Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Creative Arena Surround USB

Gamereactors nye hårdvaruredaktör har hårdtestat två nya headsets från Creative. Läs vad du behöver för att höra dina spel i så bra - och prisvärd - kvalitet som möjligt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

I veckan damp det ner ett paket från folket på Creative och inuti fanns två nya headset, ett vitt och ett svart. Men det är mer än färgen som skiljer Arena Surround USB Gaming Headset och Creative Fatal1ty Gaming Headset; ett är en multiprodukt med ljudkort, lurar och mik i ett och det andra ett "professionellt gamer-headset". Vi satte lurarna på prov och intrycken är blandade men godkända.

HQ
Creative gaming headset

Arena Surround USB Gaming Headset
Här har vi ett snyggt headset i macintoshvitt. Färgen är en trevlig variation från den svarta färgskalan som annars är standard för gaming. Som ni redan listat ut, är det här inte bara lurar utan tre produkter i en: hörlurar, mikrofon och ett litet inbyggt ljudkort. Ljudkretsen är baserad kring Creatives X-Fi-teknologi, och kan även generera diverse 3d-ljudeffekter. Priset på 995:- är ganska högt.

Allt kommer färdigmonterat förutom miken, som snäpps på plats med ett enkelt handgrepp. Det enda som medföljer utöver hårdvaran är en sedvanlig instruktionsbok som man kan slänga i valfri låda samt en installationsskiva. Installationen går lätt och mjukvaran ska fungera under både Windows och OSX även om jag inte kunnat prova det senare än.

Komfortabelt!
Själva lurarna är välbyggda och ger ett ganska gediget intryck. En fin detalj är att de är ledade på två ställen och kan svänga både uppåt/nedåt och åt sidorna, ungefär som DJ-hörlurar. Det är även bra om man vill frakta dem, då de kan fällas ihop platta. Passformen är superb och de sitter mycket lätt och skönt vilket givetvis är viktigt om man ska lyssna eller spela i flera timmar. Huvudbandet kan dras ut rejält och borde passa de flesta huvudstorlekar. Jag har själv så stort huvud att jag brukar ha problem att få lurar att räcka ner över öronen, men det är inget problem här. Öronkuddarna och huvudbandet är polstrade med mjukt fuskskinn och är mjuka och sköna, även om man har glasögon på sig. Överlag är det toppbetyg på passformen.

Detta är en annons:

USB-kabeln går endast från en av öronkåporna vilket är mycket bra då dubbla sladdar kan vara skymmande och irriterande. På mitten av kabeln sitter en fjärr som justerar ljudvolym och mikrofon av/på. Ljudkretsarna är samlade i en dongel vid kontakten.

Creative gaming headset

Ljudet
För tusen kronor bör ljudet vara riktigt bra. Jag upplever att lurarna vid ren musiklyssning drar åt det basiga hållet. För rockmusik eller explosiva filmsoundtrack funkar det bra. Trummorna på Megadeths "Addicted to chaos" låter mäktiga. Men alla gillar ju inte thrash och för allroundbruk hade jag gärna sett en lite rakare frekvensgång med lite mindre bas och något mer tydlig diskant. Eftersom detta är ett usb-headset kan du heller inte använda det i din vanliga stereo eller mp3-spelare vilket naturligtvis är lite av en nackdel.

Mikrofonen sitter inbyggd i en böjbar gummihistoria som fästs i vänster kåpa. Den kan böjas till någotsånär som man vill ha den men det hade inte skadat med en mer rigid typ av mikrofonarm av styvare material, som man kan ställa in med större exakthet. Ljudet på mikrofonen är helt okej och funkar utmärkt för spel eller Skype. Allt beror givetvis på vilka krav man har men jag skulle inte vilja påstå att det är bra nog för att göra till exempel poddradio av hög kvalitet. Det hade jag å andra sidan heller inte väntat mig.

Detta är en annons:

Sammanfattningsvis
Sammanfattningsvis är Creative Arena ett mycket bekvämt och ganska välbyggt headset. Det är också riktigt snyggt. Ljudet är godkänt och du har dessutom ett ljudkort inbyggt. Frågan är dock hur nödvändigt det är - jag kan inte minnas när jag senast såg en dator utan ljudkort. Naturligtvis gör också usb-kopplingen att du blir låst till en dator men det är också själva poängen med produkten. Har du pengarna och saknar ett kvalitativt ljudkort kan det vara ett alternativ.

Läs även vår recension av Fatal1ty mkII

06 Gamereactor Sverige
6 / 10
+
Bekväm passform, snyggt designade
-
Priset en aning högt, ljudet en aning bastungt
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

Creative Arena Surround USB

Creative Arena Surround USB

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Henrik Persson

Gamereactors nye hårdvaruredaktör har hårdtestat två nya headsets från Creative. Läs vad du behöver för att höra dina spel i så bra - och prisvärd - kvalitet som möjligt...



Loading next content