Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Asus Rog Spatha

Efter en närmast brutalt lång utvecklingstid med flertal förseningar i backspegeln släppte komponentkungen Asus slutligen sin hajpade spelmus Spatha. Är den värd all väntan?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Spelorienterade möss råder det ingen brist på. I varje elektronikaffär värd namnet finner du en ocean av varierande musmodeller i olika prisklasser från en mängd tillverkare. Den här oceanen minskar naturligtvis en gnutta ifall du begränsar dig till trådlösa spelmöss och den minskar ännu mer ifall du begränsar dig till trådlösa spelmöss av bra kvalitet. Det är i den här lilla ankdammen som Asus släppt lös sin flaggskepsmus Spatha.

Taiwanesiska Asus är en aktör som ofta hamnar i ett undangömt vrå inom vissa produktsegment. Det är visserligen inte så konstigt med tanke på att företaget profilerat sig som kungen inom moder- och grafikortsvärlden. Asus ska dock ha en eloge för att de inte rädda för att bredda sin produktportfölj och ta lite risker. Olyckligtvis får dessa insatser inte alltid samma uppmärksamhet som deras traditionella produkter, vissa satsningar går obemärkt förbi medan andra gör väsen av sig på alla breddgrader. Asus nyaste spelmus Spatha hamnar i det sistnämnda facket. Efter att ha hajpat sin senaste spelmus till skyarna samt försenat släppet (och därmed ökat hajpen ännu mer) för att de verkligen vill se till att den skulle nå upp till de astronomiska förväntningarna, har det äntligen blivit dags att lägga labbarna på Asus efterlängtade monster.

Asus Rog Spatha
Det sägs att det var Mike Tyson som gav den här spelmusen sitt namn. Han ville naturligtvis säga "Sparta" men ingen på mötet vågade rätta honom så det blev som det blev.

Känner du till Michelangelos målning "Adams skapelse"? Den målningen kan användas för att illustrera min första kontakt med Spatha. När jag lyfte upp locket för första gången möttes jag utav ett svart matt papper som var stansat med glänsande svart färg. Först trodde jag att jag hade fått en exklusiv inbjudan till pressvisningen av uppföljaren till 50 Shades of Grey, men det visade sig istället vara ett meddelande från Asus där de bland annat skriver att jag inom kort kommer att uppleva "gaming på en helt ny nivå". Med en så pass fin presentation så måste den här musen vara något alldeles speciellt. Under välkomstpappret låg en snabbmanual och under den låg själva musen.

Med 175 gram på vågen huserar Spatha en minst sagt respektabel lasersensor med ett maximalt DPI-värde på 8200 och en uppdateringsfrekvens på 1000 Hz i trådlöst läge. I trådbundet läge går uppdateringsfrekvensen hela vägen upp till 2000 Hz, en siffra som ytterst få spelmöss kan skryta med. Huruvida det är nödvändigt med en uppdateringsfrekvens som går ända upp till 2000 Hz är diskutabelt då de flesta anser att cirka 500-600 Hz är tillräckligt för en silkeslen användarupplevelse. Dessutom är det värt att nämna att en hög uppdateringsfrekvens innebär att processorn tar mer stryk. Om du således har en äldre dator eller vill rakt av spara processorkraft då är det ingen dum idé att sänka uppdateringsfrekvensen - något som är fullt möjligt här.

Detta är en annons:

Vidare till designen. Jag föddes med babysmå Hobbithänder (jag använder två händer när jag dricker ur en halvlitersflaska), vilket innebär att Spatha är allt annat än designad för just mig. För rent storleksmässigt har vi göra med en gigantisk best här. Handmodellen som Asus utformade musen efter tillhör mest troligt Hulken. Eller Gamereactors egen chefredaktör Petter Hegevall.

Asus Rog Spatha
Om det inte har framgått vid det här laget har Asus inte satsat på en ambidextriös design som vissa av deras konkurrenter. Här är det högerhänta för hela slanten.

Utifrån ett estetiskt perspektiv tycker jag att Spatha är en, rent ut sagt, skitful mus. Riktigt, riktigt ful. Korsa ett minirymdskepp med ett Formel 1-fordon och du får Spatha. Vissa gillar säkerligen den här designen men jag personligen föredrar en mer kliniskt ren look. Med 12 programmerbara knappar varav sex är placerade på sidan i form av en skrytig ROG-logga (jag återkommer till den här punkten lite senare i recensionen) är Spatha den direkta motsatsen till en kliniskt ren look. Två knappar är placerade direkt till vänster om vänsterklicken och på toppen mellan klickknapparna finns en DPI-växlare. Under sidoknapparna samt på den högra sidan av musen finns det gummeringar som är räfflade med Maya-inspirerade mönster. Detta är den enda detaljen som jag tycker är någorlunda snygg. Det ska däremot sägas att musen är välkonstruerad. Tack vare det magnesiumlegerade chassit får jag inte den där plastiga känslan som jag vanligtvis får från andra möss. Allt här känns väldigt gediget.

Lådans innehåll slutar inte med musen. Bortsett från välkomstpappret och musen får du med en liten och överraskande kvalitativ väska som innehåller en laddningsstation, ett par USB-sladdar (den ena för musen, den andra för laddningsstation), två extra Omron-brytare och en tillhörande skruvmejsel. Just de extra Omron-brytarna är ett intressant tillägg. Under skalet på Spatha sitter det en imponerande sockeldesign som låter dig att byta brytare för att anpassa klickmotståndet. Genom att skruva lös de nedre fyra skruvarna kan du på ett enkelt sätt byta de förinstallerade brytarna med de som kommer i väskan. Jag testade att göra detta men insåg ganska snabbt att de förinstallerade brytare passar mig bättre. De som kommer i väskan är lite väl för hårda för min smak. Det är däremot trevligt att kunna byta överhuvudtaget - dessutom så lätt.

Detta är en annons:
Asus Rog Spatha
Asus förtjänar en stor slev beröm för själva uppackningsupplevelsen. Det var länge sen jag kände att jag höll på att packa upp något lika episkt som Spatha.

När allt innehåll var ute ur lådan var det äntligen dags att sätta igång med spelandet. Jag satte genast igång med Overwatch. Det tog mig inte många omgångar för att inse att Spatha inte är skapad med förstapersonsskjutare som huvudfokus. Jag är en person som varierar mina musrörelser baserat på vapnet jag använder (gäller även DPI-värdet). Min spelstil, där jag ofta lyfter upp hela musen, missgynnades rejält av Spathas massiva storlek och tyngd. Jag känner mig inte alls lika smidig i hypersnabba närstrider som när jag lirar med till exempel min nuvarande spelmus Logitech G900 Chaos Specrum (som är hälften så stor och väger hälften så lite). För att säkerställa att den här känslan inte var unik i Overwatch, bytte jag till Battlefield 1 och lirade lite där. Det lägre tempot hjälpte en gnutta men jag kände mig fortfarande segare än vanligt.

Något som imponerade enormt under min månad med den här musen är prestandan när jag kör trådlöst. Inte en enda gång upplevde jag någon form av fördröjning eller andra problem som ofta drabbar trådlösa spelmöss. Här flyter allt på galant. Om du är en person som fortfarande inte vågat gå all in på en trådlös spelmus på grund av fördröjningsrädsla då borde du testa Spatha. Den kommer krossa alla trådlösa fördomar på just den här fronten.

Jag nämnde tidigare att jag skulle återkomma till de programeringsbara sidoknapparna. Här är vi. När jag bytte från förstapersonskjutare till strategispel mappade jag om så många kommandon jag bara kunde till musen. Tyvärr har Asus lagt all fokus på utformningen av sidoknapparna från ett designperspektiv, så pass att de helt försummat funktionalitet och ergonomi. Sidoknapparna är som nämnt tidigare placerade i form av Rog-loggan. Ingen knapp är identisk med en annan, vilket på pappret låter hur bra som helst eftersom det, i teorin, innebär att du lätt ska kunna hitta en specifik knapp utan att titta. Men faktum är att knapparnas placering och utformning gör det otroligt svårt att faktiskt klicka rätt. Detta gäller i synnerhet mittenknappen som är nästintill omöjlig att klicka utan att röra vid de andra.

Asus Rog Spatha
Batteritiden här är inget att hurra över. Du klarar dig utan bekymmer en dag utan att ladda men mer än så är bara att glömma, vilket är underligt med tanke på musens storlek. Å andra sidan är det en barnlek att lägga Spatha på laddning. För musens undersida nära den stabila laddningsstationen (som för övrigt även agerar som sändare) och magneter kommer att låsa fast musen. För mig personligen kontrar detta musens risiga batteritid.

Jag skulle inte rekommendera Spatha till just alla, har du likt mig små händer och lyfter ofta musen när du lirar då hade jag mest troligt föreslagit andra alternativ. Om du däremot inte har babyhänder men är på jakt efter ett prestandamonster till trådlös spelmus som är dessutom välbyggd och har en stabil laddningsstation då har du ett klockrent alternativ här.

Asus Rog Spatha
Asus Rog Spatha
Asus Rog Spatha
Asus Rog Spatha
Asus Rog Spatha
Asus Rog Spatha
Asus Rog Spatha
Asus Rog Spatha
07 Gamereactor Sverige
7 / 10
+
Kraftfull sensor, grymt välbyggd, utbytbara brytare, kvalitativ bärväska, bra laddningsstation
-
Tung och klumpig, gräsligt mjukvarugränssnitt
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

4
Asus Rog Spatha

Asus Rog Spatha

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Aldin Sadikovic

Efter en närmast brutalt lång utvecklingstid med flertal förseningar i backspegeln släppte komponentkungen Asus slutligen sin hajpade spelmus Spatha. Är den värd all väntan?Loading next content