Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Thrustmaster T500 RS

Thrustmaster har siktet inställt på tyska simkungarna Fanatec med sin senaste toppmodell. Petter Hegevall har hårdtestat T500 RS

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Ibland är det bra att få saker skickat till oss sent. För vi har tjatat, tjatat, tjatat och tjatat lite till på Thrustmaster under det senaste året om att få klämma lite på deras senaste dunderkringla Thrustmaster T500 RS. 14 månader har passerat och rattrackarn står nu äntligen här på skrivbordet bredvid mig och ser allmänt uppstudsig ut. Under de 14 månaderna då denna produkt funnits på de svenska butikshyllorna har tillverkarna hunnit förbättra samtliga av de drivers som går att ladda hem vilket innebär att vi under inga omständigheter nu kan gnälla över mjukvarustödet eller möjligheten att ställa in ratten för specifika racingspel.

Under en dryg vecka har jag testkört Thrustmaster T500 RS tillsammans med Assetto Corsa, rFactor 2, iRacing och Gran Turismo 6. Det är en väldigt kapabel ratt som trots vissa smärre bekymmer konkurrerar med de bästa prylarna från tyska Fanatec som vi på Gamereactor testat. Men låt mig börja från början.

Thrustmaster T500 RS

Thrustmaster T500 RS är enorm. Lådan som ratt och pedaler levereras i väger mer än alla andra speltillbehör vi fått skickat till oss under de senaste fyra åren. När vi först krafsade upp paketet började flera av oss skratta åt hur enormt stor själva rattkärnan, kroppen till Thrustmaster T500 RS verkligen är. Kringlan i sig mäter 30 cm och är därmed endast 18 mm mindre än Fanatecs snordyra M3 GT2-ratt till Clubsport Elite-motorn. T500 RS är därmed en riktig gris till ratt och det märks direkt när vi drar igång iRacing varför man valt att bygga en så pass rejäl pjäs.

Force Feedback-funktionen är nämligen vanvettigt bra. Stark, jämn, realistisk. Det är nästan ett måste att du skruvar fast din Thrustmaster T500 RS i någon slags ställning/racingstol om du har tänkt frisera varvtider i något av ovan nämna spel då styrkan i rattens Force Feedback gör en tillfällig fastmekning med det medföljande bordsfästet i stort sett meningslös.

Detta är en annons:

Medföljer i paketet gör själva ratten och pedalerna till T500 RS, en uppsättning metallpedaler som går att flytta runt och ställa in så att de passar din sittställning och körstil. Tyvärr finns det ingen växelspak inkluderad utan endast de F1-paddlar som sitter monterade bakom själva kringlan. Vill man komplettera med Thrustmasters växelspak kostar den ytterligare 1000 kronor.

Thrustmaster T500 RS

Den här ratten är liksom Logitech G25 och G27 idag endast kompatibel med PC och Playstation 3. Det går alltså inte att njuta av Forza 5 eller 5 tillsammans med Thrustmaster T500 RS. Till PS3 finns det som sagt grymt goda inställningsmöjligheter medan man till PC kan ladda hem flertalet olika drivrutiner och göra mängder av inställningar för att optimera användandet av sin ratt.

En av funktionerna som tillverkarna skrutit med sedan den här ratten först släpptes på marknaden är möjligheten att snurra själva kringlan 1080°. Något som jag finner omänskligt onödigt och snudd på värdelöst. Fanatec GT2-ratten stödjer utslag på 900° vilket redan det är mer än vad jag någonsin använt i något racingspel. Istället väljer jag alltid att ställa ned känsligheten och därmed slippa ta om med händerna på kringlan runt hårnålskurvor och dylikt. Samtidigt märks det tydligt att den borstlösa elmotorn som driver Thrustmaster T500 RS är mycket, mycket välbyggd. Detaljrikedomen i hur ratten svarar på force feedback från spel som Assetto Corsa samt styrkan i motståndet - imponerar. För den som letar efter ett fullgott alternativ till Fanatecs bästa rattar är detta något som vi på Gamereactor absolut rekommenderar. Thrustmaster T500 RS är en kanonratt som trots grotesk storlek och svintung pedalsats passar utmärkt för den seriöse simulatortoken.

Detta är en annons:
Thrustmaster T500 RS
08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Ordentlig byggkvalitet, läcker design, grymt bra force feedback, otrolig känslighet, god hållbarhet
-
Otroligt stor, otroligt tung, saknar växelspak
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

1
Thrustmaster T500 RS

Thrustmaster T500 RS

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

Thrustmaster har siktet inställt på tyska simkungarna Fanatec med sin senaste toppmodell. Petter Hegevall har hårdtestat T500 RSLoading next content