Gamereactor / Dansk / Norsk / Suomi / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands / 中國
Gamereactor
Logga in medlem


Glömt lösenordet?
Jag är inte medlem men vill bli det

Eller logga in med Facebook-konto
Gamereactor Sverige
hårdvarurecensioner

Acer Predator Z301CT

Fredrik övar vidare och tränar upp sina kattlika reflexer med Acers senaste kurvade gaming-skärm...

  • Text: Fredrik Lindman

Predator-serien från Acer är, som de flesta insatta spelare redan vet, byggda för riktig hardcore-gaming. Mycket bra skit, helt enkelt (om du ursäktar min bristfälliga franska) och flaggskeppet, X34:an - är ju som du vet en av våra absoluta favoriter, genom alla tider (Petter slängde ut båda sina Apple Cinema Displays och bytte exempelvis ut de båda mot en X34:a, som han ofta kallar för den "bästa skärm han någonsin testat", bara en sådan sak).

Predator-grejorna är påkostade, välbyggda och genomtänkta med syftet att lyfta din spelupplevelse till absolut maxnivå och är därför välanvända av proffsspelare runt om i världen (och av rangligt gubbiga chefredaktörer som sitter med bildbehandling, formgivning och textförfattande). De syns ofta på stora esport-events som till exempel nu senast på Counter-Strike-turneringen IEM Katowice i Polen. Mina förväntningarna var därmed ordentligt höga när jag packade upp Predator Z301CT. Acer är fantastiska, och allt vi på förhand hade läst om Z301CT skvallrade om en ruskigt bra skärm.

Acer Predator Z301CT
Medan vi på Gamereactor inte riktigt ser meningen med böjda TV-skärmar, är det en helt annan sak när det gäller monitorer som vi sitter mycket närmare.

Det är inte första gången jag kommer i kontakt med en böjd spelskärm för jag har sett många kurvade TV-apparater men jag har aldrig förstått varför nån skulle välja en böjd panel framför en platt. Själva vitsen med en böjd skärm är ju att få till samma känsla som på exempelvis Imax men det funkar inte särskilt väl i vardagsrummet, enligt undertecknad, då TV:n är för liten och tittavståndet blir för stort.

Att TV:n är kurvad fyller liksom ingen mer funktion än att det ser häftigt ut och du vinner inget rent bildkvalitetsmässigt eller gällande ren inlevelse. Så har jag alltid sett på saken, åtminstone. En åsikt som jag tvingats rucka på i och med denna monitor. För i det här fallet känns den böjda panelen hur naturlig som helst. Jag älskar verkligen Acer Predator Z301CT. Den konkava bildytan följer ögat perfekt och det upplevs lite som 3D-känsla att sidorna är närmare ögat och ger intrycket av att du sitter lite "inuti" skärmen.

Acer Predator Z301CT har formatet 21:9 med en upplösning på 2560 x 1080 pixlar och bilden är därmed betydligt bredare än min vanliga skärm som har 16:9-panel. Det känns en smula ovant i början och även om jag inte föredrar att spela exempelvs Counter-Strike eller Overwatch i 21:9-ratio, är det en finurlig standard som bidrar till massa mer skrivbordsyta. Efter nån timme tänker jag inte på det längre utan tycker det är rätt skönt med den bredare bilden. Jag får plats med fler fönster i bredd och kan därför multitaska riktigt ordentligt, vilket är helt perfekt för mig.

Acer Predator Z301CT
Limpan i underkant är Eye Tracking från svenska Tobii som gör att du kan "skjuta" med ögonen och är en cool finess

Petter har ju tidigare skrivit om storebror X34 som också är kurvad men i den skärmen sitter det en IPS-panel och i den här har Acer istället valt att stoppa in en VA-panel. Personligen tycker jag det är lite synd för jag gillar IPS-bilden bättre. Dels på grund av färgåtergivningen men även för att kantutjämningen är bättre liksom pixeldensiteten. Det blir ett lugn i bilden som inte VA-panelen når upp till även fast den absolut inte upplevs som stökig - heller. Jag känner lite hur jag målar in mig i ett hörn här när jag säger så men det är extremt svårt att förklara. För även fast jag inte blir trött i ögonen av Z1:an (trots väldigt långa spelsessioner) känns IPS-skärmen X34 som står på chefens skrivbord skönare för ögonen. Jag föredrar bara den teknologin, helt enkelt. Precis som herr Hegevall.

Nånting som verkligen är imponerande när det kommer till den här typen av VA-paneler, är svärtan. För jösses vilken kontrast Predator-skärmen har. Sekvenser i spel där det är mörka partier blir verkligen sotsvarta och ger en häftig effekt som skärmar med TN-panel eller IPS-panel helt enkelt inte kan konkurrera med. Färgbalansen är bra även fast det krävdes en del kalibrering i vanlig ordning (eftersom skärmen är inställd för att stå i en ljus butik och därmed är högt påställd ur kartong) men det gick utmärkt med hjälp av den inbyggda mjukvaran. Med den kan du justera de vanliga bildinställningarna men även spelinriktade varianter som till exempel "Dark boost" som gör att du kan lysa upp eller mörka ned delar av spelgrafiken efter eget tycke. Gott om möjligheter för att få till en bra bild med andra ord.

Som spelskärm fungerar den underbart och att ratta runt Lara i Tomb Raider: Rise of the Tomb Raider är verkligen härligt. Bilden flyter perfekt tack vare G-sync som tillsammans med ett kompatibelt Nvidia-grafikkort gör att det är lugnt och behagligt även i riktigt stökiga, snabba, krävande spelsekvenser. Även ilsnabba actionspel som Counter-Strike: Global Offensive eller Overwatch flyter bra och responstiden på 4 millisekunder tillsammans med möjligheten att överklocka uppdateringsfrekvensen till 200Hz passar mitt spelande perfekt. Den är helt enkelt kanon att spela på men dem har inte valt att nöja sig där utan stoppar in ytterligare en funktion som gör Z1:an världsunik just nu, nämligen Tobii Eye Tracking. För Acer har valt att fabriksmontera Eye Tracking från svenska företaget Tobii.

I underkant på ramen sitter det helt enkelt en avlång limpa med flera inbyggda sensorer som läser av var dina ögon tittar. Det gör det möjligt att styra vissa funktioner i utvalda spel med hjälp av ögonen istället för musen om du vill och det låter ju bara hur coolt som helst. Jag måste erkänna att jag var skeptisk till om det verkligen skulle fungera men efter att ha spelat några timmar är jag lite imponerad ändå. För det funkar bättre än vad jag trodde och att "titta" på fienden med ögonen istället för att sikta med musen är jäkligt fränt. Spelupplevelsen blir lite mer levande och när jag traskar runt på gatorna i The Division och sneglar upp på ett av husen och gubben tittar dit, är wow-faktorn hög helt klart. Visst, det finns brister när sensorerna inte hänger med riktigt men i takt med att mjukvaran och teknologin kommer utvecklas är jag övertygad om att det här är nåt som kommer att komma mer och mer i spelvärlden framöver.

Acer Predator Z301CT
Själva skärmen är snyggt designad och väldigt välbyggd medan de där röda Transformers-fötterna känns lite barnsliga i sin utformning.

Det enda jag inte riktigt gillar med den här skärmen är designen på stativet som med det halvtramsiga "Transformers"-temat ser lite väl barnsligt ut och något som Acer hade kunnat hoppa över. Nu gör ju inte det stativet sämre på något vis för det är otroligt välbyggt och stabilt med väldigt bra justeringsmöjligheter. Det går enkelt och smidigt att höja/sänka/vrida/tilta skärmen precis som du vill även fast den väger en hel del. Designen på själva skärmen är stilren med Predator-loggan mitt på ramen och alla knappar och ingångar undangömda på baksidan. Att skippa knapparna på framsidan av ramen gillar jag skarpt för det är mycket enklare att sköta menyerna med den där lilla joysticken där bakom än att fippla med fingrarna på framsidan. Ingångarna är fem till antalet och fördelat på tre stycken USB, en HDMI och en Display Port.

Acer Predator Z301CT är riktigt bra och som jag skrev tidigare är det väldigt lätt att vänja sig och gilla det breda, böjda bildformatet. Som spelskärm fungerar den perfekt även om jag hade önskat att dem stoppat in en IPS-panel istället men jag gissar på att det är en kostnadsfråga. Att Acer dels är först i världen och även prisades på CES 2017 med en "best innovation award" när de fabriksmonterade Tobiis Eye Tracking-limpa på skärmen är väl värt för den lyfter spelupplevelsen och gör den ännu mer prisvärd. Det är mycket jag gillar med den och om du älskar nya finesser och vill ha en riktigt bra gaming-monitor är Z1:an onekligen ett mycket intressant alternativ trots den något höga prislappen.

09 Gamereactor Sverige
9 / 10
+
Fantastisk svärta, otrolig kontrast, finfina färger, snabb responstid, god byggkvalitet, spännande eye tracking-funktion, lättkalibrerad
-
Högt pris, endast två bildingångar
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här