Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

TCL 98" C735 QLED

Kinesiska TCL dunkar på med marknadens just nu största, prismässigt överkomliga, jätte-TV och bildgalningen Hegevall är imponerad...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Det finns inget substitut för stor bild, tyvärr. Det behöver man bara gå på bio en enda gång i sitt liv för att direkt inse. Riktigt stor bild skapar en filmisk biokänsla som en "normalstor" TV naturligtvis inte kan närma sig, alls. Och att TV-världen nu fokuserar i mångt och mycket på riktigt stora skärmar, gör mig genuint lycklig. Som gammal hembiobyggare, pryltok och bildentusiast är det enkelt att känna hopp och koncentrerad förtjusning i att vi nu kan gå till närmaste elkedja och inhandla skärmar som med stormsteg närmar sig 100 tum.

TCL 98" C735 QLED
TCL 98" är enorm, enormt tung, rejält byggd med ett strålande bordsstativ...

Under de senaste två åren har vi på Gamereactor haft en Sony KD85XH9096 på 85" som vår primära test-TV och även om den varit bra sett till ren bildkvalitet, har den skärmen i omgångar drivit framförallt mig (och även Jonas) till absolut vansinne. Detta mycket tack vare Android TV-systemet i den som varit buggigt instabilt, segt och funktionsmässigt kasst från dag ett men även på grund av den "clouding" som vår panel drogs med. Ingen katastrof, som sagt (alls) men att både byta till en mer modern smart-TV med markant bättre funktionalitet och jämnare bildkvalitet med fler dimmingzooner och mer ljuspunch, är något som vi sett fram emot under ett antal månader nu.

TCL 98" C735 QLED
Tänk på att köpa ett väggstativ som mäktar med vikten om du ska vägghänga denna ljuvliga best samt kika var dina reglar sitter, så att skruven drar ordentligt.

Jag hade inför leveransen av TCL 98" läst en del om märket, såklart, men faktiskt aldrig testat en skärm från dem och det är ju alltid så med LCD/LED att svärtan och kontrasten aldrig når upp i samma nivå som OLED vilket gjorde att jag kände mig en smula reserverad inför leverans och montering. Det tog dock bara minuter efter att vi hängt den (vilket krävde tre starka, fullstora gubbar då den väger 80 kilo inklusive emballaget!) och startat för att jag skulle lugna mig, helt, och vända viss skepsis till ett motbjudande belåtet leende. För den här TV:n är riktigt, riktigt bra.

Detta är en annons:
TCL 98" C735 QLED
120Hz VRR, Dolby Vision och HDR10+ erbjuds för konsolspelare och 144Hz för PC-gamers. Detta är en superb skärm för dig som avser att spela mycket på din nya TV, ja.

Låt mig börja med att kommentera designen. TCL 98" C735 QLED är stilig utan att vara udda eller annorlunda och det gäller i allra högsta grad även det medföljande bordsstativet som ser ut som ett Sony-stativ som satt på deras toppskärmar under fjolåret. Två stycken stålfötter skruvas fast längst ut på själva skärmen och där står den stadigt. TCL har haft den goda smaken att bygga denna TV riktigt rejäl, med ett jämntjockt chassi utan avsmalnande bakstycke eller alldeles för tunt chassi, något som naturligtvis hade gjort denna 2,2 meter (!) breda TV. Det finns stål i själva chassit, en stålram och det gör ju såklart att den är rejält, ordentligt tung. 60 kilo, närmare bestämt vilket kräver att man har en hållfast vägg att skruva upp den på, och ett rejält väggfäste.

TCL 98" C735 QLED
Tack vare Direct Lit-teknologi i QLED-panelen och massor av dimmingzooner är bilden jämn och fin utan clouding.

Operativsystemet är den senaste versionen av Google TV och det har precis som jag tidigare skrivit om blivit otroligt mycket bättre de senaste två åren. Borta är Android TV-buggarna och det sega appstödet, kvar finns väldigt rapp respons, en superb startskärm och enkla, finurliga funktioner som i denna TCL fungerar ypperligt. Det är alltid något visst med elektronik som är sådär rapp att man aldr4ig behöver vänta. TCL 98" C735 QLED startar med ett ganska markant "klick" när man aktiverar den via fjärrkontrollens power-knapp och att sen välja appar, gå in i dessa och börja kika på filmer och serier från exempelvis Netflix, HBO Max, Amazon Prime eller Disney Plus är en fröjd. Det går snabbare än i någon annan TV jag testat och efter att ha använt denna skärm till både filmtittning, serier samt en hel del spelande de senaste veckorna har jag faktiskt inte stött på en enda bugg, heller.

Detta är en annons:

Med denna TV medföljer två olika fjärrkontroller där den ena är en traditionellt klassisk variant med massa knappar och siffror och den enda en mycket enklare, mindre version med en femtedel av antalet knappar på. Jag har valt att nyttja den mindre då jag slutade glutta på linjär-TV och slutade knappa kanaler för flera år sedan. Istället kör jag uteslutande fysisk media via UHD BD idag samt sju olika streamingtjänster och för de ändamålen är den enklare fjärrkontrollen från TCL alldeles strålande. Det finns en Amazon-knapp på dosan, en Netflix-knapp och en Youtube-knapp vilket är supersmidigt och kvaliteten och vikten på dosan känns bra.

Antalet HDMI-ingångar uppgår till fyra stycken varav en stödjer Earc och två av dem HDMI 2.1 vilket naturligtvis innebär att du utan problem kan koppla in både din PC och din nya konsol och lira båda två i 120 bilder per sekund med VRR aktiverat. Det finns här naturligtvis stöd för Dolby Vision och Dolby Atmos och HDR10+. Panelen klarar av 400 nits vilket är ungefär samma ljuspunch som LG C1 (i verkligheten) och för mig är det klart mer än vad jag behöver då jag kör denna TV på cirka 65% i ljus och ändå upplever bilden som punchigt klar och ljusstark. Panelen i sig är bakgrundsbelyst (Direct Lit) med bra uniformitet, särskilt jämfört med många andra LED samt QLED-skärmar vi testat under åren. Dolby Vision-läget fungerar ypperligt även om det märks att HDR i grunden skulle må bra av lite mer ljusstyrka.

Bildkvaliteten är riktigt imponerande för att vara en så pass gigantisk TV som detta är. Visst, det är ingen LG OLED och den är heller aldrig lika vass som en LG OLED när det kommer till vare sig rörelsehantering, svärta, ansikontrast, kontrast eller färgneutralitet men för att vara vad som i grund och botten är en LCD-skärm, är TCL:s bjässe riktigt fin. Skärpan är strålande, färgerna levande och starka utan att bli sådär toppigt överstyrda som i Samsungs nysläppta QD-OLED och svärtan är bra. Kontrasten ligger enligt TCL själva på 6000:1 vilket jag tror är rena skrytsiffror men oavsett hur det nu är, är den strålande och efter en förmiddags pillande i menyerna skulle jag vilja utnämna bilden som denna TV erbjuder för toppenbra.

TCL 98" C735 QLED
Google TV har gått och blivit helt superbt, särskilt jämfört med förra versionen av Android TV som var dränkt i buggar och knepig funktionalitet.

Ljudet ur en platt-TV är som vi alla vet oftast inget vidare och det handlar ju om den fysiska omöjligheten att stoppa in tillräckligt stora eller "djupa" element i en TV som är 1,5 centimeter tunn men tack vare den rent utsagt enorma bredden på TCL:s 98-tummare och med hjälp av Onkyo har man här faktiskt lyckats kräma ur TV-ljud som jag mer än gärna kallas för godkänt. Framförallt finns det viss kropp i mellanregistret och en ganska duglig bas som använder väggen bakom skärmen som reflex och ja, det låter helt okej. För att vara en platt-TV.

TCL 98" C735 QLED
TCL 98" huserar fyra stycken HDMI-ingångar varav två av dessa stödjer 120Hz.

För oss gamers har TCL som sagt tagit i från tårna och i 60Hz ligger mängden input lag enligt vår Leobodnar-mätning på 15,1 vilket blir till 5,7 millisekunder i 120Hz via Playstation 5 och tillsammans med en uniform panel sett till ljus samt riktigt fin skärpa som aldrig blir överdriven eller knastrig, är detta en lysande TV att spela på. Jag har under den gångna månaden återupplevt The Last of Us i form av Sonys nysläppta remake, på 98", och kan ärligt säga att den upplevelsen är något av det fränaste jag insupit under de senaste två åren när det kommer till det audiovisuella. Storlek är svårt att kvantifiera, sett till värde - såklart. Vissa tycker inte att det är så mycket mer värt att kliva upp på riktigt stor bild medan jag i allra högsta grad gör det. Huruvida 98" är något för dig eller inte är såklart inget som jag kan avgöra men för dig som likt jag älskar maffigt stor biobild i vardagsrummet är TCL:s monster inte bara en klockren produkt rakt igenom med fin design, bra OS, klockren bildkvalitet, massor av ingångar och vettigt ljud utan även prismässigt väldigt köpvärd.

09 Gamereactor Sverige
9 / 10
+
Ordentligt byggd, nya Google OS är superbt, lysande fjärrkontroll, blixtsnabb processor, perfekt för gaming, 120Hz-panel, strålande bildkvalitet
-
Extremt tung, ingen OLED-svärta
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

TCL 98" C735 QLED

TCL 98" C735 QLED

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

Kinesiska TCL dunkar på med marknadens just nu största, prismässigt överkomliga, jätte-TV och bildgalningen Hegevall är imponerad...Loading next content