Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Rog Phone 6

Fortfarande den mest hardcore spelmobilen på marknaden - och den här gången med en riktigt bra kamera...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Asus Rog Phone har alltid haft sloganen "för dem som vågar" - men i själva verket borde det bara vara "den ultimata spelmobilen" - för det är precis vad de strävar efter, inte bara genom specifikationerna, utan också genom valet av komponenter, estetik och tillbehör.

Den finns i två färger - en normal version i svart och en Pro-version i vitt. Den normala versionen kommer med 12/16 GB RAM-minne och 256/512 Gb lagringsutrymme - även om jag vill slå fast att 256 borde räcka för de flesta. För 9999 kronor (11 999 kronor för den dyrare) är den också mycket billigare än Pro-versionen (14 499 kronor), som är den vi testade och som har 18 GB LPFF5-minne och 512 GB lagringsutrymme. Jag har fortfarande inte träffat en applikation som använder 18 GB RAM-minne, men den ger en helt flytande användarupplevelse även med många öppna applikationer samtidigt.

Rog Phone 6
Snygg och kraftfull rakt igenom.

Listan över specifikationer och funktioner är som väntat omfattande och avancerad. Kärnan är Snapdragon 8+ Gen 1-plattformen med Adreno 730 GPU, Android 12 med ROG- och Zen UI ovanpå. Jag tycker dock att två års säkerhetsuppdateringar är undermåligt, medan två fullständiga OS-uppdateringar är rimligt.

Detta är en annons:

Skärmen är en 165 Hz AMOLED, 1ms, 395ppi, 6,78" 2448x1080, med en massiv 720 Hz touch-sampling, den överlägset snabbaste jag provat, och en kombinerad 23ms touch-latens. Om du använder en dator med Nvidia reflex och känner till den kombinerade latenstiden för hela din dator, kommer du sannolikt ändå inte kunna slå 23 ms oavsett vilken hårdvara du använder, om du inte har ett pengaträd på bakgården. Ljusstyrkan är specificerad så lågt som 5 nits, 800 nits i genomsnitt, med 1200 nits vid max, och ett 111,23% DCI-P3-färgomfång och Delta E <1. Det här är seriösa grejer, du kan betygsätta video på professionell nivå med den här skärmen, och jag kan inte minnas att något når 100%, och än mindre går över 100% DCI-P3 på konsumentmarknaden. Förutom normala Gorilla Glas har de även styrkt skärmen för att minska friktionen.

Ett skydd ingår i lådan oavsett vilken version du köper, tillsammans med 65w-laddare för 6000 mAh-batteriet som har två laddningsportar istället för en samt trådlös laddning. Enda problemet är att det ökar vikten på telefonen, 239 gram gör den något klumpig. 6000 mAh kan låta som mycket, men om du använder AeroCooler 6 och spelar något med hög intensitet kommer batteriet att tömmas ganska snabbt. Det är inget som Asus kan göra så mycket åt, men för den som vågar kan du hoppa över AeroCooler för att få mycket mer batteritid, men samtidigt öka slitaget på batteriet på lång sikt.

Rog Phone 6
Det finns flera smart framtagna tillbehör.

På sidan av telefonen finns Rogs klassiska Air-utlösare, och Pro-versionen har en PMOLED-färgskärm på baksidan. För att... ja, det ser snyggt ut. Ett 50MP huvudkamerasystem har valts, där sensorn är Sony IMX 755, som uppgraderar prestandan en hel del sedan 5-serien, detta kombineras med en 13MP ultravidvinkel, en makroobjektiv och en 12MP selfiecam. Video kan spelas in i 8K/24fps, 4K/60FPS och slowmotion i 4K 120fps. Stereohögtalarna är som alltid på en Rog Phone, klockrena,.

Detta är en annons:

Tillgängliga anslutningar är Wifi 6E, 2x2 MIMO-stöd, Bluetooth 5.2 - imponerande, samt både A2DP, LDAC, AptX HD och AAC. Inte illa. Både en gamepad och AeroCooler 6 kan köpas separat, den sistnämnda är en ganska bra investering eftersom den inte bara tillför extra kylning, utan också ger fyra fysiska triggers av hög kvalitet.

Eftersom listan över spel som stöder hög uppdateringsfrekvens, Rog Phones animerade temapaket eller liknande inte är så lång, är det stor chans att du kommer att spela något av dem eftersom de är ganska populära, bland annat Real Racing 3, Dead Cells, Genshin Impact, AFK Arena och 60 Hz Diablo Immortal, tillsammans med COD Mobile och Streets of Rage 4. Aerocooler 6 lyckades hålla testenheten på 24 grader, 4 grader lägre vid tomgång, medan spelandet bara höjde temperatur till 37 grader (46 grader utan), och det vid en mycket låg ljudnivå. Telefonen i sig har både ångkammare och grafitplattor för att kyla SoC:n. Förklaringen av kylningen tar cirka åtta sidor i granskningsmaterialet, så vi går inte igenom det bokstav för bokstav.

Rog Phone 6
Ljud och prestanda är i toppklass.

Telefonen är tämligen avancerad, till och med inställningen av den är gjord som ett litet AR-spel, och Armoury Crate-programvaran ger en vansinnig nivå av anpassade alternativ och teman, men det är Game Genie OSD för spel som du kommer använda mest.

Men låt oss komma till saken. Ljudet är bra, har faktiskt mellanregister, jag stötte inte på några problem när det gäller täckning från Wifi eller 5G, men det mest imponerande (utöver kylningen), är skärmens livfulla färger i kombination med hög uppdateringsfrekvens. Detta slår tekniskt sett varenda handhållen konsol på marknaden, och även om triggarna på AeroCooler tar tid att vänja sig vid så fungerar de riktigt bra.

För ren benchmarking uppmätte jag;

3D Benchmark, Wild life Extreme: 2798
Geek Bench 5: 1318 single core, 4188 multi core, GPU 6623 openCL / 6746 vulkan
PC Mark nådde en imponerande poäng på 17480

Och så har vi kameran, som verkligen svek mig i föregångaren. Asus har lyckligtvis gjort några rejäla förbättringar, och även om den inte är i nivå med OnePlus 10, är kameran den här gången helt på flaggskeppsnivå med mycket lågt bildbrus i de mörkare områdena, klara färger och autofokus som faktiskt fungerar, samt att 5MP-makroobjektivet gör ett mycket bättre jobb än förra gången. Allt detta gör Rog Phone 6 till en fullfjädrad flaggskeppstelefon som är klockren för gaming, i stället för att vara en gamingtelefon som vid tillfälle kan fungera som en anständig kameratelefon.

Asus har lyckats uppgradera alla svaga punkter i 5-serien, och även uppdaterat alla starka punkter, vilket gör den till den bästa speltelefonen på marknaden för de riktigt hardcore mobilspelarna.

10 Gamereactor Sverige
10 / 10
+
Klockren kamera, otrolig spelprestanda, brutal kylning, mycket bra ljud, bekväm användning, goda anslutningsmöjligheter
-
Batteriet dräneras för snabbt vid hardcore-spelande
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här


Loading next content