Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Jabra Supreme

Supreme är Jabras mest avancerade blåtands-headset. Det är också ett av de bättre på marknaden, särskilt på strömmat ljud

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Att gå runt och se ut som Jean-Claude Van Damme i "Universal Soldier" har länge varit min dröm. Om jag inte kan få hans kropp vill jag åtminstone ha lika coola grejer. Ett sätt att komma närmare Van Damme är att bära ett bluetooth-headset. Ett headset har dessutom positiva bieffekter som mindre dödsstrålning i hjärnan och fria händer under samtal.

Jabra Supreme
Ball kille.

Alla har, konstigt nog, inte samma modeideal som jag. Många tycker att ett headset dinglande på ena örat ser nördigt och fånigt ut och även om det börjar bli mer accepterat är det fler än en som än idag ler lite överlägset åt killen på busshållplatsen som står och pratar rakt ut i luften. Dessutom använder fler och fler mobilen som musikspelare och det gör ett mono-headset ganska opraktiskt.

Men blåtandsheadseten har sin marknad och de har blivit bättre och bättre med åren. Dagens generation, om vi tittar på de lite högre upp i prisskalan, är riktigt vassa och många av dem låter faktiskt bättre än mobilens inbyggda mikrofon. Då finns det inga motargument kvar.

Nördig design

Detta är en annons:

Jabra är en gammal spelare i branschen och det märks för flaggskeppsmodellen Supreme är en genomtänkt produkt. Till att börja med slår man på och av headsetet genom att vika ut mikrofonarmen. Vid första påslagning sätts Supreme i par-läge och kan sen synkas med mobilen enkelt. Det fungerar utan knussel på samtliga våra tre testmobiler.

När parningen väl är genomförd kopplas headsetet mot mobilen inom några sekunder efter påslagning, bekräftat av en sval robotkvinna som säger "connected".

Att mikrofonen sitter på en arm gör att Supreme blir lite mer nördigt till utseendet än till exempel Jawbone eller något annat märke som gör lite mindre modeller. Men det ger å andra sidan också bättre ljud eftersom mikrofonen kommer närmare munnen och det känns därför som en rimlig kompromiss.

Jabra Supreme
Supreme ska enligt Jabra ha en taltid på 6 timmar och runt 15 dagars standby.
Detta är en annons:

Bra ljud överallt

Ljudet i Supremes mikrofon är mycket bra. Det har en klar, öppen karaktär och känns inte överdrivet komprimerat eller stickigt i någon del av frekvensområdet. Visst är det fortfarande en telefon och somliga dedikerade Skype-headset låter snäppet fylligare men det är å andra sidan ett headset för mobiler vi talar om, och såväl frekvensutrymme som bandbredd är begränsad.

Supreme bär på tal om det en hd-märkning vilket innebär att det ska vara certifierat för hd voice-samtal. Dessa är dock inte tillgängliga från någon svensk operatör än.

Om ljudet ut är bra är ljudet in ännu bättre. Supreme är ett utanpåliggande headset och det ger visserligen en sämre isolation än in-ear-modeller men trots det är ljudet neutralt och balanserat, med en viss dragning åt det ljusa hållet. Ett par in-ear-lurar ger bättre bas men det finns en behaglig och ganska neutral karaktär i Supreme som gör det lämplig för "all purpose"-lyssning där man klarar sig på ett (1) öra.

Radio och podcaster fungerar utmärkt och hörbarheten är god utan att ljudet får en hård karaktär. Även enklare mobilspel som Angry Birds låter så bra som det behövs men något mer avancerade titlar, där ljudet är i stereo kanske mår bättre av ett par vanliga lurar.

Bullerfritt

Bullerreduceringen är en av de stora usp:arna med Supreme. Jabra har använt sig av en teknik med dubbla mikrofoner för att fasutsläcka omgivande ljud och ge en renare signal. Det fungerar riktigt bra. Visst hörs det lite buller om man går i en bullrig innerstad men det är en klar skillnad mot att köra utan. Vindtåligheten är också väldigt bra - även ganska hårda vindpustar ger inget FRRRSCCCCHH-ljud under samtal.

Jabra Supreme
Den vikbara designen är väldigt praktisk.

Fiffiga finesser

En annan teknisk finess är röststyrningen, som ger dig möjlighet att svara genom att säga "answer" samt ställa in en del andra funktioner. Det känns en aning gimmick-betonat men visst, vill man ropa "answer" när någon ringer så går det. Annars finns en vanlig svarsknapp också. Tyvärr måste man trycka in en liten knapp innan man ger ett röstkommando och den knappen är för liten och grund vilket gör den svår att känna den med fingrarna.

Det finns också en gratis applikation att ladda ner till Iphone och Android-mobiler. Den ger användaren möjlighet att växla mellan ett par olika förinställda lägen för det inkommande ljudet. Det hörs ingen jätteskillnad mellan de olika lägena men en viss effekt på hörbarheten blir det med bil-läget.

Sammanfattning

Jabra Supreme är ett mycket bra och smart designat blåtandsheadset. Det funkar bra för radiolyssning och musik (även om man såklart får klara sig med mono. Det har också utmärkt buller- och vindreducering vilket är oerhört viktigt. Många headset låter bra eller okej inomhus, men utomhusljudet är minst lika viktigt för många användare. Visst känns det att man har det på örat men inte mer än med andra headset. Allt detta sammanräknat, gör Supreme till en av de bättre modellerna i segmentet.

09 Gamereactor Sverige
9 / 10
+
Mycket bra ljud in och ut, smart vikbar design, röstkommando
-
Liten röstkommando-knapp, inte så diskret design
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

0
Jabra Supreme

Jabra Supreme

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Henrik Persson

Supreme är Jabras mest avancerade blåtands-headset. Det är också ett av de bättre på marknaden, särskilt på strömmat ljudLoading next content