Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Sonos Sub Mini

Sonos nya lillbas har nu släppts och efter en månads testande har Hegevall delat ut betyg...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Både Sonos Ray och Sonos Beam är bra ljudlimpor. Kapabla. Ljudet är bra, men det saknas bas i dem båda. Det krävs mer bas för att det trots allt inte ska låta som en lite förstorad version av en TV-högtalare och här kommer då tillverkarens nya baslåda in. Mini Sub är precis som namnet antyder en mindre, tekniskt sett enklare och framförallt billigare bas än den direkt hutlöst överprisade Sub Gen 3 som fortfarande kostar närmare 9000 kronor. För det priset får man ju faktiskt en riktigt bra referensbas från exempelvis Dynavoice (Thunder 12) plus pengar över till en riktigt fin signalkabel. Just därför har jag aldrig riktigt begripit mig på Sonos Sub och har heller aldrig valt att rekommendera den. Mini Sub däremot kostar 5000 kronor och är därmed fortfarande liter för dyr, men klart mer överkomlig och med tanke på hur väl den presterar är det ett bra alternativ till dig som saknar djup i ljudet från din Beam eller Ray.

Sonos Sub MiniSonos Sub Mini
Är den snygg? Inte särskilt. Ser ut som en stor blomkruka, av plast.

Designmässigt är Sub Mini sådär typiskt Sonos-minimalistisk. Den är byggd av plast och är cylinderformad med ett hål i mitten där man kan se själva högtalarelementet. Det sitter två stycken 6" stora basar på insidan och även om det låter litet så presterar denna sub som en singel-10:a, ungefär. Detta mycket tack vare att konstruktionen är en sluten tryckkammare vilket gör att frekvensomfånget går att pressa ned till ett djup som är tillräckligt. Sub Mini når 25Hz, samma som den nästan dubbelt så dyra Sub (Gen 3). Personligen tycker jag nog kanske inte att Sub Mini är särskilt snygg även om den kompakta storleken är lockande och smart. Den ser för plastig ut för att kosta 5400 kronor och jag gillar inte riktigt hålet heller som jag vet att mina ungar kommer att fylla med leksaker.

Sonos Sub Mini
Sonos Mini Sub är lättplacerad och med rappt gensvar i sextumselementen.

Om du äger något från Sonos sen tidigare vet du hur smidig installationsprocessen är och det gäller såklart även Mini Sub som synkas med resten av systemet på några ynka sekunder via Sonos smidiga app. Det finns rumskorrektion här, inbyggt, och mot förmodan fungerar det faktiskt riktigt väl. Det finns en nackdel här dock och det är att rumskorregigeringen som Sonos kallar True Play endast fungerar till Iphone, så om du har en Android-telefon kan du helt enkelt inte genomföra kalibreringen, vilket helt klart förbättrar ljudet och låter basen fp veta var dina väggar och ditt tak är i förhållande till första ljudreflektionen. Med Sonos resurser borde detta ha löäts för länge sedan kan jag tycka, men så är det.

Detta är en annons:
Sonos Sub Mini
5495 kronor är för dyrt för en sub av plast, till en ljudlimpa.

Hur låter den då? Tjaaa... Att recensera ljudet från en bas är ju inte det enklaste eftersom den bara spelar bas, men Sub Mini är bra om inte jättebra. Den låter inte fullt så stort som prislappen skvallrar om oäven om de förhållandevis små elementen är väldigt rappa och exakta rent timingmässigt. Det finns en öppenhet som jag uppskattar här och tillsammans med framförallt Sonos Beam, Arc eller Ray är Mini Sub ett lysande tillskott. Det går dock inte att komma från att prisbilden är i lite väl saftig för min smak. En Arc kostar 10 000 kronor och en Mini Sub strax under 5500 kronor. Det blir åtta (!) tusen kronor mer än en JBL Bar 500 inklusive extern bas som jag tycker låter likvärdigt eller 5500 kronor mer (!) än JBL Bar 800 inklusive trådlösa surroundkanaler, som jag tycker låter bättre - rakt igenom.

Detta är en annons:
07 Gamereactor Sverige
7 / 10
+
Liten och förhållandevis kraftfull, rapp och exakt, bra rumskorringeringssystem, enkel att placera
-
För dyr, lite för små element, inget Android-stöd för True Play
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

4
Sonos Sub Mini

Sonos Sub Mini

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

Sonos nya lillbas har nu släppts och efter en månads testande har Hegevall delat ut betyg...Loading next content