Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Philips 32M1N5800

Philips senaste gamingmonitor är en 32" stor, 9000 kronor dyr IPS-best med 144Hz-panel som gjort Hegevall alldeles kollrig...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Mitt i den pågående, superpopulära bloggserien Retro Nonsens® och för min del mitt i en lite längre och mer omfattande retroresa än så (där jag och min son Frank spelar väldigt mycket Mega Drive Mini för tillfället och ser gamla klassiska filmer från min barndom, som Ensam hemma samt The Goonies) har det varit passande och alldeles fantastiskt att testa prylar från flertalet gamla märken som i mångt och mycket definierade min kärlek för teknikprylar som snorig 13-åring. Technics har som du vet gjort storslagen comeback på senare åt och deras prylar är magiskt bra just nu och för egen del gör bara själva logotypen "Philips" att jag mår lite extra gott. För när jag var liten var det antingen en Philips Matchline man skulle ha om man verkligen ville ha ut maximalt nöje ur sitt TV-spelande, eller Sony Trinitron.

För mig var det Philips som gjorde, det holländska märket med de ursnyggt silvriga, platta CRT-burkarna som presterade bättre än i stort sett allt annat och just därför har Philips en alldeles särskild plats i mitt hjärta, hur töntigt det än må låta. Det betyder nånting. Mer än om det hade stått Asus, Acer eller Benq på monitorns nedre framkant. Det innebär ju såklart inte att jag inte avser att vara skoningslöst rättvis här och oavsett logotyp på kartongen verkligen säga exakt vad jag tycker och exakt vad som är fel med denna gamingmonitor. Om det nu fanns några egentliga fel, vill säga. För detta... Detta är en magiskt bra gamingmonitor.

Philips 32M1N5800
Philips 32M1N5800 är HDR Vesa Display 400-klassificerad och HDR ser väldigt bra ut även om du får ut mer ljuspunch ur en TN-monitor med local dimming.

Philips 32M1N5800 är en 32 tum stor 4K-monitor baserad på en egentillverkad IPS-panel med ration 16:9, 144Hz uppdateringsfrekvens och 3,6ms i input lag (Philips säger 1ms men det lyckades vi aldrig mäta upp). Ja, du läste rätt. Detta är en prestandamässig best, rakt igenom, och ska du hitta motsvarande monitor från de närmaste konkurrenterna tvingas du korka upp minst 1800 kronor mer. Philips har tagit i från tårna här, med andra ord. Monitorn huserar dubbla DP-portar samt dubbla HDMI 2.1-ingångar och den levereras med Gsync/Freesync-kompatibilitet Ultrawide färggamut samt Philips alldeles lysande Lowblue-läge för den som sitter länge framför sin monitor med gluggarna maximalt uppspärrade.

Designen på Philips 32M1N5800 är väl kanske den enda delen här som jag skulle kunna tänka mig att ställa mig en smula tveksam till, men inte ens det är särskilt säkert. Visst, själva fotstödet, hur stabilt det än är (och det är väldigt stabilt och tungt/stadigt och konstruerat av metall) ser ut som en Batarang eller som en del av Spidermans logotyp vilket jag förmodar att Philips hoppas ska matcha "gamingvärldens" ungdomliga estetik, något som jag ser som ett snedsteg. Foten är ful, helt enkelt. Skärmen däremot? Stilren, clean, snygg. Jag har monterat den på min Multibrackets-gasarm via det inbyggda Vesa-fästet och slipper såklart därmed stirra på Spiderman-foten vilket eliminerar alla typer av raseriutbrott rörande opassande skrivbordsordning.

Detta är en annons:
Philips 32M1N5800
Skärmen i sig är supersnygg och byggd av kvalitetsmaterial med mängder av portar, men foten är riktigtful.

Som jag skrivit flertalet gånger är det IPS som gäller för egen del rent panelmässigt. Bara. Jag föredrar alltid den panelteknologin framför både TN och VA och särskilt när det handlar om en monitor som jag sitter 50 centimeter ifrån. När LG nu börjar rulla ut inbränningssäkra OLED-paneler inom monitorvärden kanske min IPS-fanatism lägger sig något men fram till dess och som det sett ut de gångna 15+ åren är det IPS som gäller för egen del, bara. Den bilden är lugnare och följsammare enligt mig med bättre färger och svärta samt bättre kantutjämning och pixeldensitet än det som oftast används i dagens gamingmonitorer.

Philips 32M1N5800
4K IPS med 144Hz och 3,6 ms input lag. Inget dumt paket...

Panelen i denna monitor är briljant. Genomgående superb. Rent färgmässigt är den en smula blå (som Philips nästan alltid är) i lågdagrar men det går enkelt att skruva bort om man nu som i mitt fall skulle vilja ha en aningen varmare bild men överlag är denna monitor som sagt urläcker ur kartong med rikliga mängder ljus, strålande kontrast, fantastisk skärpa och ett lugn i bilden som gör att denna fungerar precis lika bra som kontormonitor för den som avser att redigera video eller pyssla med grafisk design som den fungerar för den seriösa gamern.

Detta är en annons:

Det finns här ingen som helst mening att hymla med det faktum att Philips 32M1N5800 just nu är det bästa du kan köpa i 32-tums-kategorin när det kommer till gamingmonitorer. Rörelsehanteringen i denna panel är superb, bilden i sig är fenomenal och även om priset är högt är det klart lägre än de närmaste konkurrenterna vilket gör att Philips dominerar detta specifika segment just nu.

10 Gamereactor Sverige
10 / 10
+
Lysande materialval och byggkvalitet, fantastisk bildkvalitet, ilsnabb och responsiv, Gsync samt Freesync, otroligt prisvärd
-
Dyr, foten är ful
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

4
Philips 32M1N5800

Philips 32M1N5800

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

Philips senaste gamingmonitor är en 32" stor, 9000 kronor dyr IPS-best med 144Hz-panel som gjort Hegevall alldeles kollrig...Loading next content