Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Audeze LCD-2

Amerikanska ljudjättarna Audezes direktkonkurrent till Sennheiser HD800S har övertygat en ljudtokig chefredaktör...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Jag tänker vara plågsamt ärlig nu, här, direkt. Jag gillar faktiskt inte Sennheiser HD800S som min gode vän och kollega Fredde Lindman belönade med vårt högsta betyg i förrgår. Jag gillar dem inte särskilt mycket, alls. Faktiskt. Nog för att de erbjuder en sanslös (ofta beroendeframkallande) detaljrikedom och en musikalisk separation som är svårt att slå för samma peng (15 000 kronor) men bortsett från detta upplever jag dem som för ljusa, för kompromisslösa rent dynamiskt samt för hårda och i och med det även metalliska. HD800S projicerar en ljudbild som inte passar mina öron. De låter för mycket "finsmakar-hifi" och för liten rock & roll, om du förstår vad jag menar. De saknar värme, tryck, botten, kropp, rundhet och den där livligheten som jag verkligen värdesätter i lurar som jag älskar.

Audeze LCD-2
LCD-2 kräver en hörlursstärkare och bör inte användas som mobiltelefon-lur, nej. Även fast de är föärhållandevis lättdrivna låter de inte alls som de ska om de inte får ordentligt med ström.

Och den som inte skriver under på att ljud (även bild, men kanske inte i exakt samma utsträckning) handlar om personlig smak - lurar sig själv. Det handlar i allra högsta grad om vad man själv anser låta vettigt i sina egna öron och i mitt fall handlar det om värme. Jag blir semi-allergisk av högtalare eller hörlurar som är sådär transparenta som mycket riktigt dyr hifi-utrustning ofta är. Och i det avseendet är jag såklart plågsamt medveten om att jag inte är någon särskilt storartad hifi-skribent, för det finns en oskriven sanning i att man verkligen måste älska en viss typ av transparens i sitt stereo-ljud för att verkligen kunna betygsätta high end-grejor. Men här på Gamereactor anser vi att mixen mellan mig och Fredrik som båda byggt stereoriggar samt hemmabios de senaste 15 åren, och gillar olika typer av ljud och ljudkaraktär, är något som du som läsare kommer att kännaigen dig i (eller inte). Och vi kommer båda att fortsätta att vara väldigt tydliga med vad vi gillar och inte gillar. Och jag gillar Audeze LCD-2, av hela mitt sotsvarta hjärta.

Audeze LCD-2
Kåporna tillverkas i rosewood eller bambu. De vi testat är gjorda i bambu.

Detta är verkligen en genomamerikansk high end-lur medan närmaste konkurrenten Sennheiser HD800S på alla sätt och vis känns som en supertysk produkt, uppmätt perfekt och väldigt analytisk i sin karaktär och kalibrering. LCD-2 känns lite som en riktigt, riktigt fet hamburgare från något smarrigt gammalt, klassiskt ställe i södra Kalifornien. Typiskt amerikanska. "More is More", på ett bra sätt. Köttigt överdådiga. De är robusta, tunga, tillverkade av finfina material och erbjuder ett ljud som är supervarmt, fylligt, livligt och väldigt roligt att lyssna på. Jag har under tre hela månader lyssnat (dagligen) på dessa lurar och har blivit beroende av ljudbilden.

Detta är en annons:

Vanligtvis offrar man det ena om man eftersträvar det andra och HD800S saknar enligt mina öron lite bas och värme på grund av att de är kalibrerade för perfekt transparens, detta är dock inte fallet med dessa hörlurar som erbjuder detaljrikedom och superdetaljerad separation och värmen/basen, samtidigt. Allt från rock till pop, metal och jazz lever på ett sätt i dessa lurar som är förhållandevis svårfunnet och jag hör så "långt in" i musikens mix att jag ibland nästan förlorat mig själv i storbands-swing-inspelningar där 20+ instrument trängs. Jag har hittat gott om detaljer i musik som jag älskat i många år, som jag aldrig tidigare lagt märke till.

Audeze LCD-2
Detta är en hopplöst läckert utformad hörlur som känns modern men retroflirtigt 70-tals-murrig, på samma gång.

Audeze LCD-2 är en magnetostatisk lur som är en form av tunt uppspänt membran mellan två magneter. Vanligtvis innebär denna teknik att man får en annan typ av dynamik vilket är fallet även här. Dessa lurar delar de bästa förmågorna från en öppen lur med basen och djupet från en sluten och på flera sätt anser jag detta vara den allra bästa tekniska lösningen gällande element. Det enda som faktiskt drar ned betyget och det enda som jag verkligen inte gillar här, är hur jag upplever LCD-2 på skallen efter ett par timmar. De är nämligen för tunga. Nästan 600 gram tunga och därmed rena rama klumpen som gör att huvudbandet på toppen av skallen skaver och gör kraniet ömt, redan efter två timmar.

Audeze LCD-2
Audeze har specialiserat sig på magnetostatiska hörlurar och är förmodligen bäst i världen på just denna typ av element.
Detta är en annons:

Jag skulle vilja att dessa lurar vägde 250 gram mindre än vad de faktiskt gör. Det låter lite, som om 250 gram inte skulle spela någon större roll (det är ju trots allt bara vad en påse Gott & Blandast väger, för bövelen!) men för mitt arma kranium skulle det innebära massor. Jag förstår att ekvationen är omöjlig. Det går inte att tillverka en kvalitetslur i den här storleken med så mycket trå och metall/läder som amerikanska Audeze vräkt in här - utan att tynga ned dem ordentligt. Vilket som sagt är ett bekymmer. Av alla high end-lurar (12 par) som vi på Gamereactor hårdtestat under de senaste fyra månaderna är detta de som jag upplevt som minst bekväma under långa sessioner och de har ingenting med öronkuddarna att göra eftersom de är super-super-sköna.

Audeze LCD-2
LCD-2 kostar 12 995 kronor och är därmed 2000 kronor billigare än HD800S från Sennheiser. De är dessutom bättre för den som gillar värme, livlighet och ett mjukt/behagligt ljud med massa punch/tryck.

Bortsett från vikten/storleken är LCD-2 en bättre hörlur än Sennheiser HD800S på alla tänkbara sätt och vis - enligt mig. De är snyggare, mer påkostade sett till materialval samt låter bättre. Faktum är att jag aldrig något i samma prisklass som rår på LCD-2. De är även strålande till spel då jag njutit av ljudet som pressats ur titlar som Battlefield 1 samt Crysis 3 de senaste veckorna. LCD-2 bjuder som sagt på massor av bastryck utan att tumma på diskanten eller på ett balanserat mellanregister, något som gör spelupplevelsen kraftfull och medryckande men aldrig tunn på detaljer eller nyanser. Jag har även kikat på filmer som Deadpool och Rogue One: A Star Wars Story med dessa lurar på kraniet och njutit av varenda liten sekund.

För 13 000 kronor (vilket såklart är väldigt mycket pengar) skulle jag vilja lova att du inte hittar bättre ljud än såhär. Det krävs dock, som sagt, att du har en stark nacke samt en riktigt kapabel förstärkare.

09 Gamereactor Sverige
9 / 10
+
Magisk byggkvalitet, läckert retro-inspirerad design, underbart varmt ljud, massor av dynamik, behagliga öronkuddar
-
Väldigt, väldigt tunga
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

6
Audeze LCD-2

Audeze LCD-2

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

Amerikanska ljudjättarna Audezes direktkonkurrent till Sennheiser HD800S har övertygat en ljudtokig chefredaktör...Loading next content