mindre beståndsdelar med några snabba skruvtag om man så önskar.

Xiaomi Mi Smart Standing FansXiaomi Mi Smart Standing Fans
Smart paketerade och väldigt enkla att sätta samman.
Detta är en annons:

Mellanmodellen Fan 2 saknar förvisso ett inbyggt batteri men behåller alla andra funktioner från Fan Pro och ger dig även möjlighet att välja två olika höjder på foten. Du kan med andra ord anpassa den för att ha på ett bord eller på golvet. Den minsta modellen i sin tur kommer med färre inställningsmöjligheter i smart-appen men erbjuder fortfarande samma strålande möjlighet till fläktande bris. Genomgående för alla tre modeller är den rejäla rotationsvinkeln på upp till 140 grader horisontellt och 40 grader lodrätt. Dom är därtill extremt tystgående och på lägsta effekt producerar dom en ljudnivå på knappt 26 decibel, vilket gör att det inte är några som helst problem att få en sval bris även under natten utan att för den skull störas av oljud. Ett stort plus är också att fläktbladen likväl som gallret enkelt kan monteras loss och tvättas vid behov. Perfekt om du exempelvis har husdjur eller barn med kladdiga, klåfingriga fingrar hemma.

Sammanfattningsvis så kan jag inte ge dessa annat än mina varmaste rekommendationer. Luftkonditionering och andra inbyggda system i all ära, men för de som vill ha en enklare men fortfarande bra lösning på att motarbeta sommarvärmen så erbjuder Xiaomi Mi Smart Standing Fans både klassledande funktionalitet och kvalitet. Smartfläktar är inget jag ärligt talat trodde jag behövde i mitt liv men de senaste två veckornas brukande av dessa har inte varit annat än en ren och skär uppenbarelse. Gudomligt under dessa varma dagar och smarthem-funktionerna med möjligheterna att koppla samman till exempelvis Google Home och allt vad det innebära har definitivt inneburit en stor skillnad mot vad klassiska "dum"-fläktar har att erbjuda. Priset är bra och byggkvaliteten strålande, ja det enda som hindrar fläktarna från en fullpottare är avsaknad av stöd för Apple HomeKit.

Xiaomi Mi Smart Standing FansXiaomi Mi Smart Standing Fans
Minstingen och mellan-modellen bredvid varandra samt kontroll-appen.
09 Gamereactor Sverige
9 / 10
+
Otrolig funktionalitet, tystgående, stabila och strålande byggkvalitet
-
Saknar stöd för Apple HomeKit
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texterLoading next content