Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Pioneer SE-Master 1

Vi har tillbringat tre veckor med det vi anser vara världens bästa hörlurar och naturligtvis har chefredaktör Hegevall delat ut vårt högsta betyg...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Detta är världens bästa hörlur och jag hatar dem. Jag känner en avsky mot dessa lurar som jag känner igen. Ett hat som saknar motstycke, saknar gränser. Jag ser dem ligga där på mitt skrivbord under tiden som jag skriver detta och det är med ett motbjudande ansiktsuttryck som jag för 150:e gånger lyfter upp dem och föser de rejäla kåporna över mina fnösketorra gubböron. För jag hatar verkligen Pioneer SE-Master 1.

Men... Ja. Hur kan jag hata något som i den inledande meningen i denna recension beskrivs som "världens bästa hörlurar"? Jag ska försöka beskriva detta så tydligt, kort och samlat/stramt som jag bara kan, men är rädd för att det finns en överhängande risk för att jag här blir mer än lovligt babblig. Försök hänga med, ändå, är du go. För Pioneer SE-Master 1 är ett mästerverk, rakt igenom. Detta är vad jag skulle vilja beskriva som ljudmässig total-perfektion och ett stycke high end-hifi som förändrar ens syn på musik i allmänhet och ljudkvalitet i synnerhet.

Pioneer SE-Master 1
Det går att köra Master 1 både balanserat och o-balanserat beroende på vilken kabel man kopplar in dem med (duuh!).

Jag har under många, långa år byggd på min hemmabio samt alltid sett till att ha bra hifi-prylar hemma - detta eftersom jag sedan 25 år tillbaka varit slaviskt intresserad av riktigt bra ljud. Jag har dock aldrig stött på ljud av den skyhöga, fläckfria kvalitet som dessa lurar erbjuder och detta har förändrat mig. Jag överdriver inte här när jag med viss reservation erkänner att jag aldrig kommer att vara densamma från och med nu,. Jag kommer att se på vad jag kan ta in, vad min hjärna kan processa i form av ljud - på ett annat sätt.

Vi har under de gångna fyra månaderna testat allt från Audeze LCD-X till Sennheiser HD800S samt Beyerdynamic T1 och många av de dyrare high end-produkterna jag och Fredrik Lindman krängt på våra kranium sedan i maj - har låtit väldigt, väldigt, väldigt bra. Inte minst Audezes flaggskeppslurar som jag lyssnat i säkert 100 timmar på vid det här laget. men så damp SE-Master 1 in och förändrade allt. Ställde mina referensramar på skallen och har under de senaste tre veckorna fått mig att systematiskt gå igenom hela mitt samlade musikbibliotek eftersom allt får ett annat liv i dessa lurar. En annan dimension.

Detta är en annons:
Pioneer SE-Master 1
Designen vinner kanske inte några större priskategorier men de är solida sett till utformning och materialval.

Nu är ju förvisso 25 000 kronor (!) för en hörlur fullständigt obscent och det är här som hatet kommer in. Det är här som min avsky fötts och under de senaste veckorna trappats upp i samma veva som låneperioden gått mot sitt slut. För jag kommer aldrig att kunna lägga 25 000 spänn på ett par hörlurar och därmed aldrig njuta av ljudbilden som världens bästa lur erbjuder. Och därför har jag lärt mig att hata dem.

Det ska dock inte blandas ihop med något annat än en bitter avundsjuka mot de som äger ett par samt en småaktig inställning till det här med berättigande och att förtjäna något. jag har inte förtjänat att sitta dag ut och dag in med dessa magnifika burkar på skallen och det är med en rätt redig tår i ena ögonvrån som jag under gårdagen packade ned lurarna för att idag skicka tillbaka dem till Pioneer/Onkyo Sverige.

Pioneer SE-Master 1
Du måste lyssna på dessa lurar innan du dör. Du bara måste.
Detta är en annons:

SE-Master 1 är handbyggda och designade av Pioneer-ägda TAD som enligt mången überinitierad audiofil bygger världens bästa högtalare. Deras instegsmodeller kostar en bra bit över 250 000 kronor (!) och de har referensgrejor som kostar upp mot en miljon. Elementen de stoppat in i dessa lurar huserar ett membran som klätts med keramik för att göra det tillräckligt styvt för att inte bryta upp i förvrängning och för att kunna återge en direkt otäck detaljrikedom i de högre frekvenserna. När jag läste om detta strax innan lurarna släpptes på marknaden (för ett par år sedan) samt samlade ihop mina ganska begränsade tankar om TAD:s högtalare - gjorde det, sammanfattat, att jag på förhand var skraj för att dessa lurar skulle låta för... Ljust. För transparent. För min smak. För det finns gott om high end-lurar som fokuserar för mycket på distortionsfri diskant och för lite på botten och bas, enigt mig (Sennheiser HD800S är en av dessa) och jag trodde helt klart att Pioneer SE-Master 1 skulle hamna i samma fälla.

Men det gör de såklart ej.

Det finns en ljudbild i dessa lurar som för egen del rimmar på ett ljudmässigt himmelrike. På den perfekta tonen och den perfekta balansen mellan bas, mellanregister och diskant. De ytterst kraftiga magneterna inuti elementen i sig innebär optimal transientrespons vilket gör att lurarna reagerar snabbare än allt annat jag hört på allt från stålsträngade gitarrer under en av Amos Lee:s bejublade livespelningar till hur Neil Peart lägger spöknoter på sin DW-virvel i låten "Caravan" på Rush-plattan Clockwork Angels. Och detaljrikedomen är som sagt direkt olustig utan att bli påfrestande.

Pioneer SE-Master 1
Ingen snack, av alla high end-lurar vi haft nöjet att testa är dessa fullständigt förkrossande bäst.

Ramen, kåpornas chassi samt bygeln är byggda av duraluminium som är en dyr mix av koppar, mangan och magnesium, något som görs för att öka vridstyvheten/hållbarheten i materialet och något som gör att dessa lurar är lätta (eller de "känns" lätta, lättare än vad de är tack vare snillrik konstruktion av själva huvudbandet) men samtidigt väldigt, väldigt hållbara. Kåporna i sig är de skönaste jag testat någonsin, av alla lurar - någonsin - och det har under de senaste tre veckorna absolut inte varit några som helst problem att bära dem på skallen sju timmar i sträck, varje dag. Ingen ömhet högst upp på skallen har infunnit sig och ingen smärta runt eller på öronen.

Pioneer SE-Master 1
25 000 kronor kostar ett par och då behöver du ju även en hörlursstärkare. Dyrt, men smakar det så kostar det - såklart.

Ljudbilden är varm och engagerande, rik på nyanser och proppad av älskvärd och framförallt beroendeframkallande dynamik. Jag har kört Pioneer SE-Master 1 tillsammans med Marantz HD-DAC 1 samt med Ifi Micro iDSD Black Label som båda är två fullständigt fantastiska hörlursförstärkare med like olika specialiteter/färdigheter och har älskat varenda sekund av tiden med dessa lurar. För även om det finns så pass mycket perfekt återgiven separation mellan instrumenten här och den absolut mest detaljerade diskant jag någonsin hört, blir ljudet trots det aldrig jobbigt eller hårt. Tvärtom. Det finns som sagt en elegans i hur mjukt dessa lurar låter som tillsammans med riktigt fin basåtergivning gör de till en dröm. En silverblank 25 000-kronorsdröm, som jag aldrig kommer att ha råd med. Och därför hatar jag dem.

10 Gamereactor Sverige
10 / 10
+
Sanslös dynamik, pervers kontroll, ohygglig separation, massor av värme och bas, fantastisk diskant, superdetaljerat mellanregister, otrolig komfort
-
Dyra så in i bomben
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

8
Pioneer SE-Master 1

Pioneer SE-Master 1

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

Vi har tillbringat tre veckor med det vi anser vara världens bästa hörlurar och naturligtvis har chefredaktör Hegevall delat ut vårt högsta betyg...Loading next content