Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Turtle Beach Stealth 500X

Jonas Mäki har krigat online med ett konstant leende på läpparna och mumlat något om 'en helt ny värld' tack vare det mest påkostade headsetet hittills till de nya konsolerna. Läs vår recension av Stealth 500X från Turtle Beach...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Även om det är att slå fast det fullständigt uppenbara, så är det stor skillnad på att testa ett par bra hörlurar och ett headset. I förstnämndas fall är ljudet absolut viktigast, medan det i fallet spelljud kan accepteras mindre kompromisser med ljudkvaliteten bara de andra faktorerna finns där. Vilka de isåfall är, är såklart upp till var och en, men för mig personligen kan jag inte tänka mig att vara utan surround-ljud, en extremt lättanvänd fjärrkontroll, hög komfort, kristallklara röster vid kommunikation, en mick som inte plockar upp andning, bra isolering från omkringliggande ljud och så får det gärna vara fritt från så mycket kablage det bara går.

Turtle Beach Stealth 500X ska enligt tillverkaren ha exakt just detta, vilket på förhand lät nästan för bra för att vara sant. Men smakar det så kostar det, och headsetet går lös på 2500 kronor på de flesta ställen, så det är upp till bevis som gäller. I den påkostade lådan ligger lurarna som jag inte ens med bästa välvilja kan beskriva som särskilt snygga. Ett problem som Turtle Beach haft under alla år, detta är verkligen typiskt gaming-utseende med neonfärgade detaljer, plastigt utseende och inte särskilt påkostade material utvändigt.

Turtle Beach Stealth 500X
Runt 2500 kronor får du vara beredd att betala för Stealth 500X, men det är värt varenda krona.

Nåväl, det är som sagt ett känt bekant problem med märket och jag vet mycket väl att de ofta presterar betydligt bättre än de ser ut. Min första reaktion när jag plockar upp Stealth 500X är hur lätt och litet detta headset faktiskt är. Det bidrar till en väldig komfort när man drar lurarna på sig. Även om de inte riktigt rår på Steelseries Siberia Elite är detta ett av de mer bekväma headset jag haft förmånen att få testa. Önskvärt vore dock bättre materialval för en lyxigare känsla.

Det nätta och ganska beskedliga utseendet till trots har Turtle Beach fått med en hel del teknologi i lurarna med 50mm-högtalare (med neodymmagnet) och ett frekvensomfång på 20hz-20kh samt DTS 7.1 Surround Sound. Dessutom behövs ingen extern kraftkälla, utan allt är inbyggt i form av ett laddningsbart batteri som enligt Turtle Beach ska hålla 15 timmar. Eftersom jag inte spelat 15 timmar i sträck för att testa utan nyttjat dem vid flera tillfällen med liggtid emellan så nådde jag inte riktigt det, utan runt 13 timmar, men å andra sidan brukar batterierna nå full potential först efter en-två veckors användning. Utöver detta finns 16 förinställda inställningar med distinkta skillnader och olika volymreglage för chat och spelljud.

Detta är en annons:
Turtle Beach Stealth 500X
Trots ett stabilt batteri som ger närmare 15 timmars användning väger Stealth 500X bara drygt tre hekto.

Till skillnad från de flesta, för att inte säga alla, andra riktigt påkostade headsets är Stealth 500X en dröm att koppla in i Xbox One och använda. Det är inget som helst strul av någon sort utan en sändare och hörlurar är allt som behövs, och det är bara att sätta igång med spelandet. Enda gången kablaget kommer fram är när headsetet behöver laddas, men det är inte direkt en krånglig procedur. Högsta poäng för användarvänligheten, alltså, och eftersom det är en licensierad pryl är integrationen förstklassig. Utöver det går det även att koppla in sin mobiltelefon, men detta är absolut valfritt.

Det här med surround-ljud är för mig en oerhört viktig funktion. Jag har vant mig vid att ha det i lurarna och hör jag inte varifrån mina fiender kommer tappar jag en livsviktig fördel i striderna. Och det ska sägas direkt att DTS 7.1 Surround Sound-funktionaliteten i Stealth 500X är direkt oförskämt bra och går lätt att ställa in (även stänga av) med reglage på höger öronkåpa. Ljudkvaliteten är krispigt kristallklar med bra tryck i basen, och att spela exempelvis Far Cry 4 eller Grand Theft Auto V gör att jag plötsligt kan urskilja detaljer jag inte tidigare hade uppfattat fanns där.

Turtle Beach Stealth 500X
Det är sannerligen ingen skönhet, men under den något anskrämliga utsidan finns det förmodligen bästa officiellt lanserade konsol-headsetet hittills.
Detta är en annons:

I ett spel som Call of Duty: Advanced Warfare kommuniceras allt genom vrålande, det skjuts nonstop och explosioner och rasande bråte avlöser om vartannat. Att kunna välja profilen spel med underkategorin shooter gör ändå att det blir distinkt och tydligt, utan att det blir den där känslan av jämntjock ljudmatta utan finess som man annars lätt kan få. Även till musik och film gör lurarna ett gott jobb, och det är onekligen trevligt att kunna luta sig tillbaka och avnjuta trådlös hög volym utan att störa andra mitt i natten. En underbar funktion för min egen del som ofta kollar NFL mitt i nätterna när sambon försöker sova.

Även chattandet är oerhört bra. En orsak till det är att Stealth 500X är det första headset till konsol jag testat som har Mic Monitoring, det vill säga man hör sig själv genom headsetet. Med ens slipper man fundera över om man hörs eller inte hörs, och min hårt prövade sambo konstaterade redan tidigt att jag inte alls pratar lika högt i detta headset som jag normalt gör när multiplayer ska avnjutas.

Turtle Beach Stealth 500X
Installationen av Stealth 500X är sådär barnsligt och föredömligt enkel som man önskar att all elektronik vore.

Dessutom finns Dynamic Chat Boost som automatiskt sänker volymen när det dundrar på som mest och någon annan spelare pratar. Det kan vara tidernas värsta muller och man hör ändå vad som sägs, en väldig fördel. När jag recenserar headsets brukar jag alltid fråga andra spelare (som jag regelbundet spelar med) om hur bra min röst låter för att få feedback om det är annorlunda. Med Stealth 500X hann jag inte göra det innan en bekant frågade om jag skaffat nya lurar eftersom det lät så bra. Tillsammans med Skype-teknologin för chat i Xbox One och Stealth 500X kan man rimligen inte kräva bättre. Detta är verkligen som ett helt perfekt röstsamtal.

2500 kronor är mer än en halv Xbox One och det dyraste headset jag testat till konsol. Om man tycker bra ljud är värt pengarna eller ej är såklart upp till var och en, men jag måste dock säga att jag för min del inte hade tvekat. Hade det inte varit för att lurarna tyvärr är småfula med billiga ytskikt så hade jag delat ut min första fullpottare till ett headset. Nu blir det "bara" en stark nia och en kraftfull köprekommendation.

09 Gamereactor Sverige
9 / 10
+
Väldigt bra surround-ljud, extremt lättanvänd, bra batteritid, minimalt med kablage, låg vikt, bekvämt även längre stunder, suveräna chat-funktioner
-
Ganska fult, billiga ytskikt
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

Turtle Beach Stealth 500X

Turtle Beach Stealth 500X

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Jonas Mäki

Jonas Mäki har krigat online med ett konstant leende på läpparna och mumlat något om 'en helt ny värld' tack vare det mest påkostade headsetet hittills till de nya konsolerna. Läs vår recension av Stealth 500X från Turtle Beach...Loading next content