Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Sony VPL-HW65ES

Sonys billigaste Lcos-projektor är en mycket trevlig bekantskap. Petter har delat ut betyg...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Okej, för dig som är projektortokig och initierad ber jag på förhand om ursäkt för det kommande stycket, detta är nämligen information som du såklart redan känner till men jag tänkte försöka vara pedagogiskt heltäckande och informativ i starten av denna text. Projektorn som här testats är en Sony VPL-HW65ES och den bygger på Lcos/DiLA-teknologi, en paneltyp som framförallt vi på Gamereactor finnes fullständigt överlägsen jämfört med de mer vanlig LCD och DLP. Lcos (Sony kallar sin variant av teknologin för "SXRD" (Silicon Xtal Reflective Display) och JVC har döpt den till "DiLA" men allt är exakt samma sak) är en förkortning av "Liquid Crystal on Silicon" och minus all teknisk mumbojumbo erbjuder denna paneltyp av mjukare, jämnare och mer naturtrogen bild än vad LCD och DLP gör, åtminstone enligt oss.

"Liquid Crystal on Silicon" är bra skit, men dyrt. Det är en dyr teknologi som naturligtvis innebär dyra inköpskostnader för alla projektorer som innehåller den typen av panel. Sony har dock pressat priset på sin minsta modell och det går nu alldeles utmärkt att hitta en VPL-HW65ES för 24 995 kronor. Mycket pengar för en projektor såklart men ohyggligt billigt för en SXRD-klump som klämmer ur sig bild som med enkelhet, på en mindre duk, skåpar ut många av SF:s gamla halvrisiga bioprojektorer.

Sony VPL-HW65ES
Den är tyst, ljusstark, smidig och rysligt kapabel.

Sony VPL-HW65ES är en trechipsprojektor med 1920x1080p-upplösning som fått en ny lampteknik jämfört med föregångaren HW55. Lampan spottar ur sig 1800 lumen i ljusstyrka vilket är ordentligt imponerande och i lågt lampläge har den en livstid på cirka 6000 timmar. Sony har varit tydliga i marknadsföringen av denna projektor med att berätta att det handlar om en billigare modell men med dyra komponenter som lånats av storebröderna 320ES och 520ES (som fortfarande är den bästa hemmabioprojektor vi testat här på Gamereactor). Skillnaden är såklart den billigare, enklare optiken samt bristen på 4K-upplösning som i dagsläget (just nu) faktiskt inte är någon egentlig nackdel.

Redan ur kartong är bilden som 65ES producerar fullständigt briljant, inte minst i förhållande till priset. Vi har testat projektorn på vår gamla 94-tumsduk och även om den är i minsta laget råder det ingen tvekan om vilket kap detta verkligen är. Här trängs mängder av ljusstyrka med grymt bra kontrast, strålande svärta och rasande bra skärpa. Färgerna är lite väl uppskruvade ur kartong, det är för mycket drag i lågdagrarna och kontrasten är för högt ställd.

Detta är en annons:

Efter en snabb kalibrering är det dock väldigt imponerande vad som här erbjuds för 25 000 kronor. Att få 94" bild av den här kvaliteten för förhållandevis lite pengar torde vara tillräckligt stor anledning för varenda TV-tok att seriöst fundera på att uppgradera. Att se film på 94" (eller mycket större) och att spela Overwatch på den bildytan är givetvis en helt underbar upplevelse.

Sony VPL-HW65ES
Den perfekta projektorn för dig som är seriös i ditt spelande/filmtittande och vill ha större bild än vad en TV kan erbjuda.

65ES är enkel att installera, trevligt designad, innehåller enkla menyer och presterar en otrolig bildkvalitet. Den är dessutom strålande som spelprojektor då vi mätt upp den till 21 ms i input lag vilket väldigt få (större) LED-skärmar klarar idag. Närmaste konkurrenten JVC DLA-X500 är strået vassare tack vare bättre svärta och det saknas ibland lite djup i Sony-bilden men överlag är detta sanslöst bra, inte minst för 24 995 kronor.

09 Gamereactor Sverige
9 / 10
+
Otrolig ljusstyrka, smidiga menyer, bra fjärrkontroll, grym rörelsehantering, ljuvlig kontrast, rasande bra skärpa, tyst
-
Svärtan hade kunnat vara något bättre
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

0
Sony VPL-HW65ES

Sony VPL-HW65ES

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

Sonys billigaste Lcos-projektor är en mycket trevlig bekantskap. Petter har delat ut betyg...Loading next content