Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

GTX 980

Vi har kollat in Nvidias senaste grafikkort, GTX 980

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Nvidia hoppade som bekant över 800-serien för att samla alla Maxwell-kort i en gemensam nummerserie, nämligen 900. Här på redaktionen har vi spenderat några veckor tillsammans med värstingen GTX 980, ett kort som utöver bra prestanda även ska vara väldigt energisnålt. Inte helt tokigt i dessa tider av energislöseri där miljön börjar bli ett seriöst problem.

HQ

Kärnan i GTX 980 är nybyggda grafikprocessorn GM204, ett tekniskt litet mästerverk som dock på pappret har ett visst underläge mot den förra serien, främst i antalet CUDA-kärnor. I GTX 980 arbetar de dock snabbare och tål även högre klockfrekvens, vilket i slutändan ger en mer kraftfull krets. Även bandbredden är något lägre, men det har också kompenserats för på andra sätt och i slutändan är det inte helt lätt att bara stirra på siffrorna och jämföra GTX 980 och GTX 780 Ti.

Nvidia GTX 980

En annan sak Nvidia förberett detta grafikkort för är Virtual Reality. Oculus Rift har väldigt saftiga grundkrav och du måste ha hög upplösning för att det ska se bra ut, och kantutjämningen blir extra viktig. Dessutom krävs en högre snabbhet för att det inte ska bli en fördröjning mellan dina rörelser och vad som visas på skärmen. Allt det här jobbar Nvidia på att lösa och har alltså förberett GTX 980 för den nya tekniken.

Så hur var det med energiförbrukningen då. Om du jämför med AMD R9 290X så arbetar det kortet i 250 watt. Nvidia har lyckats få ner GTX 980 till 165 watt, vilket både sparar pengar, kylning och miljö. Det kraftfulla grafikkortet har en maximal turbofrekvens på 1253 MHz och är bestyckad med 4 gigabyte GDDR5-minnen. Fyra bildskärmar kan drivas samtidigt, och det finns tre Displayport, en HDMI och en DVI. Att rycka och slita i kablaget går galant tack vare samma typ av bakplåt som vi hittar på GTX Titan Z.

Detta är en annons:
Nvidia GTX 980

Under 700-serien lärde vi oss uppskatta ångkammarkylaren Nvidia tagit fram. En heltäckande lösning som även används på GTX 980 och ger både stabil och ganska tyst kylning. Överhuvudtaget är detta ett stabilt bygge som inte känns överdrivet bräckligt, är lätt att montera och tämligen framtidssäkert, även för överklockare.

I slutändan är detta ett klockrent alternativ för den som vill kunna spela kommande The Witcher 3: Wild Hunt och faktiskt få det att flyta riktigt bra med alla effekter. Vad vi än prövar med (bland annat Futuremark 3DMark Fire Strike och Unigine Valley 1.0) presterar kortet bättre än allt annat vi jämfört med och det är lätt att rekommendera detta till den kräsne gamern. Enda egentliga minuset är väl den något väl generösa prislappen.

09 Gamereactor Sverige
9 / 10
+
Energieffektiv, grymt kraftfull, framtidskompatibel, suverän kylare
-
Högt prissatt
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

0
GTX 980

GTX 980

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Jonas Mäki

Vi har kollat in Nvidias senaste grafikkort, GTX 980



Loading next content