Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

QPAD MK-30

Redaktionens okrönte tangentbordskung provkör Qpads instegsmodell och är en smula skeptisk...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Svenska Qpad har för min del alltid förknippats med musmattor då jag genom åren ägt flera olika modeller som alla fungerat utmärkt och därför skäms jag lite (läs mycket), svensk som jag är, för jag har prövat alldeles för lite prylar ur deras numera väldigt digra produktportfölj. Men det ska bli ändring på det nu för Petter slungade över deras splitternya instegs-tangentbord MK-30 på mitt bord.

MK-30 är som sagt deras enklaste mekaniska tangentbord och det märks direkt ur kartongen att de har sparat in på både materialval och designtänk. Det ser lite billigt ut och när jag skulle lyfta upp det ur förpackningen lossnade några av tangenterna lite väl enkelt kan jag tycka. Nu var det ju en smal sak att klicka fast dem igen men lite plottrigt kändes det allt och inget jag har varit med om tidigare på alla tangentbord jag hittills testat. Designen känns även den lite väl tafatt med den borstade svarta plasten och den silverfärgade loggan på framsidan. Den loggan hade de gott kunnat hoppa över eftersom den inte tillför något i det avskalade tänket och de belysta loggorna på sidorna hade räckt alldeles utmärkt. Men ett plus till det medföljande handledsstödet som behövs för att nå upp till knapparna på ett bekvämt sätt då tangentbordet är väldigt högt.

QPAD MK-30
Handledsstödet fungerar utmärkt och är ett måste då själva tangentbordet är lite väl högt och ger en obekväm arbetsställning annars.

Det finns ingen mjukvara till MK-30 och de få finesser som det är utrustat med ändrar du med hjälp av funktionsknappar. Det är en smidig lösning och du kan enkelt byta till exempel bakgrundsbelysningen med hjälp av några få knapptryckningar. Finesser är det som sagt väldigt sparsamt med på detta bord och det enda du kan göra egentligen är att växla mellan olika bakgrundsbelysningar. De är statiska färger som inte går att ändra på utan det lyser med en speciell färg på varje knapprad och det enda du kan göra är att växla mellan olika effekter. Det läget jag gillar bäst är när belysningen är avstängd och varje tangent tänds vid knapptryckning som gör det lite mer levande eftersom jag gillar när det lyser lite men helst vill ställa in färgerna separat men det går ju inte och då funkar det läget bäst.

QPpad har valt att använda sig av de blå brytarna från Kailh på MK-30 och dessa är ingen personlig favorit då de är ganska tröga och har ett klick när tangenten registrerar fingertoppstryckningen som är alldeles för högljudd. De är heller inte jättesnabba vilket jag föredrar att de ska vara när jag till exempel sidsteppar bakom ett hörn i Counter-Strike och bara vill "shoulderpeeka" för att locka ett skott från motståndaren. Då ska responsen var blixtsnabb med det hände några gånger under spelsessionerna att jag inte tryckte tillräckligt hårt och knapptryckningen inte registrerades vilket ledde till att timingen blev lite fel och jag dog som följd. Men det kan även ha att göra med att jag är van mitt vanliga bord som har mycket mjukare och snabbare brytare och reagerar snabbare men mest är det nog för att skylla på något för att jag dog. Nu är det ju ett billigt tangentbord som ändå har mekaniska brytare, vilket enligt min mening är mycket skönare att klicka på jämfört med membranbestyckade diton, men det finns alternativ som är snäppet bättre. Corsair Gaming K66 MX Red till exempel som har tyska Cherry-brytare under tangenterna, levererar en lite stabilare känsla vid varje knapptryckning och är även något tystare om du hellre föredrar det.

Detta är en annons:
QPAD MK-30
Designen är minst sagt märklig enligt mig och den fejkade borstade aluminiumplasten tillsammans med den silverfärgade loggan på framsidan förstår jag inte syftet med när det redan har belysta loggorna på vardera sida.

MK-30 hade Qpad kunnat hoppa över i produktportföljen enligt mig för även om det inte är ett dåligt tangentbord finns det andra märken i samma prisläge som presterar bättre. Tanken var säkert att försöka bredda kundkretsen till de som inte vill lägga flera tusen på sitt tangentbord men då skulle de ha erbjudit nånting extra som kanske en USB-ingång eller andra brytare för som det är nu hamnar det lite bakom konkurrenterna prestandamässigt. Handledsstödet lyfter betyget ett snäpp men trots det så stannar det på en sjua för mig trots den blygsamma prislappen.

06 Gamereactor Sverige
6 / 10
+
Trevligt handledsstöd, blygsam prislapp, mekaniska brytare
-
Tråkig design, risiga material, för få tekniska finesser
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

3
QPAD MK-30

QPAD MK-30

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Fredrik Lindman

Redaktionens okrönte tangentbordskung provkör Qpads instegsmodell och är en smula skeptisk...Loading next content