Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Nokia T10

HMD Global släpper en liten 8-tums-lillebror till budgetkungen T2 och Hegevall har testkört den på sina ungar...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Jag köpte nyligen en ny Ipad till Frank då hans gamla började bli orimligt långsam/gammal och hade ett sprucket frontglas. Att ha Ipads till båda ungarna och med dessa kunna bänka dem i soffan när jag märker att de har slut på energi, är bråkiga med varandra eller i väntan på exempelvis färdiglagad middag må vara detsamma som en "lat och bekväm förälder" enligt vissa, men för min del är det otroligt praktiskt och något som jag bara inte vill vara utan. Problemet med Ipad är ju priset. Jag betalade 5700 kronor för Franks nya Ipad och det var Apples enklaste modell, och till en sjuåring är det ju kanske lite overkill.

På Ios-sidan finns det inte särskilt många alternativ förutom att möjligtvis dammsuga Blocket då och hoppas att man kan hitta en vettig begagnad platta som fungerar väl. Men det är ju som vi alla vet rena rama lotteriet. Om man istället kikar på Android-sidan behöver det inte alls bli sådär dyrt och här kommer Nokia in, igen. Jag gillade verkligen T20 som var en mycket prisvärd budgetplatta och nu har lillebrorsan T10 släppts, som en en lite enklare och mindre variant som också tillgodoser mina behov när det gäller surfplattor.

Nokia T10
En riktigt fin budgetplatta.

T10 är åtta tum stor (liten?) och till skillnad från T20 är den inte gjord i samma påkostade aluminiumchassi utan istället tillverkad i plast, vilket är lite trist men begripligt. Den känns dock aldrig plastig i handen utan kompakt, välbyggd och snygg. Designen är verkligen alldeles klockren, skulle jag säga och texturen på baksidans plastrygg gör att den känns klart dyrare än vad den faktiskt är. Knapparna på sidan är högkvalitativa, stora och tydliga och helhetskänslan är som sagt grymt fin. När det kommer till batteriet har T10 samma batterikapacitet som storebror T20 och varje laddning räcker i ungefär åtta timmar enligt mina tester. Ingen snabbladdning stöds vilket är lite synd men för priset 1990 kronor kan man verkligen inte förvänta sig alla nymodiga superfunktioner, heller.

Inuti T10 sitter en budget-CPU från Unisoc och den gör sitt jobb utan att erbjuda någon särskilt imponerande prestanda. Jag upplever T10 lika rapp i responsen som T20 vilket är ett gott betyg. Skärmen är en IPS-panel som dras med visst ljusläckage om jag ska vara petig men överlag stoltserar med fin skärpa, bra färger och klockren kontrast. Även ljudet är godkänt för en budgetplatta av den här typen och kameran presterar enklare bilder på åtta megapixlar som mår bäst i dagsljus.

Detta är en annons:
Nokia T10
Den blågrönt mörka färgen är lika snygg här som på T20.

En av de bästa delarna med alla nya produkter från Nokia och ägargruppen HMD Global är att de använder sig av så kallad "Clean Android" som jag gillar väldigt mycket. Många dyrare alternativ levereras med allsjöns loaders ovanpå Android 12 vilket gör upplevelsen smetigt stökig, för egen del, och här tycker jag att Nokia gör helt, helt rätt. Det går inte att förvänta sig mer, enligt mig, än det vi får här för den ytterst blyga prislappen på 1990 kronor. Bra med arbetsminne, bra skärm, snygg design och bra byggkvalitet tillsammans med klockren batteritid och god prestanda är verkligen inte dåligt med tanke på att en likvärdig Ipad kostar mer än det dubbla.

07 Gamereactor Sverige
7 / 10
+
Bra batteritid, snygg design, bra IPS-skärm, bra prestanda, skapligt ljud
-
En del ljusläckage ur skärmpanelen, plastchassi istället för alu
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

0
Nokia T10

Nokia T10

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

HMD Global släpper en liten 8-tums-lillebror till budgetkungen T2 och Hegevall har testkört den på sina ungar...Loading next content