Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner
Xbox One Elite Controller

Xbox One Elite Controller

Chefredaktör Hegevall, eller "Jättehänderna" som han ofta kallas, har satt gaddarna i den dyraste handkontrollen vi sett...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Utannonseringen av Xbox One Elite Controller under årets E3-mässa kom lite som en chock för mig. Dels för att Microsoft under alla år låtit tredjepartstillverkare som exempelvis Mad Catz hantera tillverkningen av specialhandkontroller men också för att de velat marknadsföra Xbox One som en mainstream-maskin, som den där allsidigt kompletta underhållningsburken som styr din TV, pysslar med såväl Skype som Kinect-baserat trams och därmed torde attrahera mängder av "icke-initierade" köpare. Xbox One Elite Controller är verkligen raka motsatsen. Det bästa av det bästa. En dosa särskilt framtagen för den superseriösa spelaren, för proffslirarna - för dig som inte nöjer dig med något annat än det absolut bästa som finns att tillgå.

Xbox One Elite Controller
Handkontrollen levereras i en papplåda som innehåller en liten tygväska - som innehåller en handkontroll och alla prylar, perfekt för att ta med.

Jag har tillbringat lite drygt två veckor med Xbox One Elite Controller och är naturligtvis ordentligt imponerad. Priset är skyhögt, snudd på obscent. 1499 kronor för en handkontroll innebär att den nästan kostar lika mycket som tre standarddosor till Xbox One samt ungefär hälften så mycket som konsolen i sig. Det märks dock att Microsofts ingenjörer vräkt ned lyxkomponenter i handkontrollen som redan när man packar upp den ur den medföljande tyglådan andras überkvalitet.

Xbox One Elite Controller är tung. Den har en härlig tyngd i sig som ger känsla av kvalitet. Kontrollen väger 78 gram mer än standarddosan vilket känns, direkt. Samma ögonblick som jag först lyfte upp den märkte jag av hur mycket mer gedigen den känns, som en lyxprodukt. Den är täckt av en matt gummiyta och vingarna har en räfflad finish som innebär grymt bra grepp, även för den med rekorderlig handsvett (som när jag lirar Alien: Isolation, till exempel).

Detta är en annons:
Xbox One Elite Controller
På baksidan sitter fyra stycken små paddlar som kan programmeras hur du vill med Microsofts egen app.

Med i den lilla tyglådan som handkontrollen levereras i finns tre olika uppsättningar av analoga spakar som går att byta ut på någon ynka sekund tack vare en ytterst fiffig magnetlösning. Det finns en låg konvex spak, en högre och en mediumlåg med konkav topp. Det går naturligtvis att blanda och matcha efter egna önskemål och jag har upptäckt att jag blir mer pricksäker i exempelvis Halo 5: Guardians med en lite högre spak medan den minsta varianten hjälper mig med precisionen i Forza Motorsport 6.

Styrkorset går även det att byta ut med en medföljande platta som har ett oktagonliknande mönster. Denna är speciellt framtagen för de som spelar fightingspel och det märks, väl. Jag har testat denna tillsammans med framförallt Ultra Street Fighter IV och kom snabbt fram till att Kens eldbollar är betydligt enklare att slunga iväg med denna platta fasttryckt på kontrollens framsida.

Xbox One Elite Controller
Handkontrollen är täckt av ett slags matt gummi som ger oförskämt bra grepp.
Detta är en annons:

Axelknapparna går däremot inte att byta ut, inte heller frontknapparna går att påverka. Handkontrollens triggers går dock att reglera om man vill ha ett kortare klick innan avtryckarna är helt nedklämda, något som snabbar upp min reaktionsförmåga när det kommer till ren avtryckarhastighet i exempelvis Call of Duty: Black Ops 3.

På baksidan av kontrollen finns fyra stycken paddlar som precis som i fallet Scuf Controllers går att programmera via Microsofts Xbox One-app. Detta för att den som spelar exempelvis Call of Duty: Black Ops 3 eller Halo 5: Guardians ska kunna skräddarsy sitt kontrollmönster och snabbare kunna nå funktioner som granatkast eller närstridssmisk. Dessa knappar passar säkert den med normalstora händer och de är fantastiskt välgjorda med en skön respons och ett tydligt, lätt klick i dem.

Xbox One Elite Controller
Här kan du plocka och blanda, mixa och fixa för att skräddarsy din optimala superkontroll.

Problemet för mig, med storlek 13-labbar, är att de mest är i vägen. Det blir lite för mycket knappar för min smak och det slutar med att mina bratwurstliknande fingrar mest röjer omkring som om en bananklase i hetsigt tempo panikgnids mot en normalstor köksbänk. Det tog därför inte många timmar innan jag ryckte bort paddlarna och lät dem vila i det medföljande fodralet.

Här på redaktionen har vi två stycken Scuf-dosor liggandes. En till Xbox One och en till Playstation 4 och det är naturligtvis med dessa vi bör jämföra Xbox One Elite Controller. Att ställa den mot standardkontrollen till Xbox One vore lite som att tävla med en Fiat 500 mot en Ferrari 488 GTB, något som känns lönlöst redan på idéstadiet. Scuf-dosorna är fantastiska, erbjuder ännu fler valmöjligheter när det gäller att skräddarsy sin handkontroll efter det spel man avser att lira och de är inte fullt lika dyra som Microsofts egen Xbox One Elite Controller. Jag är även riktigt svag för Scufs egen lösning "control disc" som fungerar larvigt bra i diverse fightingspel.

Xbox One Elite Controller
Den är 78 gram tyngre än standarddosan och olidligt erotisk.

Xbox One Elite Controller känns bättre dock, när det gäller nästan varenda moment, varenda knapp. Den känns ännu mer kvalitativ och påkostad och även om jag inte gillar paddlarna på dosans baksida råder det aldrig någon tvekan om att kontrollen är värd varenda öre. Ett medföljande uppladdningsbart play and charge-kit samt möjligheten att styra in makron på paddlarna hade inte skadat, men man kan inte få allt här i världen. Inte ens för 1495 kronor.

Xbox One Elite Controller
09 Gamereactor Sverige
9 / 10
+
Otrolig ergonomi, fantastisk finish, grymt grepp, härliga knappar, strålande precision, underbar tyngd, superba möjligheter att skräddarsy
-
Inga uppladdningsbara batterier, dyr
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

Xbox One Elite Controller

Xbox One Elite Controller

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

Chefredaktör Hegevall, eller "Jättehänderna" som han ofta kallas, har satt gaddarna i den dyraste handkontrollen vi sett...Loading next content