Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Nokia Lumia 800

Nokia har sin första generation Windows-phone-mobiler på marknaden. Den mest uppmärksammade är Lumia 800, tänkt att bli den mobil som gör Windows phone stort. Vi har långtidstestat den

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Nokias samarbete med Windows sågs av många som sista chansen för de ekonomiskt hårt prövade finnarna. Även för Microsoft var samarbetet viktigt - Windows phones marknadsandel var (och är) marginell och sedan systemet (som tidigare hette Windows mobile) blev obsolet på företagsmarknaden, har det inte haft någon självklar publik alls.

Efter att ha använt toppmodellen Lumia 800 dagligen i drygt tre månader kan vi konstatera att satsningen på produktnivå varit lyckad; Lumian är en rejält genomarbetad mobil. Om samarbetet på lång sikt kommer att vara framgångsrikt och om Windows phone kommer att bli "det tredje operativsystemet" som Microsoft vill, är däremot svårt att säga.

Nokia Lumia 800
Lumia 800 är en snygg och udda designad mobil som ligger väldigt bra i handen.

Det yttre

Lumia 800 är en samtidigt beprövad och ny design - en snarlik modell släpptes förra sommaren under namnet N9, men då med Nokias egna operativsystem Meego. N9 fick genomgående fina recensioner och sålde bra trots att plattformen var bekräftat övergiven redan vid lanseringen.

Detta är en annons:

Precis som N9 är Lumia 800 gjuten i ett genomfärgat plastmaterial. Det som skiljer de två modellerna åt är placeringen av blixten på baksidan, en extra knapp på sidan och tillkomsten av Windows-knapparna i nederkant på Lumian. Windows-knapparna gör att skärmen krympt en femtedels tum men yttermåtten är desamma.

Det är tur eftersom det här är precis lagom storlek för en smartphone - större och det blir obekvämt att hålla mobilen. Tunnare och den blir för vass i kanterna. Med Lumia får man en hyfsat generös skärm men samtliga funktioner förutom sms, mail etc. kan alla styras med tummen, utan risk för att tappa luren.

Skärmen i Lumia 800 har oled-teknik vilket ger en fantastiskt bra bildkvalitet, med jättehög kontrast och väldigt fina färger. Även läsbarheten på liten text är bra. Skalen finns i tre färger, men väljer man det svarta är det omöjligt att se var skärmen slutar och plasten tar vid eftersom telefonen använder en vitt-på-svart färgskala i stort sett överallt. Vitt på svart är för övrigt också bekvämt att läsa och gör att skärmen inte "fräts bort" lika mycket i starkt solljus, vilket annars är väldigt vanligt, även med riktigt bra skärmteknik.

Responsen har visserligen bara delvis med själva skärmen att göra, men den är i alla fall också väldigt bra och rullningar i menyer och liknande går snabbt och mjukt utan någon tendens till hackighet. Känslan är att objekt man drar runt på skärmen verkligen är klistrade vid fingertoppen.

Detta är en annons:

Trots att skärmen alltså är väldigt bra, är kameran en besvikelse. Utomhus i dagsljus blir kvaliteten god men zoomen är digital och därmed oanvändbar. Alla försök till zoom resulterar bara i en sönderpixlad bild. Ibland är det också märkligt svårt att få till skärpan men det är ju också ett problem med mobiler i stort och inte enbart Lumia 800. Märkligt nog verkar inte makroläget i kameran fungera särskilt bra heller - vi har i alla fall förtvivlat svårt att få ut några vettiga makrobilder.

Batteritiden i Lumia är god med tanke på att det är en premiummobil med hyfsat stor skärm. Att få ut en hel dag är aldrig något problem och med moderat användning får man ut två. Som vanligt är det skärmen som suger ut batteriet. Det är svårt att säga varför Lumian håller marginellt bättre än många andra smartphones men möjligen kan det ha att göra med det vit-svarta gränssnittet som vi beskrev tidigare.

Bekväm

Lumian är väldigt skön att greppa tack vare rundade, mjuka kanter i stort sett överallt. Fingeravtryck är inget problem, faktum är att Lumia antagligen är bäst på marknaden i detta avseende. Det finns heller inga "mötesplatser" där skärm och skal avlöser varandra och där smuts kan samlas. Blir den mot förmodan smutsig kan Lumian lätt torkas av utan att något fastnar någonstans.

Knapparna på sidan har alla en bra känsla men de blir svårare att trycka i botten om man använder det medföljande gummiskalet. Det är dock ett bra skal, som skyddar mobilen ganska väl; vi har tappat den ca 1,5 meter rakt ned i en trapp utan problem och även om det givetvis är omöjligt att veta hur den klarat sig utan skal på, är känslan att gummiskalet är värt att ha på. Det förstör dessutom inte utseendet. Knappen för kamera har tillkommit sedan N9 och den är bra men kräver att man håller in den väldigt länge och hårt för att kameran ska starta. Det förtar lite av poängen med att ha en dedikerad kameraknapp.

Låst

Liksom Iphone är bundet och inlåst till Itunes, är Windows phone-telefoner bundna till Microsofts Itunes-variant Zune. Det här innebär att du måste koppla din mobil till datorn om du vill föra över musik, videor eller annat samt för att göra mjukvaruuppdateringar av systemet. Så funkar det och den biten måste man helt enkelt acceptera om man ska bli vän med Windows phone.

Det är tråkigt att man valt att göra så här och Zune låser mobilen till en dator på ett sätt som känns ganska gammalt vid det här laget. Zune-mjukvaran är dessutom, som extra salt i såren, en riktigt tungrodd och överdesignad mjukvara som inte gör någon glad. Att inte kunna göra åtminstone enklare systemuppdateringar över trådlöst internet känns väldigt omständligt och att det inte finns en extern minneskortplats hade varit okej om det åtminstone gick att koppla mobilen till vilken dator som helst och mounta den som en masslagringsenhet över USB. Men det går inte.

En annan, extremt irriterande, miss i Lumia 800 är att Microsoft varit för stolta och låst sök-knappen till Bing. INGEN människa kommer såklart vilja använda Bing och det vet Microsoft själva också. Det enda denna låsning resulterar i, är att man inte använder sök-knappen alls. Följaktligen kan man lika gärna stryka den och köra på en Windows-knapp och en bakåt-knapp enbart i nästa version. Eller svälja stoltheten och ge användare möjlighet att själva välja vilken sökmotor de vill att knappen ska kopplas till.

Självklart kan man heller inte titta på native videofiler i format som Divx - istället krävs konvertering till något av de stödda formaten. I klartext betyder det att man aldrig kommer titta på video på sin Lumia, i alla fall inte utanför youtube. Detta ger inga direkta minuspoäng eftersom exempelvis Iphone har ganska precis samma upplägg. Men jämfört med Android är det plågsamt inlåst.

Nokia Lumia 800
Plasten i Lumians skal är genomfärgad vilket innebär att eventuella slagmärken kommer synas mindre.

Windows phone

Startskärmen i Windows phone är numera baserad kring aktiva rutor. Det finns kvadratiska och rektangulära, men man kan inte välja vilken form de ska ha, det beror på vilken app man kör. Det går att byta färgschema men den enda riktigt vettiga färgen är den standardinställda blå. Rutorna har ett väldigt standardiserat utseende och skiljer sig inte mycket åt. Intrycket är en aning sterilt och man får inte samma godishylle-känsla som när man sveper mellan de färgglada ikonerna på en Iphone. Om man tycker det är bra eller dåligt är en smakfråga, vi ligger mitt emellan.

Upplevelsen med rutorna är mestadels positiv. Det går att bygga på nedåt med så många rutor man vill men det vettigaste är nog att använda dem som en hyfsat koncentrerad uppsättning bas-appar och sen komma åt resten via en svepning till höger (som tar fram hela app-listan).

Det är ganska många animationer som körs, bland annat när man trycker på en ruta på startskärmen, och dessa fördröjer såklart responsen med några millisekunder. Det är inte irriterande direkt, men det ger en mindre direkt känsla vid det dagliga handhavandet. Känslan är att det "måste ladda" ett tag efter att man tryckt på en ruta.

Windows phone är ett no-nonsense gränssnitt som är snabbt och lättjobbat och det betyder faktiskt en del. Just enkelheten och det lätt strama intrycket är också något som känns fräscht om man spenderat några dagar med en Iphone eller Android-telefon.

Små irritationsmoment

I stort är Windows phone väldigt bra i denna version. Det finns dock små irritationsmoment som vi lagt märke till vid ett så här långdraget test på flera månader.

Eftersom appar som Whatsapp, Skype med flera måste startas av användaren för att vara aktiva och därmed kunna ta emot meddelanden eller samtal, är det viktigt att man som användare kan lita på att de faktiskt ligger och kör i bakgrunden. Det kan ibland bli ett problem med Lumia 800 och Windows phone i stort. Det är inte svårt att se vilka appar som är öppna - tvärtom - men det händer alltför ofta att man tror att en app är öppen medan den i själva verket är stängd och därmed inte kan ta emot, till exempel, meddelanden. Varför det är så är svårt att säga men det ger en lite osäker känsla i det dagliga arbetet med telefonen.

En sak som många efterlyst och som fortfarande inte byggts in i Windows phone, är möjligheten till tethering, alltså att använda mobilen som mobil wifi-hotspot. Microsoft har lovat en uppdatering som fixar detta men det är ännu inte gjort, trots ett par större uppdateringar sedan vi började använda Lumian. Tethering lär nog komma med tiden men än så länge är det alltså inte möjlig att internetdela med sin Lumia 800 vilket självklart är lite synd.

Det finns även ett par småsaker att anmärka på när det gäller gränssnittet. Om man till exempel öppnar mailklienten när man befinner sig utomhus, dyker en blå list upp i överkant, och berättar att det finns trådlösa nätverk i närheten. Denna blå list döljer då effektivt statusraden i överkant på skärmen vilket kan låta som en baggis men det är faktiskt ganska irriterande om man som vi gillar att se statusraden för inkommande mail.

Det finns inga snabbknappar för att slå av och på vitala trådlösa funktioner som bluetooth och wifi, vilket är synd. Det måste istället göras under egna flikar i inställningarna. Ett snabbare sätt att kontrollera dessa funktioner hade varit önskvärt, gärna någon form av lösning som liknar den i Android 2.X.

Eftersom Lumia 800 använder en enkelkärnig processor blir det också vissa begränsningar i prestandan. Det är inget som märks i en enskild app, tvärtom är både systemet i sig och alla appar tillräckligt snabba för att det ska kännas som en premium-telefon. Däremot påverkas såklart möjligheten till multi-tasking. Om du exempelvis spelar Angry Birds och får ett samtal, kan du såklart svara på det och låta fåglarna vila i bakgrunden. När du sedan lägger på kommer du dock inte komma in på den aktiva banan igen.

Ett spel som Angry Birds kommer i detta fall (och om du bara trycker på hem-knappen mitt under ett spel) att ligga i listan över öppna appar och den lilla rutan kommer att visa den bana du just nu spelar på. Men när du öppnar spelet igen, laddas det från början och du tappar den aktiva sessionen. Så funkar det med den här typen av processor och det är inget unikt för Lumia men det blir lätt lite irriterande, särskilt om man som i exemplet gillar att spela. Dessutom ger ju den lilla mini-rutan i vyn över öppna appar en illusion av att man faktiskt kan hoppa direkt in i spelet igen. Vilket alltså inte går.

Nokia Lumia 800
Rut-upplägget i Windows phone är trevligt och det är kul att Microsoft vågar satsa på något helt eget.

Lite svårskriven

Att skriva på Lumia 800 fungerar bra, särskilt i stående läge. Man träffar rätt de flesta gånger och auto-correct fungerar. Dock har den ingen lär-funktion så om man skriver ett ord som den vill stava om, kommer den göra det igen och igen och igen, oavsett hur många gånger man skriver det. Tricket är att skriva ordet, trycka mellanslag och sen markera ordet och skriva dit det man vill.

Av någon anledning upplever vi också textinmatning i liggande läge (vilket vi föredrar, då det ger ett större tangentbord) som svårare. Det blir fler feltryck fastän det borde vara tvärtom. Skrivupplevelsen är faktiskt något sämre än med bättre Android-telefoner och även Iphone får anses vara bättre här trots att skärmstorleken är jämförbar.

Det är svårt att säga exakt vad som är fel men av någon anledning känns det omständligt att skriva på Lumia 800 och det känns som att man oftare skriver fel. Det går heller inte att ändra i skrivna ord och meningar på ett vettigt sätt. Det är extremt svårt att i efterhand klicka in och lägga till bokstäver etc. Det enda som händer är att hela ord markeras. Också en detalj som gör just skrivandet till något som upplevs lite jobbigt.

Appar

Windows phone är ett mycket mindre ekosystem än Android och Ios vilket gör att utbudet av appar är ganska snålt i jämförelse. Det mesta finns dock och för något slags normalanvändare finns de flesta nödvändiga appar representerade i Marketplace. De är däremot sällan gratis så var beredd på att betala en tia eller två per app.

Bland de inbyggda apparna är Nokia kartor och Nokia kör bäst. Det är en gratis karttjänst där man kan ladda ner alla världens länder i kartform, helt gratis. Därefter går det att navigera antingen till fots eller i bilen, utan att äta upp något av sin datakvot. Riktigt bra av Nokia.

Sammanfattning

Nokia Lumia 800 är en telefon som är väldigt lätt att tycka om. Designen är perfekt både i skärmstorlek, tjocklek och form. I mjukvara och design känns Windows phone som ett fräscht avbrott från Ios och Android och Lumia 800 som telefon känns snabb och trevlig att använda.

Det finns en del småskavanker i mjukvaran, framförallt sök-knappens låsning till Bing, Zune-låsningen och den bristfälliga textediteringen. Hårdvaran är genomgående i toppklass och hade man bara förbättrat kameran hade Lumia 800 varit den som helhetsupplevelse sett bästa mobilen på marknaden just nu.

08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Välbyggt, snyggt gui, smart design
-
Musik kräver Zune, sökknappen låst till Bing, begränsat videostöd
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

1
Nokia Lumia 800

Nokia Lumia 800

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Henrik Persson

Nokia har sin första generation Windows-phone-mobiler på marknaden. Den mest uppmärksammade är Lumia 800, tänkt att bli den mobil som gör Windows phone stort. Vi har långtidstestat denLoading next content