Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Sony KD-65XD9305

Sony vill att vi (och du) ska lira Playstation 4 Pro på deras senaste serie 4K HDR-skärmar. Vi har satt tänderna i KD-65XD9305

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Bättre sent än aldrig, eller? Den här skärmen (inklusive storebror 75XD9405) släpptes första veckan i juni och detta är därmed ett mer än lovligt försenat test, vilket jag vill passa på att be om ursä... Nä. Skit det förresten. Vi är vare sig någon überinitierad TV-blaska eller några ISF-tränade bildgudar. Vi är spelfreaks som även gluttar ohälsosamt mycket på BD- och UHD BD-film och på kuppen testar vi en bunt skärmar varje år och försöker berätta hur vi anser dem vara, främst för dig som avser att spela en himla massa på din nya TV. Med det sagt är vi såklart aldrig först, eller särskilt snabba. Vi är aldrig bäst heller med våra tekniktester men hoppas att det ska finnas tillräckligt med åsikter här på sidan, om vad vi helst använder i vårt officiella testrum här på redaktionen, för att du ska kunna dra nytta av vår expertis och förhoppningsvis förstärka ditt eget spelande, rent audiovisuellt.

XD9305 är en 4K HDR-TV med kantbelyst LED-panel av TA-typ. Sony kallar belysningsteknologin för "Slim Backlight Drive" och menar att det är någon slags hybrid mellan bakgrundsbelyst och LED-ljud i ramen (med dubbla rader lampor på varsin sida om skärmen som arbetar i skift för att dubbla effekten). Det krävs dock bara att man slår på skärmen i två sekunder för att se att det där är en finurligt skriven PR-räka och att den här TV:n är kantbelyst. Det låter dock som nånting mer negativt än vad det egentligen är, men rätt ska vara rätt. Sony KD-65XD9305 imponerar från första stund med riktigt fin bild direkt ur kartong, oavsett var LED-lamporna placerats. Låt mig klargöra detta direkt.

Sony KD-65XD9305
För 24 000 kronor får du en väldigt kapabel 65-tummare med sanslöst läcker design.

Rent designmässigt sörjer jag till viss del att Sony valt att frångå Bravia-designen då de klämt fast två ordentliga högtalare på varsin sida om skärmen. Detta gjorde förvisso att föregångaren till KD-65XD9305 blev onödigt bulkig sett till aktiv bredd men det gjorde även att TV:n liknade något ur en extremtjusig designkatalog eller något som tokdanskarna på Bang Olufsen hade kunnat piskat ihop mellan gröttuggorna.

TV:n är 12 millimeter tunn och själva ramen pryds av en guldkant som får den att kännas som en lyxpryl. En enkel men så smart designdetalj som man enbart ser om man står nära och mest troligt inte kostade mer än ett par kronor att stoppa in. Foten som skärmen står på är supersmidig att skruva fast och är sådär urläckert tidlöst minimalistisk som Sonys industridesign oftast brukar vara. Jag tycker nog att bordsstativet som medföljer KD-65XD9305 är det snyggaste som släppts på flera år, oavsett tillverkare.

Detta är en annons:

Den medföljande fjärrkontrollen är betydligt mindre snygg. Faktum är att den ser ut som en nio år gammal Doro-telefon för synskadade. Den är enkel att använda och med gummiklädda knappar men hela grejen med 2016-fjärrkontroller som ser ut som de designades av Ellos under slutet av 80-talet förblir en gåta för mig. Varför inte bara göra som LG och deras geniala "Magic Remote" och tänka om helt?

När det gäller ingångar och själva designen på skärmens bakstycke har Sony tagit i från tårna. Det finns fyra HDMI 2.0-ingångar där samtliga har fullt stöd för HDCP2.2 och medföljer gör en liten plastlucka som man kan sätta för sladdtrasslet och därmed göra även skärmens baksida till rena rama designdrömmen, om man nu skulle ha ett vardagsrum där skärmen stod mitt på golvet (av någon outgrundlig anledning).

Sony KD-65XD9305
Ett av få ordentliga minus med denna briljanta TV är fjärrkontrollens plastiga känsla.

Rent bildmässigt har vårt testexemplar visat sig vara snudd på perfekt rent färgmässigt ur kartong. Grönstick och en aningen obalanserad gråskala är det enda som vi tvingats rätta till men i övrigt märks det att den utökade färggamut som Sonys Quantum Dot Triluminos-panel erbjuder är en förbättring jämfört med förra generationen. Svärtan är imponerande djup och tack vare finfina gråskalor finns här en dynamik som vi snabbt lärt oss älska. Sony har precis som alla andra tillverkare sin egen specifika tuning när det kommer till färgtemp och ljusstyrka och som så många gånger tidigare är det lätt att begripa varför deras skärmar är så populära bland gamers som de faktiskt är. 4K X-Reality Pro-chippet som Sony KD-65XD9305 bygger på är en riktig arbetshäst och arbetar med framförallt skalning och interpolering på en nivå som redaktionens förra testskärm (Samsung) inte rår på.

Detta är en annons:

Sony KD-65XD9305 erbjuder underbart bra bild, helt enkelt. Vår testexemplar dras med en del clouding men det handlar inte om några sanslösa mängder och inget som inte hittas i skärmar från LG och Samsung. När det gäller panelens snabbhet har vi mätt upp den till 59 millisekunder i input lag vilket är helt okej för en 4K-panel med HDR på 65 tum. Med tanke på att Sony storsatsar på att gamers ska köra deras skärmar tillsammans med Playstation 4 och Playstation 4 Pro hade jag hoppats på att den här TV:n skulle komma ned under 30 millisekunder i "Game Mode" precis som nya serien Samsung-skärmar, men så tur hade vi alltså inte. Personligen har jag blivit ännu mer tolerant med inout lag under det senaste året. Kanske har det med åldern att göra, kanske har det med att jag inte längre lirar Halo aktivt längre, att göra. Jag vet inte men allt under 60 ms är okej enligt mig just nu, inte minst när vi pratar 4K HDR i den här storleken.

Sony KD-65XD9305
Den 12 millimeter tunna ramen delas av på mitten av en tunn guldkant. Snyggt...

Söker du en ursnygg, väl sammansatt och bildmässigt briljant skärm att matcha din nyinköpta Playstation 4 Pro med - rekommenderar vi varmt den här TV:n.

09 Gamereactor Sverige
9 / 10
+
Underbart läcker design, smidig fjärrkontroll, underbara färger, snabba menyer, grym fin svärta, klockrena gråskalor
-
Något buggigt operativsystem, plastigt platt fjärrkontroll
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

Sony KD-65XD9305

Sony KD-65XD9305

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

Sony vill att vi (och du) ska lira Playstation 4 Pro på deras senaste serie 4K HDR-skärmar. Vi har satt tänderna i KD-65XD9305Loading next content