Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

BenQ Zowie XL2540

Fredrik har spelat Counter-Strike: Global Offensive så ögonen blöder på BenQ:s senaste värstingskärm

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Jag slår fast det direkt: BenQ:s nya gaming-värsting Zowie XL2540 är bisarrt bra. Efter en veckas spelande med deras nya modell i XL-serien är det svårt att inte bli imponerad. Nu kommer inte det som nån överraskning direkt, snarare tvärtom. Det Taiwanesiska märket är välkänt för att för just suverän bildkvalitet, grymt snabba paneler och är fyllda med smarta finesser. De är även välanvända inom esporten och mångas förstahandsval när det ska spelas framförallt Counter-Strike: Global Offensive samt Overwatch. Det råder inga som helst tvivel om att du blir en bättre spelare med den här skärmen.

Zowie XL2540 är specialbyggd för snabba actionspel. Olika designdetaljer skvallrar om att inget har lämnats åt slumpen när BenQ tagit i från tårna för att möta den allt mer krävande klicken seriösa gamers. En detalj och nånting som skiljer sig mot tidigare skärmar jag provat är att ramen runt själva bildytan sticker ut längre och är mattsvart för att minska reflektioner. Detta fungerar väldigt bra. För att ytterligare kunna avskärma störningsfaktorer går det dessutom att montera på två stycken sidosköldar, en på varje sida och även fast det ser lite fånigt ut är själva funktionen fullständigt klockren. Jag känner mig ännu mer instängd i det som sker i spelet - och kan fokusera mycket bättre på vad som sker på skärmen.

Benq Zowie XL2540
Den är förvisso riktigt plastig, men å andra sidan oförskämt välbyggd och genomtänkt.

Med möjligheten att köra ända upp till 240Hz uppdateringsfrekvens, med tillräckligt bra grafikkort då vill säga, flyter alla spel makalöst bra. Jag har jämfört fram och tillbaka skillnaden mellan 144 och 240 Hz och jag skulle nog ha väldigt svårt att blindtesta vilken som är vilken för båda fungerar väldigt bra men jag upplever bilden som snäppet lugnare med 240Hz och har haft den inställd på det under hela testperioden.

Som jag sagt i tidigare recensioner är jag lite av en Counter-Strike-nörd och även fast jag bara är en glad amatör märker jag direkt hur galet snabb Zowie XL2540 verkligen är. Responstiden skiljer sig en hel del mot andra skärmar jag provat och när terroristerna rushar bombplats B på Dust II eller rampen på Nuke blir det aldrig kaos på skärmen utan jag kan enkelt skjuta fienden en efter en tack vare panelens snabbhet (1 ms i input lag). Upplösningen ligger på 1920x1080 och bildkvalitén är bra för att vara en TN-panel men färgerna var väldigt högt påställda ur kartong och det krävdes en liten stunds kalibrering för att få till bilden som jag vill ha den.

Detta är en annons:
Benq Zowie XL2540
För den seriöse turneringsspelaren är detta bland det bästa som går att köpa för pengar.

BenQ har tänkt till och det gick alldeles utmärkt att navigera bland funktionerna tack vare en väldigt finurlig finess. Det följer nämligen med en liten rund puck som kopplas in till skärmen och med hjälp av den kan du sköta bildmenyerna hur lätt som helst istället för att att fippla med knapparna på själva ramen. 
På den lilla dosan kan du dessutom byta mellan tre olika bildprofiler och möjligheten att enkelt kunna skifta - är helt suverän. Istället för att använda ett program som jag gör med min vanliga skärm klickar jag bara på pucken för att byta. Enkelt, smidigt och en väl genomtänkt.

Benq Zowie XL2540
Den vikbara kepan som sitter på sidan om skärmen hjälper till med att stänga ute ljud och minska reflektioner.

Att skärmen är byggd för actionspel märks också i bildinställningsmenyn för där finns det två stycken justeringsmöjligheter som är lite speciella för just den typen av spel. Den ena heter "Vibrance" och med den ställer du lystern i färgerna. Det är något som används av de flesta proffsspelarna i framförallt Counter-Strike och även jag själv spelar med högre lyster för att lättare kunna se fienden. 
Den andra funktionen heter "Black EQ" och med den ställer du ljusstyrkan i mörka områden, utan att påverka de ljusa miljöerna runt omkring. Det här läget är perfekt om du till exempel tittar in genom ett mörkt fönster med starkt ljus runtomkring för att då blir det mycket lättare att urskilja om det finns någon eller något därinne. Båda dessa funktioner har hjälpt mig upptäcka motståndarna snabbare massor med gånger och är suveräna för att kunna skräddarsy bilden beroende på vad du spelar.

Detta är en annons:
Benq Zowie XL2540
Den här skärmen är fantastisk och därför erhåller den också vårt allra högsta betyg.

Zowie XL2540 är rent designmässigt mycket välbyggd och stativet är otroligt stabilt. Du sköter det busenkelt med ett finger och det går att justera 14 centimeter i höjdled, vridas 45 grader åt varje håll samt tiltas 15 grader upp och ner. Det är tveklöst det bästa stativet jag kommit i kontakt med hittills. 
Skärmen har även bra anslutningsmöjligheter och det sitter dubbla HDMI-ingångar och en Displayport-ingång på baksidan samt även en hörlursingång och en mikrofoningång. Självklart är den även utrustad med en hörlurshållare som du enkelt klickar fram i form av en arm på den vänstra sidan av ramen. Detta är en fiffig funktion som jag använt mycket för att slippa repa mina alldeles för dyra fina hörlurar. USB-anslutningarna är fyra till antalet och fördelat på tre stycken ingångar och en utgång. Rikligt med ingångar alltså och det saknas ingenting i mina ögon.

Sammanfattningsvis är BenQ Zowie XL2540 fantastisk bra. Kompromisslöst byggd med smarta finesser för seriösa gamers. Den blixtsnabba panelen får alla spel att flyta otroligt bra och även fast jag saknar färgdjupet och kantutjämningen i min IPS-skärm går det liksom inte komma ifrån att den här är bättre att spela på. Nu återstår det bara att övertala Petter om att jag verkligen behöver en till redaktionen.

10 Gamereactor Sverige
10 / 10
+
Snygg design, toksnabb panel, smarta finesser, ljuvliga menyer, stabilt stativ, fantastiskt byggkvalitet
-
Ingenting
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

7
BenQ Zowie XL2540

BenQ Zowie XL2540

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Fredrik Lindman

Fredrik har spelat Counter-Strike: Global Offensive så ögonen blöder på BenQ:s senaste värstingskärmLoading next content