Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Huawei Honor 8

Den kinesiska tillverkaren Huawei är tillbaka med en ny modell i Honor-serien. Är detta den nya flaggskeppsdödaren?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Hört talas om Huawei? Om inte, då föreslår jag att du kryper fram ur din grotta och luktar på kaffet. För Huawei är nämligen världens tredje största smartphone-tillverkare efter Apple och Samsung. Det var inte länge sen som den kinesiska tillverkaren släppte Huawei P9, deras flaggskeppsmodell, och den fick genomgående finfina omdömen av teknikpressen. Nu ska vi dock inte recensera en ny telefon från P-serien, nu handlar det istället om den nya modellen i Honor-serien.

Honor 8 är ytterligare ett försök från Huaweis sida att erövra ännu fler marknadsandelar på kontinenter vars namn inte börjar på A och slutar på Sien. Den nya modellen är direkt framtagen för den kameraberoende Y-generationen som är på jakt efter en olåst nalle som inte kostar skjortan. Frågan är nu: Vad döljer sig under huven?

Under den blanka fasaden hittar vi ett Kirin octra-core CPU-chipset som är utrustad med ARM Cortex-A72 4 x 2.3GHz och ARM Cortex-A53 4 x 1.8GHz samt en i5 co-processor. För den som inte är särskilt insatt i sexiga chipsetnamn och invecklade processormodeller kan jag informera att prestandan i Honor 8 kan mäta sig med telefonmodeller som huserar Exynos 8890 eller Snapdrag 820. Med andra ord Samsung S7, HTC 10 och LG G5 (för att nämna några). Det är inte utan orsak som Huawei kallar den här modellen för en "flaggskeppsdödare". Utöver en ilsnabb processor bjuds det på NFC, USB Type-C ingång, fingeravtrycksläsare samt ett 3.5 mm jack.

Huawei Honor 8
Jasså? Du ville ha fler teknikspecifikationer? Under skalet döljer sig även 4GB RAM, ett batteri som rymmer 3000 mAh (med snabbladdningsteknik) och plats för dubbla SIM-kort.

Precis som flaggskeppet Huawei P9 har även Honor 8 två 12MP kameror på baksidan - där den ena kameran är en traditionell RGB-kamera och den andra är en monokrom kamera. Den traditionella kameran utför samma uppgifter som den alltid gör medan den monokroma har i uppgift att fånga upp mer ljus och fler detaljer. Sedan tar mjukvaran över och kombinerar dessa bilder för att därefter spotta ur sig en knivskarp bild. Det må låta som kliché-aktig marknadsföring men sanningen är att det funkar. Riktigt bra, dessutom. Det spelar ingen roll vilken kontext som råder, Honor 8 tar riktigt bra bilder. Just ja, får heller inte glömma att även framsidan har en 8MP kamera som kommer att tillfredsställda selfiegenerationen.

Detta är en annons:

Det som imponerar mest med Honor 8 är utan tvekan designen. Visst har designteamet hos Huawei inspirerats av både Apples och Sonys tidigare modeller men det spelar egentligen ingen roll när resultatet är så här pass snyggt. Honor 8 är innesluten i inte mindre än 15 lager av slipat glas vilket ger den en estetiskt tilltalande design. Jag snackar om ett solitt glasstycke som är omgivet av massa aluminium. Glöm plastiga detaljer och sega knappar. Här snackar vi om ett riktigt kvalitetsbygge. När jag håller i telefonen så känns det verkligen som att jag håller i en premiumtelefon. Det är nästan en sensuell känsla.

Huawei Honor 8
Värt att nämna är att glaset ger ifrån sig fler ljusreflektioner än en medelstor solcellspark. Personligen har jag dock inga större problem med det.

Trots att jag vrålälskar glas på telefoner så kan jag inte blunda för materialets nackdelar. En stor nackdel som glastelefoner dras med är att de är hala och Honor 8 är tyvärr inget undantag. Trots att den träffar rätt rent storleksmässigt (även hos oss med Trump-händer) vågar jag inte hålla telefonen med en hand eftersom den är halare än en veselinsmord ål. Varje gång jag plockar upp telefonen ur fickan får jag en hårresande adrenalinkick eftersom jag hela tiden känner att det finns en risk att jag kommer tappa den i backen. Detta leder mig i sin tur till nackdel nummer två med glasbestyckade telefoner: Glas går ganska lätt itu. Om du har fått dig en slev av klumpighetsgenen och har ett dåligt hjärta då bör du tänka ytterligare en vända till innan du slutför affären. Visserligen går allt detta att lösa genom att köpa ett pålitligt mobilfodral men då riskerar du att skyla telefonens läckra design.

Materialvalet är inte det enda som lämnar mig ambivalent. Honor 8 har en skärm som är sanslöst krispig (att läsa på telefonen är en fröjd) samt väldigt ljus samtidigt som den känns väldigt trög. Vill jag exempelvis svepa till höger måste jag göra det flera gånger innan aktionen faktiskt sker. Vill jag öppna en app måste jag ofta klicka flera gånger innan något händer. Trögt, alltså. Varför det är så kan jag bara spekulera kring. Jag tvivlar starkt på att det är den inre hårdvaran det är fel på eftersom när jag väl klickar på exempelvis en app så öppnas den hur fort som helst och allt i appen funkar utan större problem.

Detta är en annons:
Huawei Honor 8Huawei Honor 8Huawei Honor 8
Honor 8 Standard 32gb kommer i färgerna Sapphire Blue, Pearl White och Midnight Black. Det rekommenderade konsumentpriset är cirka 4490 kronor.

Mina misstankar är riktade mot Huaweis Android-skal EMUI. EMUI är ett löjligt tungt skal som förvandlar den vanligtvis smidiga Android-upplevelsen till rena rama pensionärsfesten. Det absolut värsta med EMUI är ändå bristen på nytänkande, för om jag ska vara ärlig så tycker jag att skalet får telefonen att se ut som en dåligt förklädd Ios-kopia.

Är Honor 8 en flaggskeppsdödare? Nja, det vågar jag inte skriva under på. Däremot är Honor 8 en kompetent telefon med utmärkt prestanda, ilsnabb fingeravtrycksläsare och den tar dessutom grymma bilder - och allt detta är förpackat i en läckert designad glastelefon. Inte illa för en telefon med den här prislappen.

07 Gamereactor Sverige
7 / 10
+
Läcker design, bra prestanda, löjligt snabb fingeravtrycksläsare, grym kamera
-
Trög skärm, sanslöst hal, EMUI är skräp
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

8
Huawei Honor 8

Huawei Honor 8

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Aldin Sadikovic

Den kinesiska tillverkaren Huawei är tillbaka med en ny modell i Honor-serien. Är detta den nya flaggskeppsdödaren?Loading next content