Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

HP Omen 27u 4K

HP dunkar på med en 27-tums gamingmonitor som är så rasande bra att både Petter samt hårdvaruskribent Fredrik Lindman gått och kärat ned sig, fullständigt...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Idag, som gamer, behöver man inte längre kompromissa. Bara för några ynka år sen gick det inte riktigt få en gamingmonitor i 4K med IPS-panel som klarade av att leverera en responsivt ilsnabb bild i samma tempo som en VA-skärm och särskilt inte om du ville slippa sälja bilen, och sommarstugan. Men idag är det inga problem alls och bara under de senaste fyra månaderna har vi på Gamereactor betygsatt flertalet riktigt fina 4K IPS-gamingmonitorer, och finast av dem alla stavas Omen 27u.

HP Omen 27u 4K
Designen är utsökt och denna monitor ser klart bättre ut i verkligheten än på bild.

Här på redaktionen är vi förtjusta i HP Omens prylar i allmänhet och har sällan gjort någon hemlighet av det. Deras sobra, stilrent minimalistiska design i kombination med rätt prioriteringar på prestanda gör att de oftast ramar in oss som gamers väldigt väl och erbjuder produkter som olikt mycket annat inom detta segment verkligen enbart fungerar, utan problem. Det är våra erfarenheter och det är vårt intryck av nysläppta gamingmonitorn 27u, som är förkrossande bra.

HP Omen 27u 4K
1ms responstid och knappa fyra millisekunder i input lag i 4K? Jupp. Den är snabb och rörelsehanteringen är superb.

27u 4K är såklart en 27-tumsskärm i 16:9-ratio baserad på en IPS-panel med 4K-upplösning med en bildfrekvens på 144 Hz. Den en HDMI 2.0-port, en DP 1.4-ingång, en HDMI 2.1-ingång, 450 cd/m2 i ljusstyrka, 10-bits färgdjup, Free-sync/G-sync, 1,000:1 i kontrastförhållande och den väger 7,9 kilo monterad på det medföljande bordsstativet. Allt som den seriöse gamern kan tänkas behöva. Den dynamiska kontrasten i denna panel gör dessutom att den pressar ut sig HDR-kontrast upp till 6400:1 vilket gör att HDR ser riktigt fint ut. Den har också en expanderad färggamut på 91% of DCI-P3 vilket toppar i stort sett allt annat i denna produktkategori och responstiden ligger på 1ms medan mängden input lag ligger på 4 ms. Det är med andra ord en väldigt bra gamingskärm, på pappret.

Detta är en annons:

Den är dessutom ännu bättre i verkligheten.

Designen rimmar såklart utmärkt på hur HP Omen städat upp sina produkter under de senaste två åren och 27u är en snygg skärm, rakt igenom. Den är minimalistiskt smäcker med tjusigt chassi, tunn ram och rejält byggd fot som inte behöver en massa skruvar eller verktyg för att monteras på. Jag gillar var och hur man placerat själva ingångarna och jag gillar att mitten av bakstycket delar samma kubiska "diamond"-form som botten på foten, vilket i grunden är hur Omen-logotypens ytterkanter ser ut. Det finns en liten ljusslinga inbakad i bakstycket av skärmen vilket möjliggör en enklare och mer subtil form av statisk Ambilight, som kastar ljus på skrivbordet samt på monitorns fot, och detta är en snygg och simpel touch som jag uppskattar. Skärmstativet i sig är superstabilt gjort och det väger närmare fyra kilo och kan höjas och sänkas busenkelt, med cirka 13 centimeter uppåt eller nedåt.

HP Omen 27u 4K
Vi här på Gamereactor har aldrig sett en monitor med så här bra fabrikskalibrering förut, ur kartong. Någonsin.

Bilden i sig är briljant. Genomgående fantastisk. Det finns verkligen inget enklare sätt att beskriva hur denna monitor presterar. Jag skulle vilja gå så långt som att hävda att jag under mina 22 år på Gamereactor aldrig tidigare sett en datorskärm med så här pass perfekta värden ur kartong. Gamma, färgneutralitet, gråskalor, svärta... 27u är toppkalibrerad ur lådan vilket är direkt hysteriskt ovanligt och något som initialt gjorde mig mer än lovligt förvånad. Nu är ju jag knappast ISF-certifierad och mina kalibreringar av skärmar vi testar är såklart inga proffsåtgärder men efter att ha testat skärmar och TV-skärmar i 20 år samt bildbehandlat cirka 200 000 bilder inför tryck, har ju genom åren gjort att mitt färgseende är ganska jädra slipat, trots allt.

Detta är en annons:
HP Omen 27u 4K
Fästet eller stativet tillåter förflyttning av själva skärmen 13 cm uppåt eller nedåt.

Bilden som erbjuds här är lugn men blixtsnabb när det behövs och färgerna har kropp utan att bli skrikiga eller för återhållna. Väldigt bra, och då tycker jag att denna monitor är precis lika briljant för gaming som den är för kontorsjobb i 4K, då jag helt enkelt avaktiverar HDR och kör den i standard-läget för SDR. Pixeldensiteten och kantskärpan är magnifik och uniformiteten i panelen likaså. Om du letar en monitor som på bästa sätt kan ta ditt spelande till nästa nivå och anser att 32" eller större, blir för stort, är detta i allra högsta grad det bästa valet du idag kan göra. Omen 27u erbjuder en ren, jämn, lugn och behagligt stillsam bild med superba värden direkt ur kartong. Rörelsehanteringen och snabbheten i panelen är fantastisk och designen urtjusig. Visst, smakar det så kostar det ju men jag skulle utan tvekan vilja kora detta till den bästa 27-tummaren på marknaden just nu.

10 Gamereactor Sverige
10 / 10
+
Strålande IPS-panel med superb rörelsehantering, låg input lag, HDMI 2.1-ingång, 144Hz och 4ms, urläcker design
-
Något dyr
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

2
HP Omen 27u 4K

HP Omen 27u 4K

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

HP dunkar på med en 27-tums gamingmonitor som är så rasande bra att både Petter samt hårdvaruskribent Fredrik Lindman gått och kärat ned sig, fullständigt...Loading next content