Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Philips Brilliance 242G5DJEB

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Philips har som bekant lyckats göra sig ett namn med deras datormonitorer och nu lanserar man ytterligare ett härligt stycke teknologi med Brilliance 242G5DJEB. En 24 tum stor monitor i 16:9-format och 1080p-upplösning - vars främsta försäljningsargument är en ilsnabb bilduppdateringsfrekvens på 144 Hz och ohyggligt bra responstid. Kort sagt allt man rimligen kan begära som spelare.

Något man direkt reagerar på när man packar upp skärmen är byggkvaliteten som känns väldigt gedigen. Det är en stilrent svart skärm med röda lysande detaljer som får den att sticka ut från mängden. Det medföljande stativet är tungt och stabilt samt lätt att justera både höjd och vinkel på, vilket många lär uppskatta. Ena kortsidan av skärmen rymmer en hub med hela fyra USB 3.0-portar. Medan det känns lite ovant då många andra skärmar har detta på undersidan, anser jag att denna lösning gör det betydligt enklare att komma åt kontakterna. På baksidan finns sedan alla nödvändiga uttag för bild såsom två HDMI-portar, uttag för D-DVI (används för 144 Hz), VGA och DisplayPort. Det går även att ansluta smartphones och tablets tack vare MHL-stöd.

Philips Brilliance 242G5DJEB
Philips Brilliance 242G5DJEB är sobert designad med röda detaljer och mycket stabil med tung fot och vridbart ställ.

Det kanske mest utmärkande med Brilliance 242G5DJEB är den sladdanslutna fjärrkontroll som medföljer. Tack vare den slipper man fippliga touch-knappar på framsidan och kan enkelt byta mellan olika profiler blixtsnabbt, om man till exempel vill ha det ljusare när man hamnar i ett märkt parti i ett spel. Skärmen blinkar visserligen till när man gör detta, så det är inte att rekommendera i hektiska eldstrider, men går ändå så pass fort att man kan göra det när man får en sekund över. Det finns även färdiga profiler för bland annat realtidsstrategi och racing, som jag tycker gör ett fullgott jobb och man kan såklart skapa egna.

Enda riktiga minusen med den jag kan komma på är att den är aningens plastig jämfört med skärmens övriga design och byggkvalitet plus det pinsamma faktum att den ser ut som en datormus. Både jag själv och framför allt gäster har plockat upp den för att försöka styra datorn - naturligtvis utan framgång. Möjligen kan jag även tillägga att jag nog aldrig pillat så mycket med en skärms inställningar som nu när de finns lätt tillgängliga framför mig med fjärrkontroll. Det kan såklart inte skärmen belastas för egentligen, men har man knappar framför sig på skrivbordet och är perfektionist så kommer man att pilla.

Detta är en annons:
Philips Brilliance 242G5DJEB
Det är lätt att justera höjden på Philips Brilliance 242G5DJEB, vilket ofta kommer till pass.

Det viktigaste med en skärm är dock bildkvaliteten och redan direkt ur lådan känns Brilliance 242G5DJEB hyggligt välkalibrerad, även om jag saknar lite kontrast. Efter att ha pillat lite i färginställningarna får jag det dock lätt som jag vill ha det. På mitt recensionsexemplar är färgerna inte helt perfekt jämna över hela bildytan, men det är extremt små skillnader och det är bara när jag verkligen letar fel jag noterar detta.

Det märks direkt när man kör 144 Hz-läget att bilden får en helt annan skärpa och mjukhet som är som balsam för ögonen. Problemen med eftersläpningar är också praktiskt taget eliminerade och riktigt bra, även i 60 Hz-läget. Dessutom finns en funktion kallad SmartResponse som eliminerar problemet ytterligare. Det finns skärmar som presterar ännu bättre, bland annat Asus värsting Asus VG248QE, men detta är fortfarande mycket mer än godkänt. Skärmen är även väldigt ljus från start, så att banta detta kan vara ett tips.

Philips Brilliance 242G5DJEB
Den musliknande fjärrkontrollen ansluts med micro-USB och gör det oändligt mycket mer behändigt att nyttja skärmens reglage.
Detta är en annons:

Inbyggda högtalare saknas, vilket för mig dock verkligen är detsamma på en gaming-skärm. Jag utgår från att de som är så intresserade av spel att de köper en sådan här skärm antingen har ett bra ljudsystem eller ännu hellre hörlurar. Och 3,5 millimetersuttag finns i Brilliance 242G5DJEB , så det är inget problem. Men för de som absolut vill ha inbyggt ljud är det bra att veta att det helt enkelt saknas.

I slutändan är jag ändå väldigt nöjd med Brilliance 242G5DJEB. Visst är det en lite styv prislapp, men det är ett gediget och snyggt bygge som presterar mycket bra. Man får bra bildkvalitet, fina inställningsmöjligheter och några originella funktioner för pengarna.

Philips Brilliance 242G5DJEBPhilips Brilliance 242G5DJEB
Philips Brilliance 242G5DJEBPhilips Brilliance 242G5DJEB
08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Mycket behaglig bild, smidig fjärrkontroll, stabilt byggd, kraftfull kontrast, bra responstid, inbyggd USB 3.0-hub
-
Dyrare än konkurrensen, plastig kvalitet på fjärrkontroll, saknar högtalare
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

1
Philips Brilliance 242G5DJEB

Philips Brilliance 242G5DJEB

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Jonas Mäki

Philips har som bekant lyckats göra sig ett namn med deras datormonitorer och nu lanserar man ytterligare ett härligt stycke teknologi med Brilliance 242G5DJEB. En 24 tum...Loading next content