Gamereactor International Svenska / Dansk / Norsk / Suomi / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands
Gamereactor
Logga in medlem


Glömt lösenordet?
Jag är inte medlem men vill bli det

Eller logga in med Facebook-konto
Gamereactor Sverige
hårdvarurecensioner

Fnatic Gear Duel Modular Gaming Headset

Fnatic avser med sitt senaste headset att både golva motståndarna på spelplanen och ersätta våra trofasta lurar när vi sitter på bussen. Bortsett från en potentiell fallucka av episka proportioner, lyckas de rätt bra


Fnatic är som du säkert vet, eller har hört talas om, ett esportslag som tävlar i både FIFA och League of Legends. De har, vid sidan av tävlandet, också satt sitt märke på en rad speltillbehör. Gamingmöss, tangentbord och headset har alla fått den stilrena loggan. Deras senaste uppfinning är ett så kallat modulärt headset och det ska tydligen skilja sig från mängden då det varken har en jättebred huvudbåge eller en arsenal av ljus som skulle få Las Vegas att blekna. Meningen, enligt Fnatic själva, är att vi ska kunna dominera slagfältet och när vi sen går ut, ska kunna bära samma headset utan att se ut som något direkt taget ur Star Trek. Vi får väl se hur väl de lyckats.

Fnatic Gear Duel
Headsetet i sitt "Gaming Configuration"

Enligt mig så beror ett headset eller hörlurars kvalité på tre nyckelfaktorer - komfort, ljud och utseende. Utsidan är inte allt - men på samma sätt som man inte alltid vill springa omkring med en tröja prydd av bild på en halvnaken J0nas Mäki, kanske inte alla vill slänga på sig ett headset som får en att se ut som en cyborg. Sen har vi komforten som i mitt fall kan höja, eller totalt sänka, ett headset om den inte är gjuten. Sen har vi såklart det som är viktigast - ljudkvalitén. Det är i första hand dessa element som jag tänkt dissekera i den här recensionen. Så låt oss börja med det som dina synorgan kommer utsättas för så fort du öppnar lådan - utseendet.

Fnatic Gear Duel
Och i sitt "On the Road"

Headsetet är ett så kallat "modulärt" sådant vilket i praktiken innebär att det är en byggsats. Huvudbåge, högtalare, vadderade kuddar och kablarna kommer alla i olika påsar och det blir upp till dig att montera ihop det. Tack vare en smidig steg-för-steg-manual tar det inte allt för lång tid eller är alldeles för krångligt och känslan av att bygga ditt eget headset infinner sig fort. Det ger en viss känsla av tillfredsställelse då du vet med dig att du faktiskt satt ihop det du använder själv, precis som datorbyggen. Du får två vadderade kuddar som tydligen är ideala för olika användningsområden. För headset-aspekten har vi ett par heltäckande kuddar som omsluter hela örat och för hörlurarna har vi ett mindre par som går ovanpå. Vi får även två kablar där den ena är en klassisk hands-free med tryck-för-att-svara mikrofon och den andra med integrerad och ställbar boom-mikrofon.

Nåja, jag har ett klagomål här. Kabelanslutningarna som går från bågen och in i högtalarna, eller från högtalarna och in i datorn/telefonen, hålls alla på plats av ett lås. Du sätter in kontakten och vrider sedan pluggen 45 grader för att låsa fast den. Jag förstår inte varför de valde den här designlösningen då en normal 3,5-plugg bara klickar in. Anledningen är att själva låsmekanismen är av samma plastigt gummiliknande material som kontaktens skyddshölje, och om den slits ned får ljudet en fet smäll. Det ger glapp och i värsta fall ljud i ena örat, inte i andra. Jag använde mikrofonkabeln och när jag skulle byta till den hands-free-kabeln krävdes lite hårda tag för att få ur den. När jag senare skulle koppla in den igen kunde jag utan problem vrida runt kontakten - låsmekanismen hade pajat till följd av hårdhandskarna.

Fnatic Gear Duel
Låsmekanismen ser ut såhär och den kunde de i ärlighetens namn ha skippat.
Fnatic Gear Duel
Mikrofonen inkopplad och den ytterst diskreta Fnatic-loggan. I övrigt är bygget väldigt stilrent.

Detta ledde till att jag fick resultatet jag pratade om tidigare - dåligt, distat och glappande ljud i ena örat. Det går visserligen alltid att reklamera men med tanke på att ekipaget kostar närmare 2000 kronor hade jag förväntat mig bättre kvalité i det här avseendet. Detta är å andra sidan det största bottennappet här, och kvar har vi i princip bara det som ger plus i kanten. Komforten är det första. Många headset/bygelhörlurar jag har testat har en tendens att trycka på strax ovanför öronen vilket i längden både irriterar och skaver. Här är det en annan femma. Du känner att du har det på dig men något skav blir det inte. Jag har under tiden jag testat både använt lurarna under en promenad på 40 minuter, samt under timmeslånga spelpass utan att irriteras. Och då jag har glasögon talar det ännu mer för komforten.

Om du däremot byter till "on ear"-vaddarna så hamnar lurarna helt plötsligt ovanpå örat och skaver då lite mer. Jag har burit dem på bussen till och från skolan och under de dryga två timmars sammanlagda restiden kände jag av dem gång på gång. Inte lika skönt som med "over ear"-varianterna, så spontant skulle jag rekommendera de heltäckande över "on ear"-vaddarna. De låter även lite bättre, faktiskt. Ljudet läcker inte ut lika mycket och därför känns vad du nu har i örat närmare, mer fylligt.

Fnatic Gear Duel
Den medföljande förvaringsväskan rymmer både lurarna och kablar, och försluts enkelt med snörena här.

När vi ändå talar om fyllighet och ljud kan jag passa på att ta upp just ljudet. Här märks det att vi pratar om ett par högteknologiska kåpor i 2000-kronorsklassen. Diskanten är lagom peak:ig, mellanregistret är fint/balanserat med mycket kropp och basen är med rätt låt eller spelljud - fullständigt fantastisk. Den 40 millimeter breda elementen som gömmer sig inuti lurarna utklassar mina Turtle Beach Z60 (som har 60 mm) när vi talar om spannet 20-200 Mhz (basen, alltså, The boom). I och med det behöver du ingen aktiv brusreducering, som passande nog lyser med sin frånvaro här. Jag har spelat en del Tomb Raider, The Hunter: Call of the Wild och lyssnat på en del musik och ljudet sviker, så länge kontakten är inkopplad ordentligt, aldrig. Faktum är att dessa ska förbli mina standardlurar för allt mitt spelande framöver.

Fnatic Gear Duel
Får det lov att vara en leverans hörlurar i påsar för frystorkad mat?
Fnatic Gear DuelFnatic Gear DuelFnatic Gear DuelFnatic Gear Duel
Headsetet ur olika synvinklar och vrår.
Fnatic Gear DuelFnatic Gear DuelFnatic Gear Duel
Det blir aningen smalare med "on ear"-vaddarna.

Då återstår bara slutklämmen. Tycker jag lurarna är snygga? Ja. Tycker ja de är sköna? Ja. Är ljudet bra? Mycket bra. Är det ljud värt 1900 kronor? Kanske inte. Värt att nämna är också att lurarna inte har surround utan det är stereo som gäller. Men på det stora hela skulle jag inte säga att du gör dig själv en otjänst om du slantar upp med två laxar för det. Var bara försiktig med kontakterna som jag nämnde tidigare (då dessa inte heller är kompatibla med andra 3,5 mm-pluggar utan kräver den speciella låsmekanismen för att fungera ordentligt), och du kommer inte ångra dig.

Fnatic Gear Duel
Såhär ser en trasig låsmekanism ut.
Fnatic Gear DuelFnatic Gear DuelFnatic Gear Duel
Mikrofonen kommer med en splitter som ansluts via respektive ljud- och mikrofoningång. Denna följer samma färgmönster som resten av bygget.
Fnatic Gear Duel
Fnatic Gear Duel
Fnatic Gear Duel
Fnatic Gear Duel
08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Snygga, god komfort, snälla mot glasögonbärare, bra ljud, utmärkt bas, lätt att bygga ihop, möjlighet att välja vaddering, bra mikrofon
-
"On ear"-vaddarna skaver under långvarigt bärande, underlig låsmekanism
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här