Gamereactor International Svenska / Dansk / Norsk / Suomi / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands
Gamereactor
Logga in medlem


Glömt lösenordet?
Jag är inte medlem men vill bli det

Eller logga in med Facebook-konto
Gamereactor Sverige
hårdvarurecensioner

Creative Sound BlasterX Katana

Creatives PC-ljudlimpa är en ful historia med hemskt namn. Men den låter riktigt, riktigt bra


Det råder ingen tvekan om att Creative enbart vill attrahera en viss typ av kunder med ljudlimpan Katana. Förpackningen ser ut som en risigt formgiven 80-talskartong med spretiga ninjatypsnitt och blodröda manér medan namnet, Creative Sound BlasterX Katana, mer känns som en parodi. Creative vill kommunicera med de 15-åriga speltokarna med den här produkten och även fast jag förstår hur de tänker, tycker jag att det är synd att de verkar vara så snäva i sitt marknadsföringstänk och på det sättet som de presenterar sina produkter just nu, för Katanan är mångsidig och ytterst duglig både som PC-högtalare och som mer traditionell ljudlimpa, till din TV.

Creative Sound BlasterX Katana
Katana fungerar också som ett ljudkort med stöd för virtuellt 7.1-kanals1 ljudingångssignaler som levererar realistiska speleffekter och ljudsignaler med nästan exakt precision och positionering när den ansluts via USB.

3000 kronor kostar den, vilket per automatik gör den till en av de billigaste limporna med tillhörande (trådlös) Bluetooth-subwoofer som Gamereactor hittills testat. Med priset inräknat i ekvationen vore det direkt lögnaktigt att inte kalla Katanan för köpvärd då det här erbjuds ljud som vanligtvis kostar det dubbla. Synd bara att den är så gräsligt ful.

Creative Sound BlasterX Katana
När den ansluts via optisk ingång ger den Dolby Digital-certifierade Katana ett realistiskt digitalt 5.1-ljud, vilket ger dig det mesta för dina spel- och filmkvällar och -nätter.

Det första som slår oss när vi packar upp kartongen är att Katana känns väldigt välbyggd. Borstat aluminium, plast av hög kvalitet och knappar som känns gedigna och hållbara är alla ingredienser som utgör vårt första-intryck. Under själva limpan sitter en bunt RGB-lampor som likt de flesta av dagens pro-tangentbord går att ställa in efter eget smak och tycke. Vill man belysa mediamöbeln med en regnbågskaskad av starka neonfärger går det naturligtvis helt utmärkt precis som att det går att exempelvis ställa in ett svagt ljusblått sken som färgar skrivbordet under PC-monitorn. Allt detta sköts via en Creative-app som fungerar bra, utan bekymmer eller krångliga gränssnitt.

Creative Sound BlasterX Katana
Spela hela din musiksamling direkt från Katana via ditt USB-minne med dina favoritlåtar, och tryck på Spela för att njuta av en fantastisk ljudupplevelse. Du kan också se din spellista i Sound Blaster Connect.

Det andra som slår oss och som utan tvekan är den här limpans största plus, är att den har fullt stöd för 24-bit/96kHz. HD-ljud, alltså. Att koppla in den till sin PC och mata den med 24-bitars-audio från en skiva inköpt från HD Tracks är en trevlig upplevelse och efter besvikelsen som stavas Creative Soundblaster iRoar Go är jag överraskad över hur bra Katanan låter. Visst, det saknar en del stomme i mellanregistret och det saknar kontroll i de höga registren men basen är kontrollerad och diskanten likaså. Vi har bland annat kikat på The Martian och Toy Story 3 på Blu-ray med Katanan kopplad till vår test-TV Philips 65PUS7601 och för att vara en limpa för 3000 kronor är det faktiskt svårt att hitta särskilt många saker att gnälla på.

Creative Sound BlasterX Katana
Du behöver inte väcka hela huset för att du spelar sent på nätterna. Med hörlursuttaget och mikrofoningången fungerar Katana med de flesta hörlurar och headset så att du kan ge ditt bästa även när alla andra sover.

Det som smärtar är dock att det saknas HDMI-ingång, något som inte gör något för den som avser att lägga limpan under sin PC-monitor men helt klart är ett minus för dig som tänkt slunga högtalaren under TV:n. Samtidigt är det ingen jättegrej, det handlar bara om att du helt enkelt får koppla in din konsol samt din BD-spelare till TV:n snarare än direkt in i limpan. Lyckligtvis väger det positiva över allt vad mina små, små minus heter och avslutningsvis är ljudtrycket (150 watt) och stödet för såväl Dolby Digital och 24-bitsljud något som gör att vi älskar denna lilla Katana. Visst, den är ful som stryk, blinkar som ett sådant där äckligt RGB-tangentbord och heter något så groteskt fult som "Creative Sound BlasterX Katana", men det gör inget. Den låter toppenbra och belönas därför med en nia.

09 Gamereactor Sverige
9 / 10
+
Kontrollerad och djup bas, fantastisk diskant, dynamisk ljudbild, stöd för 24-bitsljud, stöd för Dolby Digital, enkel att ställa in, klockren app
-
Saknar HDMI-ingång, något slappt mellanregister
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här