Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Samsung Odyssey Ark 55"

Samsung dunkar ut ännu en tokrolig skrytprodukt och Petter har gått sönder fullständigt av att försöka klämma upp denna 40+ kilo svintunga monitorbest på sitt skrivbord...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Om det är något som jag verkligen gillar med Samsung är hur de på senare tid verkligen vågat ta ut svängarna. Det blir inte alltid bra när de mer eller mindre släpper prototypteknologi till fullpris och det är inte alltid som grejorna håller (batteribränder i mobiltelefoner, det påtagliga skärmvecket i deras foldtelefoner samt den problemkantrade panelen i Odyssey G9 är bara tre färska exempel) men jag gillar att de pushar utvecklingen framåt och i mångt och mycket gör respektive produktsegments mest innovativa prylar. Det är beröm som Samsung förtjänat och Ark 55" är en sån produkt, också. Rena rama tokerierna och något som kanske mer hör hemma på ett mässgolv i Las Vegas än på mitt skrivbord, haha.

Samsung Odyssey Ark 55"
Ja, den väger över 41 kilo (!) med stativet. Fullständigt absurt.

Vad är då Ark? Jo, det är en 55" stor, ultrakurvad QLED-monitor baserad på en rapp VA-panel med 165Hz uppdateringsfrekvens, 16:9-bildratio med full bakgrundsbelysning och 420 nits maxljustyrka. Det är i mångt och mycket en TV med inbyggd tuner och allt, som optimerats för gaming. Den har ett massivt, 35 kilo (!) tungt jättebordsstativ som gör att man med en hand kan rotera skärmen från liggande till stående placering vilket på en ynka sekund gör att Ark själv skiftar bildläge och den har ett väldigt smidigt bild-i-bild-läge samt en särskilt Bluetooth-kontrolldosa där man styr reglage och funktioner, som döpts till "Ark Controller" och det finns inbyggt stöd för både Freesync samt G-sync. På pappret är denna skärm en best, och konstigt vore det väl annars med tanke på att den kostar 33 000 kronor, för 55 tum. Ja, du läste rätt. Trettiotre! Tusen! Kronor!

Samsung Odyssey Ark 55"
Designen på bakstycket liknar G9 Odyssey väldigt mycket.
Detta är en annons:

Tanken från Samsungas sida är att du ska ställa upp denna på ditt skrivbord och nyttja den för PC- och konsolspelande men det finns ärligt talat inte särskilt många skrivbord eller rumslösningar som fungerar för denna mastodontmonitor och med tanke på storleken blir det därmed mer användbart att stoppa denna på en TV-bänk och använda den som gaming-TV. Kruxet medf det är ju att 55" är lite snålt om du ska använda den som gaming-TV i vardagsrummet vilket gör att jag har vissa bekymmer med att se var Ark verkligen hör hemma. Jag förstår inte riktigt vad man ska med flip-läget till heller med tanke på att den extrema kurvningen gör att den inte riktigt fungerar för att exempelvis köra vertikala spel eller för kontorsjobb i vertikala program som Skype eller Telegram.

Samsung Odyssey Ark 55"
Ark Controller är smart och smidig att använda och synkar upp mot skärmen direkt.

Skärmen i sig är riktigt bra. Bilden är kristallklart ljusstark och erbjuder finfin kontrast och svärta trots att den aldrig kommer nära en OLED, 420 nits är en smula svagt sett till maxljusstyrka för "äkta HDR! men jag gillar ändå punchen i bilden och tycker att det räcker gott och väl, och att HDR ser bra ut här. Responstiden ligger på 1ms och mängden input lag har vi mätt upp till 3,6 millisekunder vilket naturligtvis är strålande. Jag har under de senaste dagarna suttit med min PS5 inkoppplad till Ark och bland annat spelat The Last of Us: Part 1 och det är i allra högsta grad en imponerande gamingskärm. Att jag bara kan nyttja en inkoplad HDMI-källa åt gången att bilden saknas OLED-svärtan (av förklarliga skäl, detta är ju en VA-panel), att ljusstyrkan inte när minst 100 nits till samt att monitorn i sig är lite för böjd för min smak gör ju att betyget sänkes något, men visst är Ark på flera sätt imponerande. Jag hade hellre sett att den baserades på IPS och att den var byggd i 21:9-ratio vilket hade gjort den perfekt för bland annan flygsimulatorer samt racingsimulatorer, men för vad det är, är detta en riktigt rolig produkt som särskiljer sig mot i stort sett allt annat på marknaden.

Det går dock inte inte motivera priset på 33 000 kronor, inte på något sätt och vis. För 33 000 kronor kan du köpa en LG OLED C2 55" samt en ny dator och ändå ha pengar över.

Detta är en annons:
07 Gamereactor Sverige
7 / 10
+
Bra bild, smart fjärrstyrning, brutal kurvning, rolig design, 165Hz och fullt VRR-stöd
-
Orimligt dyr, orimligt tung, ingen OLED-svärta, lite för kurvad
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här


Loading next content