Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Harman Kardon SB 26

Harman Kardons stora ljudlimpa har ställts mot konkurrensen från Samsung och JBL...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Under de gångna två åren har jag testat närmare 20 olika ljudlimpor och även om det går att mäta vissa saker och se objektivt på andra - handlar det i slutändan väldigt mycket om smak. Ljudkaraktär och vilken typ av ljud man vill åt är såklart högst personligt och för min del väljer jag alltid bastungt, varmt, runt och behagligt före kristallklart, mellanregisterfokuserat och transparent. Det finns produkter som klarar både och men de är sällsynta. Harman Kardon SB 26 är en direktkonkurrent till framförallt Samsung HW-H751 och JBL Cinema SB400, och precis som fallet med dessa limpor innehållet paketet både högtalare och baslåda som synkas trådlöst med varandra via bluetooth.

Harman Kardon SB 26

Låt mig först prata om designen innan jag går in på rena detaljer om ljudkvaliteten. Harman Kardon SB 26 är ful. Som stryk. Faktum är att det är den fulaste ljudlimpan jag någonsin sett, vilket är en smula märkligt med tanke på hur snygga HK:s produkter vanligtvis är. Själva limpan ser ut som en tjock baguette som något suttit på. Den är inte helt rund men inte heller särskilt oval utan något slags gräsligt mellanting som inte blir bättre av den högblanka plastytan som ger ett billigt intryck. Baslådan ser desto mer påkostad ut, lyckligtvis nog. Den är stor, gjord i en mattare plast och väger 11,2 kg (!).

Basen går att fasvända, det går att bestämma hur lågt den ska gå i frekvensomfånget samt synkar med limpan på under en minut efter att man kopplat in systemet. Subwoofern är densamma som i Harman Kardons lite större system och jag upplever den som rapp, kontrollerad och mångsidig.

Harman Kardon SB 26
Detta är en annons:

Själva limpan är en (aktiv) tvåvägshögtalare med 2 x 30 watt som levereras med en mycket mikroskopisk fjärrkontroll som liknar en bit kartong som någon svartlackat och skrikhivat ned i högtalarkartongen. Ljudet är balanserat och åt det varmare hållet och det är smidigt att kunna styra baslådan på detaljnivå för att under dialogdrivna TV-program slippa basen helt och hållet. När vi under vår testperiod drog igång Avatar presterar SB 26 som bäst med en kraftfull närvaro och stort omfång. Det är inga problem för ljudlimpan att fylla ett lite större vardagsrum och under filmens gång imponerar den på flera ställen. Ljudkaraktären upplevs dock som en smula burkig under en film som Wall Street: Money Never Sleeps där 99% utgörs av välmixade dialoger. Jämfört med framförallt Samsung HW-H751 är SB 26 något instängd och inte lika luftig i karaktären.

Harman Kardon SB 26

Det finns många pluspunkter med denna välbyggda limpa men även en del ordentliga minus. Den är inte lika musikalisk eller luftig som Samsung HW-H751 även om närvaron och kontrollen i mellanregistret är bra. Som jag nämnde tidigare i texten är fjärrkontrollen ett stort minus och höjden på själva limpan gör att den ofta täcker IR-mottagaren på TV:n, något som inte är fallet med de närmaste konkurrenterna. Det finns heller ingen volymindikator på limpans framsida vilket inkluderats i Samsung HW-H751 och gör denna till SB 26-limpans överman. Men det sagt är Harman Kardon SB 26 ett bra alternativ, inte minst nu när den gått ned i pris.

07 Gamereactor Sverige
7 / 10
+
Kontrollerat ljud, toppentrevlig bas, goda inställningsmöjligheter, busenkel installation, välbyggt chassi
-
Horribel fjärrkontroll, ogenomtänkt design, aningen burkigt ljud ibland
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

4
Harman Kardon SB 26

Harman Kardon SB 26

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

Harman Kardons stora ljudlimpa har ställts mot konkurrensen från Samsung och JBL...Loading next content