Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Apple Watch

Efter tre månader tillsammans med Apples första klocka har Hegevall delat ut betyg...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Recensionen har dragit ut på tiden. Jag vet. Jag skäms. Det var tänkt att jag skulle skriva den här texten för över två månader sedan men den har skjutits upp, lagts åt sidan och försenats i omgångar. Detta eftersom jag dels varit en smula osäker på vad jag egentligen tycker om Apples första klocka men även för att allt annat fått gå före, i princip. För detta vill jag be om ursäkt. Efter över tre månaders dagligt användande är jag dock äntligen klar med vad jag verkligen anser om Apple Watch.

Apple Watch

Jag är en klocktok. Jag älskar armbandsur, klassiska sådana. Vore jag Trump-rik skulle jag mest troligt inhandla en klocka varje dag, ungefär. Det finns så otroligt många tidlösa ur som jag verkligen, verkligen vill äga. För mig, som förutom min Speedmaster 9300, aldrig bär några andra smycken annat än min vigselring - är klockan livsviktig. Jag kommer aldrig att förstå argumentet "varför bära klocka när mobiltelefonen kan visa tiden?" och jag kommer aldrig att gå klocklös. Min handled känns naket märklig utan klocka på den.

Med det sagt har hela grejen med starta klockor baserad på modern smartphone-teknologi och synkad med såväl dator som mobiltelefon (och i vissa fall surfplatta) inte riktigt attraherat mig. Inte såhär långt i alla fall. Digitala klockor är inte riktigt min grej och det var med viss skepsis som jag i december 2015 packade upp min Apple Watch. Jag köpte modellen med 42 mm-boett i rostfritt stål med länkarmband. Den kostade 12 995 kronor och kvalitetskänslan i själva prylen är det verkligen inget fel på.

Apple Watch
Detta är en annons:

Apple Watch är inte jättesnygg rent formmässigt med sin rektangulära form med rundade kanter. För min del känns den gammaldags på fel sätt och för liten. 42 millimeter är lite för litet och jag hade gärna sett en 46 millimeters modell, samma storlek som många större, mekaniska ur som Omega Planet Ocean XL och Panerai Luminor. Man behöver bara nudda själva boetten, kika på baksidan av själva uret och stryka fingret över kronan som förstorar/förminskar de bubbelformade ikonerna i själva gränssnittet för att få känslan av den där underbara kvaliteten som Apple oftast erbjuder. Visst, länkarmbandet känns rappligt och billigt men allt annat andas kvalitet.

Apple har utvecklar ett specifikt operativsystem för Apple Watch och det fungerar annorlunda jämfört med Iphone/Ipad. Detta eftersom app-ikonerna och rutnätet av symboler som används i iOS ansågs bli för plottrigt. Gränssnittet består som sagt av en hel bunt bollar som förstoras eller förminskas med hjälp av ett par enkla vrid på själva kronan. Detta fungerar supersmidigt och känns nästan sådär intuitivt som det gjorde att använda touchskärmen på Iphone för första gången.

Det enskilt bästa med Apple Watch funktioner enligt mig och det jag använt klockan överlägset mest till under mina månader - är att kika textmeddelanden. Jag behöver inte längre gräva i jackfickan efter min Iphone 6S Plus varje gång det piper till kan enkelt läsa meddelandet på handleden. Detta går snabbt, fungerar väl och är supersmidigt för den som både skickar och tar emot cirka 100 SMS per dag (som undertecknad). Texten i klockan har kunnat vara ännu mindre dock, för min del, samt att jag hela tiden önskar att själva urtavlan var större.

Apple Watch
Detta är en annons:

En annan sak som fungerar väl med Apple Watch är dikteringen och möjligheten att besvara snabba textmeddelanden utan att plocka från telefonen, utan att skriva. När jag har varit ute och kört bil har jag både kunnat läsa SMS på handleden samt besvara dem snabbt genom att prata in det jag vill skicka i min Apple Watch. Dikteringsfunktionen är knappast felfri men det fungerar skapligt väl och har underlättat livet för mig så pass mycket att jag är beredd att prisa den.

Som hjälpreda i min dagliga rehabiliteringsträning (stelopererad ländrygg) har Apples smarta klocka visat sig vara en fullgod ersättare till en billigare pulsklocka, också. Apple Watch har hållit koll på min puls och klockat hur mycket jag rört mig varje dag via Hälso-appen och även om detta inte är särskilt innovativt (alls), så har det fungerar väl för min del under de senaste månaderna. Som resesällskap har den också visat sig vara klart användbar. Att ha passdetaljer och flygbiljetterna på handleden och därmed slippa krafsa runt i fickor/väskor efter dem i tid och otid har varit supersmidigt och underlättat resandet för en glömsk gubbstrutt som mig.

Det finns idag inte särskilt många underhållande spel till Apple Watch men jag har testat ett gäng av dem och kommit fram till att skärmen är på tok för liten för något slags vettigt spelande. Pusselspelet Rules har visat sig vara roligast av de 14 titlar jag testat men om jag vill fördriva ett par minuter i väntan på något plockar jag naturligtvis mycket hellre fram min Nintendo 3DS eller Iphone 6S och spelar en omgång Advance Wars eller Ckash Royale.

När det gäller de negativa aspekterna med Apple Watch är de aningen fler än vad jag först hade förväntat mig. Låt mig börja med att prata lite om batteritiden, för det är det enskilt största problemet här. Klockan fungerar i cirka 17 timmar på en laddning vilket innebär att den måste laddas varje natt. Detta är kanske ingen stor sak om man jämför hela grejen med hur det ser ut på mobilmarknaden idag och det faktum att alla som har en ny smartphone också måste ladda enheten varje natt, oavsett. För mig är det dock något av en dealbreaker.

Apple Watch

Att tvingas oroa sig över om klockan på min handled har tillräckligt mycket ström för att klara av att visa tiden för resten av dagen - eller inte - gör hela grejen rätt poänglös ärligt talat. Förutom det begriper jag inte varför jag inte kan lägga till kontakter via min klocka, varför den inte har fullfjädrat GPS-stöd och varför den kostar så mycket som den faktiskt gör. Skärmen känns en smula lågupplöst, dessutom, trots sin ringa storlek och jag skulle som sagt vilja ha en större klocka med möjligheten att välja ännu mindre text i själva operativsystemet.

Det känns väldigt tydligt att Apple Watch är en förstagenerationspryl, ett test från en tillverkare som aldrig tidigare pysslat med den här typen av produkt. Jag gillar delar av vad den kan erbjuda men anser i slutändan att det är en medioker pryl som jag förväntar mig kommer att se helt annorlunda ut om några år.

06 Gamereactor Sverige
6 / 10
+
Grym byggkvalitet, smidigt gränssnitt, enkelt att byta armband, finns i mängder av olika utföranden
-
Lite för liten även i 42 millimeter-sizen, riktigt klen batteritid, saknas flertalet självskrivna funktioner
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

4
Apple Watch

Apple Watch

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

Efter tre månader tillsammans med Apples första klocka har Hegevall delat ut betyg...Loading next content