Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Creative HN-900

Bose har fått en utmanare inom bullerutsläckande hörlurar. Creatives nya HN-900 är lika snygg och lite billigare. Men är den lika bra?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Vanliga hörlurar ska vara två saker - välljudande och bekväma. Det är nog så svårt att bygga lurar som uppfyller de två kriterierna så när man adderar aktiv bullerutsläckning och inbyggd mikrofon till listan, blir det givetvis ännu värre.

Slutbullrat

Aktiv bullerutsläckning innebär att man istället för ljudisolerade kåpor har elektronik som jobbar för att minimera bakgrundsbuller som trafik, röstsorl, musik och annat. För detta används ofta någon form av mikrofon som spelar in bakgrundsljudet och fasvänder det.

Därefter blandas på elektronisk väg bakgrundsljudet med det fasvända "anti-ljudet" vilket enligt fysikens lagar innebär att de släcker ut varandra. Så funkar det alltså i teorin - hur det låter i praktiken beror på hur duktiga ingenjörer man har.

Creative HN-900
Detta är en annons:

Prispressare

Kungarna inom aktivt dämpande lurar har länge hetat Bose. Deras Quiet Comfort-serie har aldrig varit någon fantastisk ljudupplevelse men den har låtit tillräckligt bra för att locka resande premium-kunder som inte haft något emot att betala det höga priset och dessutom gillat statusen som märket för med sig.

Creative har däremot aldrig varit något snobbmärke och även här har man satt ett ganska lågt pris på 900 kronor. Om ljudet och dämpningen är tillräckligt bra kan därför HN-900 vara en riktigt spännande produkt.

Så, hur bra är de?

Detta är en annons:

Det första man märker är hur skönt ett par lurar sitter. Creative har imponerat på oss tidigare med sina Tactic-headset och HN-900 går i samma fotspår. Det är lätta och behagliga lurar som visserligen kunnat få ett par centimeter längre huvudband (Henrik får nätt och jämnt på sig dem i det mest utsträckta läget) men vilar skönt över öronen och känns bra även efter ett par timmar. De lyckas också, trots att kåporna är små, omsluta de flesta öron helt.

Kretsarna som ska reducera bullret drivs med ett (1) AAA-batteri, som sätts in i högra kåpan. Därefter kan man slå av eller på funktionen efter smak. Enligt Creative själva ska batteriet räcka i 40 timmar. Att ha funktionen avslagen är däremot ingen bra idé och vi ska återkomma till varför lite senare.

Mikrofonen

Egentligen är HN-900 ett headset. På sladden sitter en mikrofon och en knapp för att svara på samtal. Smidigt om man lyssnar på radio eller musik i mobilen och vill kunna svara utan en massa strul. Headsetfunktionen ska enligt Creative vara kompatibel med Iphone men vi har bara haft en Blackberry tillgänglig och det fungerar i den också, så antagligen är det universellt.

Vi har inte genomfört några detaljerade tester men vid testringningar låter det ungefär som en mobiltelefons inbyggda mikrofon vilket med tanke på att det är lite av en bonusfunktion ändå får ses som ett gott betyg. Utomhus blir det som väntat svårare och vindbrus hörs väldigt tydligt, dock utan att personen i andra änden får svårt att höra vad man säger.

Creative HN-900
Creative har valt att göra sladden löstagbar vilket är bra om den skulle bli glapp någon gång. Dock innebär ett sladdbyte att man förlorar mikrofonen.

Bullerreduceringen i HN-900 fungerar bäst i miljöer där bruset är konstant och väldigt monotont. Det är inget unikt för Creative utan gäller alla lurar med den här typen av teknik. Creative själva hävdar att HN-900 blockerar upp till 85% av bakgrundsbullret men det är såklart omöjligt att säga något om.

Vid våra tester känns drygt 50% reducerat buller som en mer korrekt siffra och om det är bra nog eller inte är svårt att säga. Det är antagligen vad man kan begära i prisklassen och om man har lurarna på sig utan musik så fungerar de i alla fall som hörselskydd på ett flygplan.

Vi har inte haft ett par tillgängliga för sida-vid-sida-test, men det känns som att HN-900 är ett snäpp sämre i bulleravseende än de dyraste Bose-lurarna. De kostar å andra sidan minst tre gånger så mycket, så det är knappast en rättvis jämförelse.

Musiklyssning

Den viktigaste aspekten är givetvis hur det låter med musik i lurarna. Här lyckas HN-900 ganska bra. De är inte i närheten av lurar för samma pris utan bullertekniken, men det är ju inte riktigt där Creative har tänkt att konkurrera heller.

De cirka hälften så dyra AKG K518 låter snäppet bättre och musikaliska och har en mer markerad bas vilket är bra eftersom man ofta tappar det lägre registret när man lyssnar i farten. HN-900 har en mer rak och flat återgivning och engagerar inte lika mycket.

De är heller inte överdrivet detaljerade i det övre registret men låter däremot aldrig direkt dåligt, oavsett musikstil. Sammanfattningsvis är ljudet antagligen i klass med ett par bättre lurar i 400-kronorsklassen. I alla fall så länge dämpningen är påslagen.

Slår man av dämpningen förvärras ljudet rejält. Lurarna tappar mellanregistret och röster låter som om de fått en filt lagda över sig. Basen lyser med sin frånvaro helt och lurarna låter väldigt fjärran och avlägsna. Vi rekommenderar därför att man har dämpningen påslagen jämt.

Creative HN-900
Skadden har mikrofon och svarsknapp, som även fungerar som play/pause. Notera de tre ringarna på hörlursproppen - två för stereoljudet, en för mikrofonen.

Sammanfattning

Creative HN-900 är ett par mycket bekväma och hyfsat välljudande hörlurar. De har en teknik som inte brukar finnas i det här segmentet och den tekniken fungerar okej. Ljudet är inte fantastiskt (rentav vedervärdigt med bullerdämpningen avslagen) men det låter tillräckligt bra för att funka på ett flygplan eller en buss och ligger på en mellannivå som gör dem kompatibla med de flesta musikstilar.

Mikrofonen låter som ett normalt headset och är absolut användbar vilket såklart ger ett mervärde. Om man räknar samman alla funktioner känns därför 900 kronor som en helt okej prisnivå. Man kan säga att Creative är aningen mer värda 900 än konkurrenten på B är värd 3.000.

Creative HN-900 passar en människa som a.) gillar teknik, b.) vill ha inbyggd mikrofon och c.) av någon anledning inte vill använda in-ears. Om man däremot bara vill ha bra ljud och isolering får man betydligt mer för pengarna i ett par passiva, slutna hörlurar från något av de stora märkena.

Creative HN-900
07 Gamereactor Sverige
7 / 10
+
Duger som headset, hög komfort, hygglig bullerdämpning, löstagbar kabel
-
Låter inte som 900 kronor, bullerdämpningen måste av ljudskäl alltid vara påslagen
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

0
Creative HN-900

Creative HN-900

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Henrik Persson

Bose har fått en utmanare inom bullerutsläckande hörlurar. Creatives nya HN-900 är lika snygg och lite billigare. Men är den lika bra?Loading next content