Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Asus Rog Strix Scar 17 G733ZX

Asus har dunkat ut sin mest kraftfulla bärbara speldator någonsin med en Intel i9 12900H-processor i, och Fredrik Lindman har provkört...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Asus Rog Strix Scar 17 G733ZX heter det senaste bärbara skrytbygget för den riktigt hardcore-gamern men att kalla den för bärbar då den väger drygt tre kilo är val att ta i kanske. Den här datorn är mer "släpbar" skulle jag säga men med tanke på prestandan är det inte så konstigt för det är en riktig best. Faktum är att den borde väl egentligen väga ännu mer med allt de har stoppat i. För specifikationerna i den förhållandevis slimmade datorn skvallrar om prestanda utöver det vanliga eller vad sägs om Intel i9 12900H-processor, Nvidia RTX 3080Ti Laptop, 32GB DDR5 ram-minne och en 17,3 tums QHD IPS-skärm på 240Hz. På pappret är det som sagt verkligen ett monster och det ska bli kul att se hur den presterar.

Asus Rog Strix Scar 17 G733ZX
IPS-skärmen på 240Hz fungerar utmärkt till både film och spel tack vare sin snabba uppdateringsfrekvens.

Ja den här datorn är som sagt inte någon lätt pjäs, men det har ju sina förklaringar och en av dem är byggkvaliteten. Datorn känns verkligen rejäl och smart byggd. Materialvalen är genomtänkta, designen är stilren samtidigt som den utstrålar råhet med den mattsvarta lacken och de rejält tilltagna kylflänsarna. Den har de flesta ingångarna baktill och där hittar du AC-ingången, HDMI-utgången, LAN-porten, två USB-C-ingångar där den ena har Thunderbolt 4-kompatibilitet. På den vänstra sidan sitter det två stycken USB A-ingångar samt hörlursingången. Asus har sedan valt att sätta sin egen speciella nyckel på högra sidan, vilket i och för sig är en häftig och smart lösning som gör att man lätt kan lagra sin profil på nyckeln och snabbt få tillgång till personliga inställningar och konfigurationer. Men jag tycker det är synd för det hade inte gjort något med möjligheten till två extra USB-portar istället.

Asus Rog Strix Scar 17 G733ZX
Intel-processorn gör underverk här och designen är förhållandevis städad. Synd på den där märkliga bården rätt över locket, dock och det där hemska No Fear-ögat.

Fjolårsmodellen hade ett mekaniskt tangentbord men i den nya versionen har Asus valt att stoppa in ett vanligt membran-bestyckat bord och för min egen del tycker jag det är lite synd då jag gillar känslan av mekaniska brytare mer även om jag är helt med på att det sparar en del plats och faktiskt fungerar tillräckligt bra. De RGB-belysta tangenterna är sköna under fingertopparna och färgen går givetvis enkelt att justera precis som du vill ha det. Touchplattan är lagom stor och fungerar bra även om jag har upplevt det lite svårt att högerklicka. Det kan ju i och för sig ha att göra med att jag aldrig haft tillräckligt bra finmotorik för touchplattor och lyckas alltid vänsterklicka även när jag ska högerklicka men det är ju inte datorns fel kanske och en helt annan historia...

Detta är en annons:

Spelupplevelsen är det verkligen inget fel på med den här datorn och prestandan med Intel i9 12900H-processorn är blixtrande snabb. Processorn funkar riktigt bra för spel och tillsammans med grafikkortet RTX 3080Ti från Nvidia flyter vad du än vill spela helt otroligt bra. Shadow of the Tomb Raider på ultra i nativeupplösning kommer upp i runt 79 bilder per sekund och i Grand Theft Auto V med samma inställningar hamnar den siffran på runt 90 bilder per sekund. Det är bra flås det med tanke på att skärmen har 2560x1440 pixlars upplösning och blir mer tungdriven än en vanlig 1920x1080-panel.

Asus Rog Strix Scar 17 G733ZX
Vid normal användning har du cirka fem timmars batteritid per laddning.

Skärmen är väldigt fin med en otrolig svärta, jämna färger och en bra betraktningsvinkel. Sen är jag ju väldigt svag för den här typen av panel på grund av den helt suveräna färgåtergivningen. Snabb är den också med sina 240 Hz i uppdateringsfrekvens och svarstiderna ligger på 3 millisekunder vilket är klart godkänt för en bärbar dator.

Kylningen fungerar riktigt bra och vid normal användning är datorn sval men ljudnivån när du kör igång till exempel Overwatch 2 påminner mer om en hårfön och du måste spela med hörlurarna på. Ljud från kylfläktar är i och för sig något du får räkna med på en bärbar monster-PC av den här kalibern men något tystare hade den allt kunnat vara. De inbyggda högtalarna är precis som alltid när det gäller bärbara datorer inte särskilt bra då det är ett väldigt platt och hårt ljud utan någon som helst värme eller kropp, men dem går ju att använda om du mot förmodan har glömt hörlurarna. Batteriet har cirka 90 wattimmar och det räcker i ungefär fem timmar vid normal användning men den tiden minskar rejält när du spelar spel och framförallt mer grafiktunga titlar då kylningen verkligen får arbeta. Då rekommenderar jag verkligen att stoppa i nätsladden för att annars blir det en kort spelsession på en knapp timme innan batteriet är tomt.

Detta är en annons:

Ett sånt här monster till bärbar dator är ju såklart helt makalöst att spela på och det är svårt att inte bli imponerad. Intel i9 12900H-processorn med sina 14 kärnor sköter all data helt ansträngningslöst och att den dessutom är strået vassare på spel än AMD:s motsvarighet gör ju inte saken sämre för min egen del. Grafiken är strålande med Nividia RTX 3080Ti-kortet men värmen då det jobbar för fullt är svår att trolla bort och fläktljudet blir därför rejält högt. Bortsett från det finns det inte mycket att gnälla på egentligen förutom prislappen som är hårresande. Men är du ute efter en kompromisslös bärbar dator blir du inte besviken.

09 Gamereactor Sverige
9 / 10
+
Städad design, massor av ingångar, strålande kylning, Intel i9 CPU:n är klockren, kraftfull och kapabel, lysande skärm
-
Väldigt dyr
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

0
Asus Rog Strix Scar 17 G733ZX

Asus Rog Strix Scar 17 G733ZX

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av No Show Lindman

Asus har dunkat ut sin mest kraftfulla bärbara speldator någonsin med en Intel i9 12900H-processor i, och Fredrik Lindman har provkört...Loading next content