Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Samsung R7

Samsungs nya serie äggformade, trådlösa, högtalare har släppts och vi har recenserat den största modellen...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

När Samsung avslöjade att de byggt ett ljudlabb i Los Angeles där de avsåg att utveckla "framtidens högtalare" blev jag nyfiken och började bygga upp vissa förväntningar. Efter att ha recenserat ett par av tillverkarens dyrare ljudlimpor samt överöst deras 4K LED-skärmar med beröm hade jag hoppats på att den trådlösa högtalaren R7 skulle övertyga och imponera. Efter en vecka tillsammans med den äggformade knölen är jag beredd att kalla den för strålande.

Så gott som varenda tillverkare har hakat på det trådlösa multiroom-tåget det senaste året och de tidigare så överlägsna Sonos har verkligen fått konkurrens i toppen. Med nya R-serien märks det att Samsung varit medvetna om att det inte räcker med att släppa en traditionell, duglig hörtalare med okej ljud, inte idag. Istället har man tagit i från tårna och byggt ett gäng nyskapande, märkligt utformade högtalare som gör saker som i stort sett inga andra högtalare av den här typen gör.

Samsung R7Samsung R7
Designen är läcker enligt Petter medan Mäki anser den vara riktigt ful. Originell är den, dock.

R7 är den största modellen av ett helt gäng äggformade historier och innan vi sätter tänderna i R5 och R3/R1 har vi på Gamereactor satt tänderna i toppmodellen som tidigare kostade en bra bit över 4500 kronor men nu går att köpa hos diverse svenska handlare för 4000 kronor. Som du såklart vet om du kikat på Sonos Play 1 och Play 3 liksom Panasonics All-serie och LG, Bose, Denon och Yamahas motsvarigheter - har Samsung inte försökt lägga sig lågt rent prismässigt utan tvärtom - prissatt R7 som en premiumprodukt, trots prissänkningen.

Men är den värd 4000 kronor då?

Detta är en annons:

Ja, det är den. Svaret på den frågan blir ett rungande "Ja" då detta är en strålande idé som genomförts med stor precision. Samsung pratar om att R7 erbjuder ljud i 360° som inte påverkas av hur du placerar den i rummet. Detta stämmer, oväntat nog. Högtalaren låter ungefär lika bra oavsett om vi placerat den i redaktionens städskrubb eller ställt den i köket där materialen är skramliga och akustiken klart sämre än på mitt ljuddämpade kontor eller i vårt testrum.

Samsung R7Samsung R7
Ljudet är riktigt bra även om vi önskar att basen hade kunnat varit lite fetare...

R7 är formad som ett avlångt ägg och den är stor. 43 centimeter hög och 18 centimeter bred med en ordentlig fot gjord i polerat aluminium. Högtalaren, inklusive foten väger 3,5 kilo och den stödjer såväl iOS som Android. Du ansluter den trådlöst via Bluetooth eller wifi till din mobiltelefon eller surfplatta (eller dator) med hjälp av Samsungs egenutvecklade app och R7 stödjer nio olika ljudformat inklusive Alac, AAC, AIFF och Flac. Det går att köpa två stycken och para dem som stereohögtalare eller fyra stycken plus Samsungs baslåda och koppla ihop dem trådlöst för att fungera som ett hemmabiosystem.

Samsung R7Samsung R7Samsung R7
Det går att ställa ägget på den medföljande stativet eller köpa ett par stora spindelben och placera den på golvet, i rummets mitt.
Detta är en annons:

Inuti R7:an hittar vi ett femtums bas/mellanregister-element och i toppen har Samsung placerat en ringformad diskant bakom en spridningslins som lirar i 360 grader. Ljudbilden är balanserad, harmonisk, lättlyssnad och mångsidig. Det saknas bas, dock. Bas-elementet är lite för fjuttigt för att R7 ska kunna hänga på Sonos och Bose trådlösa multiroom-konkurrenter, vilket är synd. Bortsett från tunn bas är mellanregistret väldigt imponerande precis som den detaljerade diskanten.

Samsung R7 är imponerande. Unik, läcker design med trevligt ljud som klarar av lika stora delar Audioslave som Anna-Lotta Larssons "Jag ser dig i smyg". Samsungs app är inte klockren, dock, det saknas AUX-ingång och basen är aningen tunn. I övrigt är detta en riktigt bra högtalare.

08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Larvigt läcker design, originell utformning, balanserat ljud, grymt detaljerad diskant, omfångsrikt mellanregister, enkel att använda
-
Medioker Samsung-app, något klen bas
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

6
Samsung R7

Samsung R7

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

Samsungs nya serie äggformade, trådlösa, högtalare har släppts och vi har recenserat den största modellen...Loading next content