Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

LG C2 OLED

Uppföljaren till C1 har funnits på butikshyllorna i ett antal månader nu och först idag är det dags för oss på Gamereactor att tycka till om hur bra den är för oss gamers...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Det råder inget hemlighetsmakeri kring det faktum att vi här på Gamereactor under lång tid varit larvigt förtjusta i LG:s OLED-skärmar, som på flera sätt varit det bästa alternativet för oss gamers (som också kikar mycket på TV-serier och film) och med fjolårs-TV:n C1 visade LG verkligen var skåpet ska stå. Årets modell, C2, är ingen revolution direkt och för den oinvigde kanske det till och med är svårt att se någon egentlig skillnad mellan denna och föregångaren, men under skalet har det hänt en hel del och det märks att närmaste konkurrenten Samsungs intåg på OLED-marknaden har uppmuntrat LG att ta i från tårna.

LG C2 är fantastisk.

Det första som slår en när man först packar upp C2 är hur mycket lättare än alla andra OLED-TV:s den är. Mycket, mycket lättare. 55-tummaren är direkt absurt fjäderlätt och det är numer absolut inga som helat problem att stativmontera eller vägghänga en sån här TV på helt egen hand utan att riskera ryggskott. Faktum är att jag började skratta då jag lyfte ur TV:n ur kartongen och att LG designat om baksidan/chassit en smula, är också något positivt. C2 är mer jämntunn och känns mer robust utan att bli tjock, jämfört med tidigare modeller. Bakstycket är svart igen, efter att ha varit vitt under ett par år, och det existerar inte samma riskfyllda känsla att man eventuellt kan tänka sig knäcka panelen om man skulle råka lyfta den i de övre hörnen. Väldigt positivt. Det nya stativet är både supersnyggt designat och lättare än förra modellen (C1) och det är finurligt utformat vilket gör att montering går på två minuter.

LG C2 OLED
Urläcker design, briljant byggkvalitet, referensklassad bild och superb gaming-prestanda... Detta är en briljant TV.

WebOS är nytt också, helt nytt och till en början (för mig som har en två år gammal Evo Gallery OLED från LG i sovrummet) och det har i år döpts till WebOS 22 och här ligger fokus numer på att man som användare ska kunna skräddarsy sitt gränssnitt mer via personliga profiler. Jag är inte superförtjust i tanken på mer lösenord, mer inloggningsrutor och mer appar för att kunna kika på TV även om en del av funktionerna är användbara och finurliga, vilket lett till att jag slagit av hela grejen med profiler i C2:an under merparten av min testperiod. Jag testade det dock, såklart, under ett par dagar och rubbet fungerar riktigt bra. LG vill göra mycket på en och samma gång, som vanligt, och vill att din TV ska fungera som smarthub och bildbank och allt annat mellan Grönland och Småland, vilket jag som sagt kanske inte riktigt skriver under på. Navigationen, apparnas utseende, åtkomsten till dessa, snabbheten i systemet i sig plus den urkvicka webbläsaren gör dock detta till en lysande smart-TV som jag fortfarande anser ger den bästa upplevelsen. Google TV är bra dock, bättre än Android TV, det ska sägas men av allt som existerar på marknaden idag anser jag fortfarande att WebOS är bäst.

Detta är en annons:
LG C2 OLED
Magic Remote 2.5 är fortsatt strålande rent funktionsmässigt men jag skulle vilja se en ny design med mer påkostade material inför C3:an.

När det gäller anslutningar är LG återigen bäst. På marknaden. Fyra stycken HDMI 2.1-portar erbjuds varav två stödjer E-arc, tre USB-ingångar och stöd för Bluetooth 5.0 såväl som Wifi 6. Sett till ren byggkvalitet är denna TV överlägsen Samsungs dyrare, haussade QD-OLED som kännas gnekigt plastig i jämförelse med C2. Materialvalen är bra och C2 känns gediget påkostad och solid på ett sätt som Samsungs motsvarighet dessvärre inte riktigt gör. LG C2 levereras med samma uppdaterade Magic Remote som C1 och även om lite har hänt under de senaste tio (!) åren med denna TV-dosa, är den så pass bra och så pass finurlig att jag inte tänker gnälla. Det skulle vara trevligt om LG började bygga en mer premiumaktig alu-fjärr till sina dyraste modeller, dock. Det skulle jag uppskatta.

LG C2 OLED
C2 är 47% lättare än C1 och bakstycket har designats om, och blivit bättre.

När det gäller TV-ljudet har LG gjort det största framsteget på flera år tack vare nytt lhudchip samt nya funktionen "AI Acoustic Tuning" som med hjälp av extern mikrofon (som naturligtvis följer med i lådan) gör att man kan kalibrera ljudet efter rummet. Och det fungerar. Det fungerar faktiskt riktigt väl. Det finns förstås inte särskilt mycket bas att hämta här men rösterna låter tydligare och renare än i någon annan OLED jag någonsin testat och filmer som Sea Beast samt Lightyear erbjuder en dynamik via C2:ans inbyggda TV-högtalare som föregångaren C1 inte gjorde.

Detta är en annons:
LG C2 OLED
Det nya bordsstativet är lättare än fjolårsmodellen och ultrasmidigt att montera.

När det kommer till bildkvaliteten är det för min del dags att plocka fram det tunga artilleriet gällande lyriska superlativ, för detta är en briljant TV. C2 är lite, lite ljusstarkare än C1 som redan var en fantastisk skärm och som vanligt med OLED är svärtan, kontrasten och färgåtergivningen fullständigt fenomenal. Det finns fullt stöd för HDR10, HLG och Dolby Vision här och LG:s Filmaker Mode är strålande precis som det nya Dolby Vision IQ och Precision Detail-systemet som gör att detaljer syns lite bättre i en Dolby Vision-baserad bild. Bilden i C2 är mer färgmässigt neutral och därmed korrekt än C1 och det märks som sagt att LG känt av konkurrensen från framförallt Samsung och Sony och därmed växlat upp sin DSP. Alpha 9-processorn är lysande och det finns djup och dynamik i denna bild som förtrollar. Inte minst för oss gamers.

LG C2 OLED
Om du spelar lika mycket spel (särskilt PS5 och/eller Xbox Series X) som du kikar på film, är detta tveklöst TV:n för dig.

LG:s Game Mode samt "Game Optimiser" i C2 är det bästa du hittar på marknaden för oss spelare och detta tack vare ett antal anledningar. Dels är detta den enda OLED som just nu stödjer 4K120 Dolby Vision och den enda OLED med nio millisekunder i input lag i 60Hz och hälften av det i 120Hz via HDMI 2.1.Rörelsehanteringen är superb och med den ljusstarkare panelen ser HDR-gaming fantastiskt fint ut.

Det finns en liten, liten gnutta "banding" i de mörkaste av bildpartier under vissa stunder och Magic Remote känns lite plastig idag, även om den fungerar (och fungerar väldigt bra) men det råder ingen tvekan för egen del om att detta är den bästa TV du just nu kan köpa, om du likt mig vill spela lika mycket spel som du kikar på film. LG C2 är ett klockrent, strålande helhetspaket där allt känns genomtänkt, samspelt och balanserat på ett sätt som konkurrenterna fortfarande inte riktigt klår.

10 Gamereactor Sverige
10 / 10
+
Lysande design, klockren byggkvalitet, bra TV-ljud, referensklassad bildkvalitet, fenomenal gaming-prestanda
-
Magic Remote börjar kännas lite gammal och plastig
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

LG C2 OLED

LG C2 OLED

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

Uppföljaren till C1 har funnits på butikshyllorna i ett antal månader nu och först idag är det dags för oss på Gamereactor att tycka till om hur bra den är för oss gamers...Loading next content