Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

TCL 65" 65C835

Efter att ha testat TCL:s monstruösa 98-tummare riktigt grundligt har nu Hegevall satt mjölktänderna i deras 65-tums Mini-LED och är ordentligt imponerad...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

TCL C83 är ett fynd. Ett fantastiskt bra köp, inte minst för dig som nyttjar din TV lika mycket för spel som för film/TV, låt mig bara klargöra det direkt. Detta är ingen perfekt TV, men det är en strålande sådan som för 13 995 kronor i 65" dessutom bör beskrivas som årets fynd. Låt mig förklara varför.

Förra modellen i den här serien från kinesiska TCL var bra, men framstegen och uppdateringarna som här gjorts är så pass rejäla att det handlar om klasskillnad mellan 2021 års modell och denna TV. Det handlar fortfarande om en VA-panel med QLED-uppdelning som utgörs av mikrodioder (Mini-LED) och medan det ifjol rymdes 166 backlighting-zoner som kunde kontrolleras (tändas, dimmas och släckas) i 256 steg, är det i denna TV 288 zoner som kan kontrolleras i 4000 steg. Markant skillnad, vilket märks direkt. Svärtan är svartare, kontrasten starkare, ljuset med omfångsrikt och skarpare med bättre kontroll och mindre clouding. Denna TV har dessutom superb skärpa, bra ansikontrast och riktig vass rörelsehantering.

TCL 65" 65C835
Den är inte lövtunn som exempelvis LG eller Samsungs nya modeller men det gör ju samtidigt att den inte är lika ömtåligt skör.

Men ja, låt mig börja med att kommentera designen. TCL:s skärmar är mer funktionella sett till hur de utformats än vad de är moderna, eller minimalistiskt snygga. Kikar du på LG:s OLED-modeller eller Sonys motsvarighet är de formgivna med en annan typ av designmedvetenhet, de är tunnare sett till sitt chassi och känns mer eleganta, om man nu bryr sig om sånt. 65C835 är lite tjockare och ramen en smula bredare runt själva bildytan vilket på ett sätt känns lite gammaldags, men med det sagt är denna TV absolut inte ful. Framförallt bordsstativet är stilfullt gjort och riktigt rejält, byggt av hållbara, pålitliga material och det väger en hel del. Vilket alltid är uppskattat. Det släpps enligt mig för många TV-skärmar idag med plast-stativ vilket vi alla med kids hemma vet kan sluta som rena rama dödsfällorna eftersom det i vissa fall inte krävs särskilt mycket för att välta en 35 kilo tung 75:a över huvudet, om man är fem år gammal och klåfingrigare än klåfingrigast.

När det gäller funktionaliteten här är TCL på topp, de spelar i toppen med de absolut främsta - oavsett prisklass. Att man kan få en Mini-LED-skärm med QLED-teknologi, 144Hz uppdateringsfrekvens, två HDMI 2.1-ingångar med 48Bbps-bandbredd, 1600 nits i ljusstyrka baserat på en ARM Cortex-A73-CPU och nyaste versionen av Google TV för 14 000 kronor (i 65 tum) känns som sagt som ett regelrätt fynd och det råder för mig ingen tvekan om att detta är en av de skärmarna jag testat under de senaste fyra åren som jag anser vara mest lättanvänd. Google TV har blivit mycket, mycket, mycket bättre de senaste året och tävlar idag i topp med nya WebOS (LG), det går snabbt, smärtfritt utan buggar och startskärmen och hur den är upplagd anser jag vara bäst i klassen just nu.

Detta är en annons:
TCL 65" 65C835
Detta är en lysande TV för dig som spelar spel och kikar på film, tro inget annat.

När det gäller gaming är TCL 65" 65C835 alldeles, alldeles strålande. De två HDMI 2.1-ingångarna har fullt stöd för ALLM och VRR samt AMD Freesync och fraktar 48Gbps utan problem. 120Hz stöds såklart för den som kör Playstation 5 samt Xbox Series X och för dig som spelar på din PC inkopplad till din TV går det som sagt utmärkt att köra denna TV i 144Hz. Våra mätningar (via Leobodnar) skvallrar om input lag på 7,2 millisekunder vilket dessutom är alldeles superbt. TCL har ett bildläge de kallar Game Master Mode och en Game Bar inuti det bildläget som precis som i LG OLED C2 är lysande för den som verkligen vill ha ut maximalt med bildkvalitet ur sina mest intensiva spelsessioner. Här kan du snabbt se vilken bildskärmsuppdateringsfrekvens du ligger på samt styra diverse funktioner för att förbättra ditt spelande. Det är enligt mig väldigt välkommet och överlag fränt att dagens TV-tillverkare satsar så pass mycket på oss gamers som de gör, något som helt enkelt inte ens var tänkbart för tio år sedan.

TCL 65" 65C835
Onkyo har hjälpt till med ljudet som dessvärre är svagt och burkigt.

För dig som inte tycker att ljusstyrkan i dagens OLED-skärmar räcker till och ändå vill ha en TV som är lika bra för film som den är för gaming har TCL verkligen byggt ett strålande alternativ. Du får ingen OLED-svärta här men istället får du dubbelt så hög ljusstyrka och superb rörelsehantering samt grymt fin tonmappning och ett Game Master Mode som kommer pre-kalibrerat och rysligt effektivt sett till rapphet i panelen. Bilden här är punchigt stark och kraftfull utan att bli överstyrd, HDR-material ser strålande ut och TCL 65" 65C835 är väldigt välskruvad rent färgmässigt ur kartong. Ljudet är burkigt och betraktningsvinkeln är en aning snäv men i övrigt är denna TV alldeles fenomenalt bra.

Detta är en annons:
09 Gamereactor Sverige
9 / 10
+
Lysande bildkvalitet, mängder av ljusstyrka, snabb panel för gaming, minimalt med clouding, hållbart och vridstyvt chassi, massa vettiga funktioner
-
Burkigt ljud, snäv betraktningsvinkel
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

TCL 65" 65C835

TCL 65" 65C835

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

Efter att ha testat TCL:s monstruösa 98-tummare riktigt grundligt har nu Hegevall satt mjölktänderna i deras 65-tums Mini-LED och är ordentligt imponerad...Loading next content