Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

MPG321UR-QD Xbox Edition

Långt namn, ful design - men solid prestanda och 4K-fusk...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Låt oss börja med utsidan av denna nya bildskärm från MSI. Vi är nu i Herrens år 2022, men olika industridesigners förstår fortfarande inte att en tjock nederkant och stora massiva fötter på stativ är föråldrat. Basen har plats för nästan fem stora mobiltelefoner. Det är rejält stort och det är märkligt med tanke på att MSI faktiskt ansträngt sig för att göra en snygg industriell design på baksidan.

Kanske är det också mindre viktigt. Det intressanta med skärmen är att den har en 32-tums IPS 4K-panel med 144 Hz, 1 ms - MPRT, inte GtG - och har ett Quantum Dot-skikt med små nanokristaller som gör att skärmen kan producera helt rena, det vill säga monokromatiska, färger. Det är samma teknik som många TV-apparater har och som sakta men säkert håller på att ta sig in i bildskärmar.

Den ger 99 % Adobe RGB (vilket inte är samma sak som sRGB, en standard som är lätt att uppnå och användas av många), 97 % DCI-P3 och 82 % REC.2020 (och inte REC.709 eller någon av de andra SD-standarderna). Monitorn är G-Sync-kompatibel, så ingen hårdvarumodul och HDR600. Det är en 10-bitars panel, så det kan du inte klaga på.

Som så många andra har MSI en massa extrafunktioner som oftast kommer från en checklista, och som kanske inte har den enorma verkliga tillämpningen tillsammans. Detta inkluderar brusreducering för dem som använder skärmens ljudanslutning, och Night Vision AI, som ger bättre förutsättningar i mörka områden. Det finns också några ganska stora alternativ som de kallar "Gaming Intelligence", bland annat binokulärt sikte som gör att du kan zooma in under spel, som du känner till från Windows. Det är verkligen en gamebreaker-funktion, du kan till och med ställa in storleken på området (det är mitten av skärmen) och hur mycket det ska förstoras. Det enda som hindrar dig från att överutnyttja det är att den enda genvägstangenten finns på joysticken på baksidan av skärmen, och det är inte omedelbart möjligt att göra en tangentbordsgenväg för den - om du kan göra det en dag är jag säker på att den funktionen kommer att förbjudas i alla esportsevenemang, om den inte redan är det. Cool funktion från MSI som faktiskt visar på verklig innovation - men superorättvis när man spelar mot andra i skjutspel.

MSI har faktiskt redan levererat funktionen, men av någon anledning dyker det inte upp under displaystöd. Du kan dock fortfarande hitta MSI Gaming OSD / Gaming Center - och voila - det känner igen 321UR och dess Optix-funktion, så Shift+Ctrl+3 blev min Optix-genväg, men du kan ställa in det själv som du vill.

Detta är en annons:
MPG321UR-QD Xbox Edition

Dessutom finns det en AI-funktion som ändrar kontrastfärgen på skärmens siktkorn som du kan få via MSI Gaming OSD/Gaming Center, så att det alltid är lätt att se. Det fungerar, men jag känner ännu mer än tidigare att jag fuskar, till och med när jag använder det i singleplayer - men det finns uppenbarligen vissa för vilka detta är en mycket viktig funktion och en verklig parameter när de köper en ny bildskärm. Dessutom finns det en hel del olika färglägen om du vill se RGB korrekt och så vidare. Jag föredrog den svala neutrala inställningen. Som tur är finns det också en app för kontrollpanelen där du kan justera ljusstyrka och färgkomposition.

När det gäller anslutningsmöjligheter har MSI äntligen gått över till HDMI 2.1-lägret. Det finns 48 GPS, VRR, DSC för Displayport, vilket bör ge betydligt bättre färgåtergivning, och sedan finns det en inbyggd KVM-switch för dem som spelar på konsol och PC på samma skärm. Det finns till och med ett särskilt konsolläge, och det är här som de sex USB-portarna verkligen kommer till sin rätt. Det finns också ett hål för den medföljande muskabelhållaren, så att kabeln kan hänga utanför skärmen... Varför? Mer relevant är den inbyggda strömförsörjningen, och USB-hubben har inte mindre än 4 USB-A-portar. Det finns dessutom två till på sidan. Naturligtvis finns det också möjlighet att ha två olika upstream-kablar anslutna samtidigt - det är faktiskt ganska väl genomtänkt. Det finns hela tre USB-B-anslutningar och en så kallad makroknapp, men jag kom inte riktigt på vad den gör eller hur den ska användas.

Skärmen kan vändas och roteras i alla riktningar, men den kan inte roteras, och det irriterar mig faktiskt lite. Å andra sidan kan den höjas tillräckligt mycket för att det inte ska vara något problem när nya kablar måste kopplas in. Och det finns absolut ingenting om hur panelen är belyst... Jag måste därför anta att det är kantbelysning, eftersom jag inte tycker att kontrasten är helt toppklassig.

Detta är en annons:

Och sedan är det bildkvaliteten som är det viktigaste.

Jag måste med skam erkänna att Quantum Dot faktiskt gör en verklig skillnad - särskilt när det gäller återgivningen av röda färger och differentieringen av gröna färger. Jag får dock känslan av att skärmen är gjord som en gigantisk schweizisk armékniv när den har fyra ingångar, är relativt färgprecis och har ett dedikerat konsolläge. Jag skulle verkligen behöva ett Deltascore, eftersom jag tycker att det är ganska lågt - för en spelskärm har den här skärmen förmodligen den bästa färgåtergivning som jag har sett på flera år. Särskilt med HDR-innehåll kan du verkligen se en skillnad, och den klarar också av att leverera en bra svart nyansering och svartnivå. Återgivningen av gråskalor var också skicklig och mycket tydlig, utan att saker och ting suddades ut.

Runt 13 000 kronor är mycket pengar, men färgåtergivningen, 1 ms, 4K, 144 Hz i 32 tum och framför allt Optix Scope-funktionen gör att den faktiskt är värd pengarna, och de många portarna, även om de huvudsakligen är USB 2.0, gör att KVM-switchen tillsammans med de många videoingångarna faktiskt är vettiga. Men det stativet är fult designat, det måste verkligen göras bättre nästa gång, eller ännu bättre, erbjudas så att du kan köpa en ny. Personligen skulle jag nog bara hänga den i sitt VESA-fäste.

MPG321UR-QD Xbox Edition
10 Gamereactor Sverige
10 / 10
+
Suverän bildkvalitet, goda anslutningar, suveräna verktyg
-
Onödigt stor bas
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texterLoading next content