Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Soundots

Ljudinnovatörerna i Karlstad har äntligen byggt färdigt sin innovativa Bluetooth-högtalare och Hegevall har delat ut betyg...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Ett litet spännande bolag i utkanten av Karlstad som tack vare grundaren Fredrik Gunnarssons enorma aptit på ljud och nyfikenhet gällande nya former av ljud och ljudupplevelser nu slagit sig in på en minst sagt trång, konkurrenskraftig internationell marknad med högtalaren Sounddots. Och även fast det hela tiden släpps nytänkande produkter inom ljudvärlden är detta något alldeles extra. För Sounddots är intelligenta. Förutom att de inte behöver synkas med din mobiltelefon och inte behöver en särskild app för att fungera, känner de omedelbart av om det finns en annan Sounddot-högtalare i närheten. Om det gör det, synkar de ihop sig och inte bara på ett enda sätt, heller. Nej. Om du ställer dem på hög, som i ett torn, beslutar sig snabbt den övre högtalaren för att ta hand om diskant-delen av ljudbilden medan den nedre hanterar basen och mellanregistret. Ställer du upp tre stycken Sounddots delar de upp separationen mellan elementen på tre, såklart. Och låter då naturligtvis ofantligt mycket bättre än den ensamma högtalaren.

HQ

Om du skulle komma på att ställa dem på rad, istället, förändras separationen markant och Soundots fungerar lite som en traditionell ljudlimpa. Detta går dessutom att nyttja fullt ut eftersom du får med optiska kablar så att du kan koppla in din "radda" med Sounddots till din TV eller förstärkare, för att helt enkelt nyttja dem som en limpa.

Soundots
Designen för tankarna till Bose Soundlink Mini mixat med B&O, vilket naturligtvis är en bra sak. Ursnygg, är denna högtalare.

När före detta Gamereactor-redaktören Oskar Nyström (som arbetar för Sounddots-tillverkaren Aifi numer, i Karlstad) ringde mig för att berätta om idén bakom högtalaren blev jag intresserad och nyfiken men samtidigt ganska skeptisk. Efter att ha tillbringat två hela dagar tillsammans med tre stycken Sounddots är jag inte längre skeptisk. Jag är såld. Och har i allra högsta grad planer på att samla på mig fler av dessa små minihögtalare, för detta är riktigt, riktigt häftigt.

Jag började med att packa upp en av de tre testexemplaren som skickats till oss, synkade den till min Iphone 8 Plus på bara någon enstaka sekund och dundrade sedan igång Totos "Orphan" på mediumvolym. Sounddots låter i sin ensamhet en smula tunt och mellanregistret känns en aning dämpat. Ibland känns det lite som som att Joseph håller ena handen för munnen när han sjunger. Inte riktigt så drastiskt men snudd-på, i alla fall. Den ensamma högtalaren låter inte alls dåligt men inte heller lika bra som exempelvis Bose Soundlink mini eller JBL Charge 3. Det är i sällskap som detta blir en riktigt härlig ljudupplevelse proppad med innovation. För efter att jag packat upp de resterande två Soundots-högtalarna och synkat dessa, började det låta riktigt bra.

Detta är en annons:
SoundotsSoundotsSoundots
Soundots är 18 cm breda och väger 750 gram.

Jag ställde de andra två klumparna ovanpå den första och den understa skiftade då färg från ljusgrön till lila, en färgton som snabbt smittades av på de andra två som hittade sin plats i separationen av ljudbilden på någon ynka sekund. När alla tre manicker matas med samma signal och spelar samma låt blir ljudet dessutom inte bara renare, mer högupplöst med mer dynamik och framförallt bastryck, det går att spela mycket högre - också. Faktum är att det bara med tre små mini-högtalare går att spela så pass högt att Toto ställde till med storslagen dansfest i hela Hegevallska residenset under gårdagskvällen. Dansande ungar och tjoade gubbpappa blev resultatet av mitt mixtrande med dessa finurliga små ljudburkar.

Designen på Sounddots är superläcker och byggkvaliteten är något av det bästa jag klämt på i denna pris- samt storleksklass. Höljet är gjort i något slags ruggat aluminium och den väger precis lagom mycket för att kännas som en premiumprodukt utan att bli onödigt bulkig eller tung. För att högtalarna enkelt ska kunna synka behöver de stå på ett visst sätt mot varandra, något som underlättas av att Aifi satt sin egen logo i form av små magneter på flera ställen av själva burken, något som också tillför till den redan påkostade känslan.

SoundotsSoundots
"HERREGUUUH VILKEN SÖT", skrek min fru när Soundots började skimra i en disco-vänlig lila-ton.
Detta är en annons:

När jag under förmiddagen idag kombinera samtliga tre Sounddots framför redaktionens Philips Oled och kopplade in dem med hjälp av den medföljande optiska kabeln, började högtalarna snabbt agera annorlunda än när de staplades på hög och fungerade inom ett par sekunder nu istället som ljudlimpa. Jag körde igång Avengers via Netflix och även om jag personligen vill ha lite mer bas i ljudet när jag kikar på storslagna actionrullar är ju detta som sagt ett strålande alternativ till den som vill ha något mindre platskrävande (och mindre kostsamt) i sitt vardagsrum. För det är ju flexibiliteten här som är det häftiga. Ställ ett par tre stycken på olika ställen i hemmet och spela samma musik i dem alla, i tre olika rum. Eller kombinera dem i ett torn och låt varsin högtalare kontrollera varsitt grundelement (diskant, bas och mellanregister). Eller kör dem på rad, framför TV:n, som sagt. Detta kan enbart Soundots göra mig veterligen och att de är helsvenska gör knappast dem mindre fräna.

SoundotsSoundots
Här ser du magneterna som gör det enklare att "para ihop" högtalarna.

Om Sounddots skulle komma att bli en supersuccé och om högtalaren, likt en Sonos Play 1 skulle hitta hem till låt säga merparten av mina vänner och bekantas hem ser jag framför mig en framtid av riktigt roliga ljudupplevelser. För den är nämligen så liten och smäcker i sin utformning att man utan tvekan kan ha med sig den lite överallt och bara tanken på att kombinera 40 stycken av dessa till en gigantisk högtalare gör mig fnittrig. Visst finns det bluetooth-högtalare i sin ensamhet som låter bättre men väldigt få andra som går att kombinera på det hör sättet och som har en så pass njutbar, rund och behaglig ljudbild.

I slutändan kan jag inte vara annat än imponerad över vad Aifi har lyckats åstadkomma med Soundots. En rolig, nyskapande och framförallt smart lösning som jag kommer att ha stor användning av framöver, oavsett om det handlar om att köra en "provisorisk ljudlimpa" till barnprograms-TV:n på övervåningen eller att lira "Alexander Kyckling" på Franks barnrum. Det som ligger Soundots i fatet, tror jag, är priset - dock. Om du ska ha tre stycken högtalare (den uppsättningen jag mestadels testat) kostar det dig hela 9000 kronor vilket är lite väl med tanke på att du då kan köpa en JBL Boombox samt en Playstation 4 Pro och ändå ha pengar kvar till kall Zingo...

07 Gamereactor Sverige
7 / 10
+
Fantastisk design, snillrik idé, går att kombinera på mängder av olika sätt, varm och behaglig ljudbild
-
Mellanregistret låter en smula muddrigt ibland, dyra
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

5
Soundots

Soundots

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

Ljudinnovatörerna i Karlstad har äntligen byggt färdigt sin innovativa Bluetooth-högtalare och Hegevall har delat ut betyg...



Loading next content