Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Scuf Elite Controller

Scuf har tagit Microsofts oslagbara Elite-handkontroll och satt sin egen prägel på den. Men räcker det?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Scuf Elite är som namnet antyder Scufs egna variant av Microsofts superba premium handkontroll, Xbox One Elite Controller. Skillnaden här är att ytan och en del knappar är aningen justerade men i grunden är det samma konstruktion som Microsofts originalhandkontroll. Om du aldrig tidigare haft nöjet att med dina labbar smekt sagda dosa kan den enklast sammanfattas såhär.

Scuf Elite Controller
Vi har testat den röda varianten, men för den som önskar finns även grön och svart att välja på.

Knapparna och styrspakarna är mer gedigna och känns inte lika plastiga som originalkontrollen. Ta exempelvis styrspakarna som hos originalet är rätt plastiga och när du släppt dem, nästan vinglar tillbaka i ursprungsposition. Den här har istället gedigna spakar som när du släpper dem, sjunker tillbaka ordentligt, och snabbt. Det är tyngden som här gör sitt till och i min bok ger det mer respons. Spakarna är också skönare att använda då topparna pryds av ett lite grövre mönster kontra originalet. Visserligen justerade Microsoft spaktopparna redan i och med lanseringen av Xbox One S och den omarbetade kontrollen, men dessa är ännu bättre. Möjligheten att byta ut topparna mot andra finns också då paketet kommer med några andra alternativ.

Scuf Elite Controller
Styrspakarna är bättre vadderade och har mer gemensamt med den omarbetade handkontrollen som följde med Xbox One S än med originalet.

Greppet om själva handkontrollen är det inte heller något fel på. Baksidan pryds i det här fallet av Scufs logotyp som för att förbättra greppet, är ingraverad i hela baksidan. Det ger bra grepp och ingenting jag kan klaga på direkt. Skulle vara att det kanske inte är så snyggt med flertalet Scuf-loggor tapetserade på vardera sida av baksidan, men det är allt. Sen har vi specialknapparna som skiljer Elite-dosan från den normala. Och som här skiljer Eilte-handkontrollen från Scuf-diton. Elite handkontrollen har fyra stycken spakar lagda utmed kontrollen. Tanken är såklart att du utan att släppa taget om dosan ska kunna trycka ned dessa med toppen av dina fingrar. Glömde jag förresten att nämna att den här specialbeställs via Scufs egen hemsida och där kan du, om du önskar, välja Elite-dosans motsvarighet eller skippa dessa tillval helt?

Detta är en annons:
Scuf Elite Controller
Att byta ut detaljer är en barnlek då allt hålls ihop med hjälp av magneter.

I standardutförandet har Scuf dock valt att justera placeringen en aning. Istället för att lägga de platta spakarna längst med kontrollen ligger dessa utmed och två på vardera sida. Vilket jag inte är överförtjust i. Som tur är dessa specialknappar inte bara programmerbara via Xbox egen tillbehörs-app (så att de kan göra i princip vad som helst), utan de går också utmärkt plocka bort. Jag själv använder ingen av dem men för greppets skull har jag plockat bort de två yttersta. Jag har även ersatt det specialgjorda styrkorset med en stålvariant av originalet. Dessa operationer är en bagatell att byta ut. Styrspakarnas topp och just styrkorset hålls på plats med hjälp av magneter vilka ger vika med lite kraft.

En annan detalj som jag tror kan passa mången anhängare av exempelvis förstapersonskjutare är möjligheten att låsa bumper-knapparna. Vanligtvis kan vi trycka in dessa olika långt och beroende på spel få varierad respons. Exempelvis mer eller mindre kraftig acceleration i bilspel. Med den här kontrollen kan vi, via två diskreta spakar på kontrollens undersida, låsa knappspannet så att knappen bara trycks in halvvägs. I likhet med musbaserad skottlossning där faktorn som avgör hur fort du kan skjuta är hur snabbt du kan röra ditt finger, kan den här lösningen liknas vid det. Om inte lika precis så kommer man i alla fall i närheten och jag misstänker att några kvicka fingrar där ute kan dra nytta av den här funktionen.

Scuf Elite Controller
Detta är Scfus egna lösning på bakspakarna, som går att ta bort om så önskas.
Detta är en annons:

Så mycket mer finns faktiskt inte att säga om Scuf Xbox One Elite Controller, så jag ska summera. Scuf Xbox One Elite Controller är i grunden en Xbox One Elite-kontroll med lite annan finish och försiktiga designförändringar. Kontrollens extra tyngd och responsen från knapparna jämte originalkontrollen gör att den både ligger bra i handen och känns bättre att spela med. Har du någon gång använt en sådan här kommer det bli svårt att gå tillbaka till den normala igen, så mycket kan jag säga.

Scuf Elite Controller
Produktplacering till trots så ger det ökat grepp.

Ska jag avrunda med en negativ aspekt skulle det nog vara priset. 159 dollar blir ungefär 1500 svenska kronor, vilket inte är alltför långt ifrån vad den billigaste Xbox One-maskinen går för. Det är hutlösa pengar för en handkontroll, men jag skulle ändå säga att du får vad du betalar för. Då denna mackapär specialbeställs via Scufs egen hemsida finns möjligheten att verkligen skräddarsy din egen dosa, med allt från olika färger på alla möjliga delar till olika spakar av varierande grepp och längd. Detta ger helt klart kreativa eller kräsna spelare möjligheten att verkligen designa sin drömdosa, samtidigt som olika designalternativ pressar priset.

Scuf Elite Controller
Överlag är det en väldigt solid produkt som Scuf snickrat ihop - sett till både utseende och konstruktion .

Men bortsett från priset och sett till ren och skär byggkvalité - så håller den här måttet rejält och jag skulle inte tveka en sekund att rekommendera en om du var villig att betala lite mer. För som jag sa, den är när allt kommer omkring en Elite-handkontroll i annan kostym. Och det säger inte lite.

09 Gamereactor Sverige
9 / 10
+
Otrolig byggkvalité, skönt grepp, responsiva knappar, lät att anpassa, mycket snygg
-
Fortfarande inga uppladdningsbara batterier, dyr
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

4
Scuf Elite Controller

Scuf Elite Controller

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Andreas Blom

Scuf har tagit Microsofts oslagbara Elite-handkontroll och satt sin egen prägel på den. Men räcker det?Loading next content