Gamereactor / Dansk / Norsk / Suomi / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands / 中國
Gamereactor
Logga in medlem


Glömt lösenordet?
Jag är inte medlem men vill bli det

Eller logga in med Facebook-konto
Gamereactor Sverige
hårdvarurecensioner

Onkyo A800

Onkyo lassar på med en fantastiskt spännande lur som erbjuder tonvis med detaljer och massor av bas


Gamereactors testrum är sedan cirka 16 månader tillbaka med Onkyos största för- och slutstegskombo och vi hade inte kunnat varit mer nöjda med hur de prylarna presterat. Det bjuds på en fantastiskt varm, bastung men ändå detaljerad och högupplöst ljudbild ur de stegen som är segmentets mest kraftfulla, dessutom. Strömstyrka finns det så det räcker och blir över, om vi säger så. Och det är ju just den biten som Onkyo gjort sig mest kända för genom åren, strömstyrka. Deras grejor är alltid rena rama kraftpaketen och nysläppta high end-lurarna Onkyo A800 är inget undantag.

Onkyo A800
Kåporna är ursnyggt retroflirtiga och känns påkostade medan bygeln känns billig och lädret passar inte ens mot guldreglarna.

Det vore dock mer än lovligt orättvist att beskriva dessa lurar som buffligt starka och därmed (på köpet) kanske o-dynamiska. Onkyo har balanserat en varm och kraftig bas (trots att A800 är en öppen lur) med sanslös kontroll och väldigt, väldigt bra detaljrikedom. Under de tre veckor som vi testkört A800 har vi varken blivit lyssningströtta eller haft några bekymmer med utebliven upplösning eller för mycket fokus på de låga registren, snarare tvärtom. Här finns massor av saker att hylla och mellanregistret är så luftigt och öppet att det snabbt blir beroendeframkallande.

Onkyo A800
6,3 mm är standard i sladden men det medföljer en väl tilltagen 3,5 mm-adapter.

Vi har till exempel lyssnat mycket på HD-versionen av John Mayers Queen of California och hittat nyanser, stämmor och små trickz som Steve Jordan gör på trumsetet som vi aldrig tidigare hade lagt märke till. Det märks tydligt att dessa lurar är byggda för HD-musik. Spelar man exempelvis Itunes Music-streamade låtar i dem tenderar diskanten att bli en aning vass och det dyker upp en hel del hissch-ljud speciellt beträffande sången.

Onkyo A800
Balanserad sladd gör mycket och den känns väldirt dyr.

Precis som alla andra high end-hifi-lurar är det också, alltid, lite lugnare musik som gör sig bäst. Att lyssna på Anna-Lotta Larssons "Oberoende av vad fursten säger" eller Salem al Fakirs "Ignore This" är en ren fröjd medan exempelvis "Isolation" med Alter Bridge låter en smula för stökigt, här. Musik med mycket distade gitarrer är överlag inget som går sådär superbra tillsammans med high end-lurar och även om A800 är magiskt mångsidiga är det tydligt vad de gör bäst.

Onkyo A800
Onkyo är mycket tydliga med att A800 är designade specifikt för HD-ljud och det är när man lirar 24-bitarskvalitet som de verkligen kommer till sin fulla rätt.

Det ska även sägas att detta absolut inte är någon lur som ska användas tillsammans med en mobiltelefon, inte alls. De väger nästan 600 (!) gram, är enorma (tack vare 50 mm-elementen och den väldigt breda bygeln) och är såklart tungdrivna. Den medföljande, sladden mynnar dessutom ut i ett 6,3 mm-jack vilket såklart inte passar i vare sig Samsungs, LG:s eller Apples mobiltelefoner. Adapter medföljer men den är så pass fläskig i sin utformning att det knappt går att stoppa in den i Iphone och sedan få plats med hela kalaset i en ficka. Lurarnas öppna konstruktion och stora element gör dessutom att de läcker massor av ljud vilket också är en orsak till varför detta kanske är de "minst portabla" hörlurarna vi någonsin testat.

Onkyo A800
A800 väger nästan 600 gram och är därmed en av de fetaste lurarna vi någonsin testat här på Gamereactor.

Men det är givetvis inget minus, inte i det här fallet - detta eftersom A800 som sagt är en high end-lur för hifi-finsmakaren och därmed bör användas hemma, tillsammans med en vettig DAC och musik av HD-kvalitet. Beträffande själva designen gillar jag retrolooken som andas 70-tal och kvalitet, men är skeptisk till lädret som omger själva huvudbygeln, det ser lite slappt ut och de guldfärgarna reglarna som går ned i själva kåporna ser inte bra ut. Kåporna i sig är ursnygga dock och väldigt sköna. Har sett en del kritik på nätet som går ut på att A800 skulle "pressa tinningarna" vilket jag inte kan hålla med om, tvärtom. Jag har haft på mig dessa lurar i cirka sex timmar per dag i tre veckor nu och inte haft några som helst problem med ergonomin eller smärta i skallen.

Onkyo A800
Det ska bli spännande att se vad Onkyo har att bjuda på i framtiden gällande just hörlurar.

Visst, med en impedans på 32 ohm och en design som inte känns helt klockren finns det såklart saker att anmärka på, samtidigt råder det ingen tvekan om att denna hörlur etablerar Onkyo på marknaden som superseriösa gällande just portabelt ljud. Balanserad, dynamisk ljudbild proppad med detaljer gör att betyget hamnar på en mycket stark åtta. Om du äskar HD-musik och söker en grymt bra, öppen lur, är detta ett kalasalternativ.

08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Påkostad design, fantastiskt högupplöst ljudbild, luftigt mellanregister, snortight diskant, bekväma
-
Något bristfällig byggkvalitet, stundtals lite väl hårda i diskanten
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här