Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

AOC Agon AG271QG

AOC:s senaste gamingmonitor är en påkostad historia med ilsnabb IPS-panel och fantastiska färger...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

AOC har satsat stenhårt på pro-gaming de senaste åren. De bygger idag flertalet riktigt kapabla proffsmonitorer och sponsrar framgångsrika esportlag såsom Team Liquid och Red Instinct. Gamerscenen kan knappast bli hetare än vad den är just nu och det är nog därför som AOC väljer att satsa en hel del på en skärm som är tänkt förbättra dina resultat i titlar som Call of Duty: Infinite Warfare, Counter-Strike: Global Offensive, Battlefield 1 och Overwatch.

Det märks extra tydligt att detta är en premiumprodukt för den seriösa spelaren när jag packar upp AG271QG, för till skillnad från deras budget- och mellanprisklass-skärmar ger Agon ett betydligt mer påkostat intryck.

Hela skärmen är mattsvart förutom ett rött V som är fäst på baksidan. Jag gillar att ramen runt bildytan också är mattsvart för då minskas risken att det blir onödiga reflexer. Foten är I metall och känns väldigt stabil men tyvärr så är konstruktionen lite väl ranglig och det går inte att tighta åt skruvarna riktigt för att fixera fast skärmen och det är lite synd. Fästet går att vinkla och rotera I alla riktningar för att justera skärmen precis som du vill ha den. På fästet finns det även en höjdskala, som AOC har valt att kalla "Ergo Dial", med den kan du enkelt komma ihåg vilken höjd du brukar ha skärmen på för att slippa gissa dig fram till dina mest ergonomiska inställningar.

AOC Agon AG271QG
Detta är en annons:

Det sitter även en hörlurshållare på ena sidan av skärmen i form av en arm som fälls ner, även det är en smart finess tycker jag. Något som däremot AOC hade kunnat hoppa över är dom inbyggda högtalarna som låter illa och därmed inte fyller någon funktion. Ingen seriös spelare skulle någonsin fundera på att försöka bättra på sin ranking i valfritt multiplayerspel och då använda sig av det inbyggda ljudet i denna skärm, detta eftersom det mest låter som om någon fångat ett mycket litet mårddjur och snabbt stängt in det i en kakburk, när exempelvis kanonerna i Battlefield 1 dundrar igång.

Det finns gott om anslutningar på AG271QG. Den har fyra stycken USB 3.0-anslutningar, två på baksidan riktade neråt och två på kortsidan varav den ena är snabbladdande. Hörlursuttag och mic-ingång finns det också bredvid USB-ingångarna på kortsidan samt även en separat linjeutgång på baksidan. Förutom displayporten sitter det också en extra HDMI-anslutning men den är strypt till 60Hz och fungerar mest som komplement för att koppla in till exempel en bärbar dator eller spelkonsol som Playstation 4 eller Xbox One S.

Utsidan är en sak men det är vad som finns på insidan som gör den här skärmen riktigt intressant. AG271QG har nämligen en IPS-panel på 2560x1440 pixlar, 8-bitars färger per kanal, en responstid på fyra millisekunder och 165Hz uppdateringshastighet överklockat via G-sync. I spelsammanhang finns det snabbare skärmar när det gäller ren responstid, men i dessa sitter det TN-paneler och de har inte alls samma bildegenskaper som en IPS-panel har.

AOC Agon AG271QG
Detta är en annons:

I mitt fall fungerar det här alldeles utmärkt eftersom jag använder min dator till lika mycket bildredigering och filmtittande som spelande är detta en underbar kompromiss. När jag jämfört AG271QG mot en snabbare skärm har jag väldigt svårt att märka någon skillnad mellan två och en millisekunds responstid, nu ska det dock tilläggas att jag inte spelar spel som till exempel Counter-Strike: Global Offensive på elitnivå heller utan som mycket entusiastisk (och förhållandevis seriös) amatör och därför finns det säkert proffsspelare som absolut inte håller med mig angående just den tekniska detaljen och det kan jag förstå.

Men att som kompromiss kunna få den fantastiska bildkvalitén som skärmen har utan att märka av att den inte är lika snabb på pappret som renodlade spelskärmar, tycker jag är en stor fördel. När det kommer till uppdateringshastigheten däremot är skillnaden enorm och steget från 60Hz upp till 165Hz märks otroligt väl. Bilden blir betydligt lugnare och mer behaglig för ögonen. Just 165Hz-läget kräver att du aktiverar överklockningen manuellt I skärmen och att du har ett grafikkort som stödjer G-sync. Om inte, är det 144Hz som är max-inställningen.

Färgåtergivningen I AG271QG är makalöst bra. Balansen mellan färgerna är utmärkt även om det finns en viss tendens till grönt stick I vitbalansen är det väldigt lite för att vara out-of-the-box och fortfarande o-kalibrerat. Med ett kontrastförhållande på 1200:1 är svärtan också grymt bra. Ljusstyrkan är däremot högt ställd ur kartong och den fick jag justera ner en hel del för att inte få ont i ögonen under längre spelpass.

Med tanke på att AOC har valt att satsa ordentligt med krut på AG271QG är det väldigt svårt att förstå hur menyerna inte verkar ha fått nån uppmärksamhet alls. Eftersom skärmen i övrigt är genomtänkt och utan egentliga brister tycker jag gott att både knapparna på skärmen och "on-screen"-menyn borde hålla en högre klass. För menyn är inte rolig att navigera runt i, gränssnittet är inte särskilt snyggt och alltihopa känns gammalt.

AOC Agon AG271QG

AOC Agon AG271QG en otroligt bra skärm. Kombinationen av fantastiska bildegenskaper och mycket bra spelegenskaper gör att om du som mig vill ha en skärm som fungerar utmärkt att både jobba med och spela på har ett fullvärdigt alternativ utan att behöva kompromissa. Visst den kostar en hel del men ersätter två stycken skärmar, med två användningsområden, på ett sätt. Stativet hade absolut kunna varit bättre och menyerna också men det är bagateller i en sammanfattningsvis fantastisk monitor.

09 Gamereactor Sverige
9 / 10
+
Superb bildkvalitet, neutrala färger, ruskigt bra svärta, snabb panel med möjlighet att köra G-sync i 165 Hz, påkostad design
-
Undermåliga menyer, något högt pris
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här


Loading next content